BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Hatip Dicle'den 21 Şubat çağrısı

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, 21 Şubat'ta başlatacakları kampanyayla Güneydoğu'da her şeyin Kürtçesinin de olacağını duyurdu.

Abone ol

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, 21 Şubat'ta başlatacakları kampanya ile artık Güneydoğu'da çokdilli bir yaşama geçileceğini açıkladı.

Dicle, "Tabelalardan manav etiketine, yazışmalardan lokanta mönüsüne her şey Kürtçe de olacak" dedi.

HER ŞEYİN KÜRTÇESİ DE OLACAK

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle, 21 Şubat 2015 Anadil Günü'nden başlayarak bir yıl devam edecek kapsamlı bir Kürtçe kampanyasına başlanacağını duyurdu.

Özgür Gündem gazetesinde bugün yayımlanan köşesinde kampanyaya çağrı yapan Dicle, seçimlerle de birleşecek bu kampanya ile artık bölgedeki tüm faaliyetlerin, yazışmaların, basın açıklamalarının, çokdilli yapılacağını duyurdu.

TABELADAN MAKBUZLARA, MÖNÜDEN ETİKETE...

Hatip Dicle şöyle yazdı:

"Başta belediyelerimiz olmak üzere tüm Kürdistani siyasi parti ve hareketlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve demokratik kitle örgütlerinin, bu kampanyaya kendi çaplarında katılıp öncülük yapmaları başta Kürtçe olmak üzere Kuzey Kürdistan'ın tüm dillerine nasıl sahip çıktığımızın da yığınsal yanıtı olacaktır.

Her kurumumuz hatta her insanımız kendi çapında bu kampanyaya katılabilir, güç verebilir. Örnek olarak belediyelerimiz kurum içlerinde ve kent girişi tabelalarının düzenlenmesinde çift dilliliği yaygınlaştırma amacıyla birçok adım atmışlardır. Köy tabelalarının eski isimlerini de içerecek şekilde çift dilli hazırlanması vatandaşa verilen makbuzların Türkçe-Kürtçe basılması, belediye bültenleri ve anonslarının iki dilli yapılması, tüm hizmet araçlarında Kürt dilinin de kullanılması gibi birçok yaratıcı pratikle bu kampanyaya güç verebilir.

Başta yurtsever esnaflarımızın işyerleri olmak üzere tüm işyerlerinin isimlerini bu kampanya çerçevesinde Kürtçeleştirmek, Kürtçe adlarla değiştirmek; ya da manav etiketlerini, lokanta menülerini iki dille hazırlamak gibi girişimler, çözüm sürecinin ruhunu daha da güçlendirip besleyecektir.

Yine tüm parti ve sivil toplum örgütlerimiz, başta tabelaları olmak üzere basın açıklamalarını çift dilli hazırlayarak, bu kampanyaya anlamlı bir yanıt verebilir. Asuri, Arap ve Mıhelmilerin yaşadığı coğrafyalarda, bu halkların dilinin yeniden günlük yaşamda görünür hale gelmesi, halklar arası barış, diyalog, eşitlik ve kardeşliği daha da pekiştireceğinden kuşkumuz olmamalıdır."