DİYARBAKIR'da, görülmekte olan KCK ana davasında tutuklu yargılanan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle ile Hüsamettin Çiçek cezaevinden çıktı.
Abone olDİYABAKIR'daki KCK davasından 5 yıldır tutuklu bulanan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle ile Hüsamettin Çiçek tahliye kararı sonrası cezaevinden çıktı. Kararın ardından Diyarbakir D Tipi Cezaevi'nden çıkan Dicle'ye Barış, Dostluk ve Demokrasi ödülü verildi.
Diyarbakır'da KCK ana davasında 2009 yılında tutuklanan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle'nin avukatı Ali Ekrem Atalay, dün müvekkillerinin tahliye edilmesi için Diyarbakır 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.
Bugün başvuruyu değerlendiren mahkeme Hatip Dicle ile birlikte Hüsamettin Çiçek'in tahliye edilmesine karar verdi. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulanan Dicle ve Çiçek'in tahliye kararlarının cezaevine ulaşmasının ardından saat 18.00 sularında serbest bırakıldı. Kararın ardından saat 18.00 sıralarında Hatip Dicle, Diyarbakir D Tipi Cezaevi'nden çıktı. Dicle'yi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbakanı Fırat Anlı karşıladı. Anlı, cezaevi önünde Hatip Dicle'ye Diyarbakır Tabipler Odası'nın bu yıl verdiği Barış, Dostluk ve Demokrasi ödülünü verdi.
Dicle ve Çiçek'in tahliyesinin ardından KCK ana davasında tutuklu 33 sanık kaldı. 33 sanık hakkında karar pazartesi günü verilecek.
MİLLETVEKİLİ ADAYI OLACAK
Dicle’nin avukatı Tahir Elçi, Dicle’nin önümüzdeki yıl yapılacak 2015 genel seçimlerinde adaylığına engel bir durum olmadığını da söyledi. Elçi, “Sayın Dicle 2015’te millevtekili adayı olacak. CMK’daki değişiklikler ışığında engel bir durumu yok. Hükmün infazı ile birlikte kısıtlılık sona eriyor. 2015’te adaylığı için bence hiçbir engel kalmadı" dedi.
2011 DE SEÇİLDİ YSK VEKİLLİĞİNİ DÜŞÜRDÜ
1991 yılına Diyarbakır milletvekili seçildi ancak, 2 Mart 1994’te TBMM tarafından Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile Dicle’nin milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Yargılandıktan sonra on yıl cezaevinde kaldı. 2004’te tahliye edilen Dicle 12 Haziran genel seçimlerinde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır bağımsız adayı olarak vekil seçildi fakat vekilliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.
Dicle, 12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimler için Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun Diyarbakır bağımsız adayı oldu. Nisan 2011’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Barış ve Demokrasi Partisi’nin desteklediği ve içinde Dicle’nin de olduğu on iki bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti. Daha sonra, bazı bağımsız milletvekili adaylarının adaylıklarının iptaline ilişkin YSK tarafından yapılan değerlendirmede Dicle ile Leyla Zana, Gültan Kışanak, Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel’in milletvekilliğine adaylık konusunda bir engellerinin olmadığı bildirildi. 12 Haziran 2011’de yapılan seçimlerde Dicle, Diyarbakır’dan ikinci kez milletvekili seçildi. Ancak kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu kararıyla milletvekilliği düşürüldü. Dicle’nin yerine, oğlu terör kurbanı olan Oya Eronat Diyarbakır Milletvekili seçilmişti.