Dünyanın dört bir yanında zaman zaman önemli kutlamalar sırasında havaya ateş açılır. Oysa bu mermiler yere düşerken de ölümle sonuçlanabiliyor. Bazen ateş açılırken silahın nasıl tutulduğu dahi yaşam ile ölüm arasındaki farkı belirleyebiliyor.
Abone olTürkiye dahil dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkede zaman zaman önemli kutlamalar sırasında havaya ateş açılır. Ancak bu kutlamalar ölümle sonuçlanabiliyor. Zaman zaman ise mermiler havadan yere düştüklerinde can alıyor.
Bazen ateş açılırken silahın nasıl tutulduğu dahi yaşam ile ölüm arasındaki farkı belirleyebiliyor.
Eğer silah dik bir şekilde tutulur ve havaya öyle ateş açılırsa, mermiler yere daha yavaş düşüyor. Ancak aksi takdirde mermi normal bir atış sırasında olduğu gibi çok daha hızlı haraket ediyor ve can kaybına yol açabiliyor.
ABD'de yayımlanan bir rapora göre, 61 metre yüksekten saatte 220 kilometre hızla insan kafatasına giren bir mermi "ağır yaralanmaya ya da ölüme" neden olabiliyor.
1962 yılında yapılan bir araştırmada da, 30 kalibrelik mermilerin 91 metre yükseklikte saatte 330 kilometre hıza erişebildikleri tespit edilmişti.
Irak'ta iki kişi kutlamalarda öldü
Kutlamalarda havaya ateş açılması geleneğinin tartışıldığı son ülke ise Irak oldu. Zira Irak'ın Cuma günü futbolda İran'ı yenerek Asya Kupası'nda yarı finale çıkması sonrası kutlamalar sırasında iki kişi öldü, 90'a yakın kişi de yaralandı.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Pazartesi günü ülkede artık kutlamalar sırasında havaya ateş açılmasından vazgeçilmesini istedi.
Kuveyt'te 1991'de Körfez Savaşı'nın sona ermesinin ardından 20 kişi kutlamalarda yaşamını yitirmişti.
1985-1992 yılları arasında sadece ABD'nin Los Angeles kentindeki bir hastanede 118 kişi, benzer kutlamalarda yaralanmaları sonrası tedavi edildi. Bu kişilerden 38'i hayatını kaybetti.
Porto Riko'da her yıl yeni yıl kutlamalarında ortalama iki kişi ölüyor, 25 kişi de yaralanıyor.
Sırbistan, Makedonya, Ürdün ve ABD'nin bazı eyaletlerinde kutlamalar sırasında havaya ateş açılmasının yasaklanması için kampanyalar yürütülüyor.