Yağışlar, hayatı felç etti! Mardin'de sel can alırken Trabzon'da evleri su bastı. İşte bölge bölge hava durumu;
Abone olYağışlar etkisini sürdürecek ve perşembe günü kuzey ve iç bölgelerde aralıklarla devam edecek. Yağışlar, cuma günü kuzeydoğu kesimlere çekilerek yurdu terk edecek.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, tahminleri doğrultusunda Balkanlar üzerinde gelen soğuk ve yağışlı havanın Türkiye genelinde etkili olmaya devam ettiğini belirtti. Çağlar, metrekareye İstanbul-Kartal'da 104.3, Şile'de 82.4, Sarıyer'de 65.9, Kumköy'de 39.3, Florya'da 35.2, Kocaeli'da 79.6, Yalova'da 64,8, Çınarcık'ta 92.3, Tekirdağ'da 42, Çorlu'da 24.9 kilogram yağış düştüğünü kaydetti.
Çağlar, metrekareye düşen yağışın Anamur'da 68.4, Alanya'da 63.3, Kahramanmaraş'ta 59.7, Mersin'de 25.9, Adana'da 22.4, Siirt'te 102.1, Şanlıurfa'da 44.2, Adıyaman'da 42.2, Bingöl'de 130.2, Hakkari'de 47.2, Erzurum'da 45, Ardahan'da 35.7, Tunceli'de 34.1, Elazığ'da 33.2, Muş'ta 31.7, Ağrı'da 30.7, Giresun'da 95.4, Trabzon'da 85.8, Rize'de 72.9, Ordu'da 54.6, Sinop'ta 27.8, Samsun'da 25.4, Bayburt'ta ise 23.7 kilogram olarak ölçüldüğünü belirtti.
YAĞIŞLAR ETKİSİNİ SÜRDÜRECEK
Yapılan son değerlendirmelere göre, soğuk ve yağışlı havanın yarın (Pazartesi) Türkiye'nin büyük bir bölümünde etkili olmaya devam edeceğinin tahmin edildiğini ifade eden Çağlar, Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Yalova), Karadeniz, İç Anadolu, Orta ve Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Kütahya, Afyon, Isparta ve Antalya'nın doğu ilçelerinde (Manavgat, Alanya, Gazipaşa) aralıklarla yağış beklendiğini kaydetti.
Çağlar, pazartesi günü özellikle Bingöl, Siirt, Bitlis, Muş, Mardin, Batman ve Diyarbakır çevrelerinde çok kuvvetli, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu (Sivas ve Kayseri), Doğu Akdeniz'in doğusu (Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş), Doğu Anadolu'nun güney ve batısı ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuvvetli yağış beklendiğini bildirdi.
Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, güneydoğu kesimlerde gök gürültülü sağanak şeklinde olacağının tahmin edildiğine dikkati çeken Çağlar, yağışların Doğu Karadeniz'in iç kesimleri (Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'in yüksekleri), Doğu Anadolu'nun kuzeyi (Kars, Ardahan, Erzurum, Ağrı ve Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş'un yüksekleri) ile gece ve sabah ilk saatlerde Kuzey Ege'nin iç kesimleri (Afyon, Kütahya), Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri (Bolu, Kastamonu, Çorum, Amasya, Tokat), İç Anadolu'nun kuzeyinin yükseklerinde (Eskişehir, Çankırı, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Kayseri, Ankara'nın kuzey çevreleri) karla karışık yağmur ve kar şeklinde görüleceğinin tahmin edildiğini belirtti.
Yağışlı havanın salı günü, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Sivas, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de aralıklarla etkisini sürdürmesi ve özellikle Siirt, Bingöl, Bitlis, Muş, Şırnak, Mardin, Hakkari ve Batman'da kuvvetli yağışlara neden olmasının beklendiğini belirten Çağlar, yağışların genellikle yağmur ve sağanak, güneydoğu kesimlerde gök gürültülü sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri (Gümüşhane, Bayburt ve Artvin) ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde (Kars, Ardahan, Erzurum, Ağrı ve Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş'un yüksekleri) karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağının tahmin edildiğini ifade etti.
Çağlar, aynı gün doğu bölgelerinde etkili olacak yağışlı sisteme ilave olarak, akşam saatlerinden sonra batı kıyılarının orta Akdeniz üzerinden gelecek ılık ve yağışlı havanın etkisine girmesi, Marmara'nın batısı (Edirne, Çanakkale, Balıkesir) ve Kıyı Ege'de (İzmir, Manisa, Aydın, Muğla) aralıklarla sağanak yağışların görülmesinin beklendiğini bildirdi. Çağlar, bu sistemin özellikle salı gecesi Çanakkale, İzmir ve Aydın çevrelerinde kuvvetli yağışa neden olacağının tahmin edildiğine işaret etti.
Orta Akdeniz üzerinden gelecek ılık ve yağışlı hava dolayısıyla çarşamba günü Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve batısı ile akşam saatlerinden itibaren Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri, Malatya, Elazığ, Tunceli, ve Bingöl çevrelerinde aralıklarla yağış beklendiğini belirten Çağlar, ''Yağmur ve sağanak, güney ve batı kıyılarda gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların, özellikle Muğla (İl merkezi, Bodrum, Dalaman, Datça, Köyceğiz, Marmaris ve Fethiye ilçeleri) ve Antalya (İl merkezi, Kumluca, Kemer, Finike, Kaş, Kalkan, Manavgat, Alanya, Serik, Gazipaşa ilçeleri) çevrelerinde çok kuvvetli, Güney Ege (İzmir, Aydın, Denizli) ile Akdeniz'de (Isparta, Burdur, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş) kuvvetli olacağı tahmin ediliyor'' ifadesine yer verdi.
PERŞEMBE YAĞIŞ ARALIKLARLA SÜRECEK
Perşembe günü kuzey ve iç bölgelerde aralıklarla devam edecek yağışların, cuma günü kuzeydoğu kesimlere çekilmesi ve yurdu terk etmesinin beklendiğini bildiren Çağlar, şunları kaydetti:
''Hava sıcaklığında pazartesi günü önemli bir değişiklik beklenmiyor, ancak salı günü batı bölgelerden başlayarak ülke genelinde 4 ila 6 derece artacağı tahmin ediliyor.
Halen Marmara ve Kuzey Ege'de etkili olan poyraz fırtınasının yarın (Pazartesi) fırtınamsı rüzgara dönüşmesi, salı günü zamanla etkisini kaybetmesi, ancak Çarşamba günü lodos fırtınasının (50-80 km/saat) Güney Ege ve Akdeniz'de etkili olması bekleniyor.
Kuvvetli yağış, soğuk hava ve fırtına ile özellikle kuzey bölgelerimizin iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar şeklinde görülecek yağışların neden olabileceği olumsuz şartlara karşı (lokal su baskını, sel, taşkın, heyelan, çatı uçması, ağaç devrilmesi, kara ve deniz ulaşımında aksamalar, gribal enfeksiyon riski vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.''
DENİZ ULAŞIMINA POYRAZ ENGELİ
Öte yandan, Kuzey Ege'de etkili olan poyraz nedeniyle, Bozcaada ve Gökçeada'ya deniz ulaşımı yapılamıyor.
Kuzey Ege ve Çanakkale Boğazı'nda, dünden beri etkisini sürdüren poyraz nedeniyle, Geyikli-Bozcaada arasındaki araba vapuru seferleri durduruldu. Gökçeada-Kabatepe hattındaki araba vapuru seferleri de yapılamıyor.