Malatya Havaalanı'nda "geçici" görevlendirilen gümrük memurlarının çekilmesi nedeniyle "aktarmalı" yurt dışı seferlerde sorun yaşanıyor.
Abone olMalatya Havaalanı'nda "geçici" görevlendirilen gümrük memurlarının çekilmesi nedeniyle "aktarmalı" olan yurt dışı seferlerde ortaya çıkan sorunların giderilmesi için Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, tarafından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Gümrük Müsteşarlığı ve ayrıca Malatya'nın 7 milletvekiline yazı gönderilerek, sorunu çözümü talep edildi.
Erkoç tarafından gönderilen yazıda, "Malatya Havaalanı 2007 tarihinden itibaren geçici olarak uluslar arası trafiğe açılmış ve 13.08.2007 tarihinden itibaren transit/transfer yolcu uygulamasına başlamıştır. Uygulama ile birlikte Malatya'dan transit olarak yurtdışına gidecek olan yolcuların bagajları yurtdışı varış noktasına kadar bağlanmakta, aynı şekilde yurtdışından Malatya'ya gelen yolcuların bagajları Malatya'ya kadar bağlanarak yolcuların aktarma noktası olan İstanbul Atatürk Havalimanında bagajlarını almadan seyahatlerini gerçekleştirebilmişlerdir. Gümrük işlemleri ise Malatya Havaalanında bir Gümrük İdaresi olmaması sebebiyle Malatya Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün görevlendirdiği personelce yapılmaktaydı. Ancak Gümrükler Genel Müdürlüğünün Şubat 2010 tarihindeki bir yazısı ile Geçici Gümrük statüsü bulunan Malatya havaalanında transit/transfer yolcu uygulamasına, havaalanında bir gümrük idaresinin bulunmaması ve geçici görevlendirme için yeterli personel ve ulaşım imkanı bulunmaması
sebebiyle 08.02.2010 tarihi itibariyle son verileceği bildirilmiştir. Geçici Gümrük statüsü bulunan Malatya Havaalanında bu hizmet verilemediği için şuanda transit/transfer yolculara gümrüksüz havaalanlarındaki uygulama geçerli olmaktadır.
Bu uygulamaya göre Malatya'dan yurtdışına gidecek yolcuların bagajları İstanbul Atatürk Havalimanının Transit Yolcu salonunda Gümrük yetkilileri olması sebebiyle son noktaya kadar bağlanmakta ve yolcular İstanbul Atatürk Havalimanında bagajlarını almadan sadece pasaport işlemlerini yaptırarak yurtdışına gidebilmektedir. Ancak yurtdışından gelen yolcuların bagajları İstanbul'a kadar bağlanmakta ve yolcular İstanbul Atatürk Havalimanında bagajlarını alarak yurda giriş işlemlerini yapmakta, sonra bagajlarını vermektedir. Dış Hatlar terminali ile İç Hatlar terminali arasındaki uzak mesafe göz önüne alındığında, özelliklede yurtdışında yaşayan Malatyalıların yaz dönemi ile birlikte memleketlerine tatile birden fazla bagajla gelecekleri göz önüne alındığında oldukça zahmetli
ve meşakkatli olacağı aşikardır" ifadeleri yer aldı.
Malatya Havaalanına bir gümrük idaresinin kurulmasının şart olduğunu belirten Erkoç, "Normal tarifeli seferlerle seyahat eden yolcuların yanında, 2009 yılında ilk defa icra edilmeye başlayan ve büyük memnuniyetle karşılanan Malatya'dan direkt Hac ve Umre seferleri ile yaz aylarında özel şirketlerce gerçekleştirilen Yurtdışından direk seferlerin devamı ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, Malatya Havaalanında bir Gümrük idaresinin kurulması bu konudaki en köklü çözüm olacaktır. 2010 yılında yapılan direkt Umre seferleri için Gümrük birimlerince yine eskisi gibi geçici görevli personel tahsis edilmiş ve bir aksaklık yaşanmamıştır" dedi.