Hattat Holding 2 milyar $ yatırım yaparak 11.000 kişiye iş imkânı sağlayacak.
Abone olHattat Holding"in Zonguldak- Ereğli- Gökçeler beldesi kömür işletmelerinden ilk kömür sevkıyatı bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Mehmet Hilmi Güler' in de katıldığı bir törenle yapıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler: Ceyhan'ı enerji üssü haline getirdik, sıra Zonguldak'ta...
Mehmet Hattat: Bölgede yatırımları sürdüreceğiz. Amasra'daki projelerimiz Kandilli' dekinin 25 katı büyüklüğünde...
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat Batı Karadeniz Enerji üssüyle ilgili yapacakları yatırımlar konusunda şu bilgileri verdi: ''Parasal değeri 2 milyar $'ı aşan söz konusu projelerimizin, doğrudan 11.000 dolaylı olarak ise 45.000 kişiye istihdam ve aş yaratacağını düşünmekteyiz. Yine söz konusu projelerimizden yılda 1,5 milyar $'ı aşkın ciro ve yaklaşık 5 milyar $ katma değer beklemekteyiz."
Hilmi Güler, üretimin artırılması ve gayrimeşru üretimin resmiyet kazanması amacıyla öncelikle kanunda değişiklik yapıldığını dile getirerek bölgede 22'si küçük, 4'ü büyük olmak üzere toplam 26 kömür işletme sahası açtıklarını kaydetti.
Zira, üretime açılışı yapılacak bu ocakta, gerekli yatırımların yapılamaması nedeniyle 2001 yılında üretim faaliyetleri durdurulmuştu. Hükümet tarafından 3213 sayılı Maden Kanununda değişiklikleri öngören 5177 sayılı kanunun 5 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, bu gibi atıl işletmelerin Özel Teşebbüsçe işletilmesine imkân sağlandı.
Bakan Güler, artık grizuların can almak yerine metan gazının satılarak bunun ekonomiye çok büyük kaynak yaratacağının müjdesini verdi. Hattat Holding, ciddi anlamda metan gazı potansiyeli bulunduran Amasra sahasını TTK"dan 20 yıllığına kiraladı. Her biri 10 milyon değerindeki kuyulardan öncelikle 3 tane açmayı planlayan Hattat Holding, 20 sene içinde de 100 kuyu açmayı hedefliyor.
HATTAT HOLDİNG, şu anda açılışını gerçekleştirdiği işletme ile beraber aşağıdaki işleri, 4 ayrı özelleştirme sonucu kazandı:
Kandilli-Alacaağzı İşletmesi Kömür Üretimi, 12 Milyon Ton rezerv, yıllık 500 bin ton üretimi,
Amasra sahasında 500 Milyon ton rezervi olan, yılda 3,5 milyon ton üretim yapılacak hiç çalışılmamış (bakir) kömürlerin üretilmesi,
İki ayrı özelleştirme olarak Zonguldak Taşkömürü havzasında Metan Gazı (Doğalgaz) aranıp bulunması ve işletilmesinin sondajı da bugün burada dönmeye başlayacaktır.
Bölgede Yüksek kalorili ve Temiz Kömür ile elektrik üreten çevre dostu 1000 KW Termik Santraller kurulacaktır.
Bu 4 ayrı projede toplam yatırım tutarı 1.6 Milyar US Doları olacaktır.
Aralık 2005 tarihinde Kandilli-Alacaağzı İşletmesi devralınarak 200 İşçi ve 15 Teknik Personelle yeraltında ve yerüstünde yoğun olarak yeni yatırımlara ve tamir bakım işlerine başlanıldı. Kandilli-Alacaağzı İşletmesinde şu ana kadar 15 Milyon Dolarlık fiili harcama yapıldı ve 350 kişi istihdam edildi. Yılsonuna kadar 1000 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Günde 500 Ton olan üretim seviyesi yıl sonuna kadar 1500 tona ulaşması bekleniyor.
İşletmesi alınan sahada metan gazı arama ve kömür rezervini artırmaya yönelik derin sondajlar dönmeye başladı. Üretilen kaliteli kömür, Demir-Çelik sanayiinde, döküm sanayiinde ve teshin amaçlı piyasaya arz edilecek. Kandilli Endüstri Bölgesinde yatırımlar tamamlandığında toplam 200 Milyon Dolar yatırımla, 2000 kişi istihdam edilecek.
Amasra-Bartın arasında yer alan, Kandilli' den 50 kat büyük ve ülkemizin en büyük taşkömürü kaynağı olan Amasra kömürleri yıllardır 'uyuyan güzel' olarak yatırımcıların ilgisini çekmişti. Ancak yatırımcılar bu sahaya demiryolu, karayolu ve liman gibi alt yapı tesislerinin devlet tarafından yapılmasını bekledi. Hattat Holding , bu proje için önemli yatırımlarını başlattı ve bu kapsamda ihaleleri alır almaz Alman, İngiliz ve Çinli firmalar ile önemli proje desteği anlaşmaları yaptı. Hattat Holding, bölgeyi enerji üssü yapabilecek ve yeraltında bulunan, 6000 ila 8000 kalori değere sahip yaklaşık 500 milyon ton taş kömürünü ülke ve insanlarının refahına sunacak çok iddialı projelere sahip... Bunlar, çevre dostu elektrik santralleri, kok ve organik kimyasalları tesisleri, doğal gaz üretim ve değerlendirme tesisleri ile atık değerlendirme tesisleri başta olmak üzere irili ufaklı bir çok entegre fabrikalardan oluşmaktadır.
Parasal değeri 2 milyar $'ı aşan söz konusu projelerin, doğrudan 11.000 dolaylı olarak ise 45.000 kişiye istihdam ve aş yaratacak. Yine söz konusu projelerden yılda 1,5 milyar $'ı aşkın ciro ve yaklaşık 5 milyar $ katma değer bekleniyor.