HATAYy Belediye Başkan Lütfü Savaş'ın kentteki Suriyeli sayısındaki artışla ilgili endişesi ürküttü. Lütfü Savaş'ın dediğine göre 2019 yılına göre Suriyeli seçmen yüzde 85, Türk seçmen yüzde 5 arttı. Hatay'daki gayri resmi Suriyeli sayısı ise resmi rakamın iki katına ulaştı. Lütfü Savaş "ben korkuyorum" dedi.
Abone olHATAY'da Göç İdaresi Başkanlığı resmi rakamlarına göre 433 bin Suriyeli bulunuyor. Yine resmi rakamlara göre ise Türkiye genelinde 3.5 milyon Suriyeli var. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentteki Suriyeli sayısının açıklanın en az 2 katı olduğunu öne sürdü. Lütfü Savaş şunları söyledi:
-"Üç dönemdir büyükşehir belediye başkanlığı yapıyorum. Bir şehirde insan sayısını ölçmek sadece kapı kapı dolaşıp, evde kaç kişi var demekten ziyade şöyle bakıyoruz. Ürettiği çöpe bakarız. Kişi başına üretilen çöp bellidir. Ürettiği atık suya bakarız, kirli suya bakarız. Bir de tükettiği, bizim vermiş olduğumuz içme ve kullanma suyuna bakarız. Buna baktığınız zaman çok daha fazla olduğunu görüyorsunuz. Hatay’daki Suriyeli sayısını açıklananın en az iki katı gibi düşünebilirsiniz.
Suriyeli seçmen sayısı rekor oranda arttı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın T24'ten Eray Görgülü'yü verdiği röportajdaki en çarpıcı kısım ise Suriyeli seçmen sayısındaki artış oldu. Lütfü Savaş'ın verdiği rakamlara göre Suriyeli seçmen sayısının 2019 yılına oranla yüzde 85 oranında artarken Türk seçmen sayısındaki artış sadece yüzde 5 oldu.
Seçime kadar 30 bin olur
"Bu Türkiye için de Hatay için de bir risktir" diyen Lütfü Savaş şu bilgileri paylaştı:
-Sayın İçişleri Bakanımız 120 bin civarında Suriyeli seçmen olduğunu ifade ediyor Türkiye'de. Hatay'da şu anda 24 binin üzerinde seçmen var. 2019’da 13 bindi. Oranladığınız zaman bizim seçmen sayısı yüzde 5 artmış ama Suriye’den gelen kardeşlerimizin seçmen sayısı yüzde 85 oranında artmış. Daha seçime ulaşmadan 13 bin seçmen 24 binin üzerinde. Bu demektir ki seçime kadar 30 bin kişi olacak.
Ben korkuyorum
-İktidarın bu konuda bir kaygı duyduğunu görmedim. Ama ben duyuyorum. Gelecek adına hem terör hem de sosyal barış ve ekonomi boyutunda, kaygı verecek seviyeye gelmesi boyutunda ben korkuyorum. AB destek veriyor, BM destek veriyor ama bu işin taşıma suyla dönecek hali yok. Çocuklar sağlıklı bir rehabilitasyon ve eğitim almadığı zaman birçok sıkıntı yaşayabiliriz. Yaşamadıysak Hatay halkının empati, sempati, sevgi bağlarının güçlü olmasından, bizim orada barış adına attığımız adımlardan dolayı bugüne kadar problem yaşamıyoruz. Ama bundan sonra problem yaşanmayacak diye bir şey yok.
HATAY NASIL ALINDI?
Hatay, 1516 yılında Osmanlı Devleti sınırları içerisine girmişti. Ancak 1. Dünya Savaşı sonunda Fransızlar bölgeyi işgal etmesi ile elden çıkmıştır. 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ve Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması'yla Hatay, Fransa yönetiminde olan Suriye sınırları içinde kaldı. 1935 yılında Fransa, Hatay üzerindeki haklarını Suriye yönetimine devretti. Bunun üzerine Türkiye, Ankara Anlaşması'nın ihlal edildiğini belirtti ve bu durumu Milletler Cemiyeti'ne taşıyarak bölgenin bağımsız olması gerektiğini bildirdi.
Milletler cemiyeti bu başvuru üzerine Hatay’ın iç işlerinde bağımsız dış işlerinde Suriye'ye bağlı özerk bir devlet olduğu kabul edilmiştir. Fransa, Milletler Cemiyeti'nin aldığı bu kararı uygulamada isteksiz davranınca Türkiye önemli bir adım attı. 1938 yılında Türk askeri, Hatay sınırına konuşlandırıldı.
Atatürk referandumla aldı
5 Temmuz 1938 günü Fransızların Hatay üzerinde hak iddia etmeleri üzerine 5000 Türk askeri Hatay'a girdi. Seçimler ile oluşturulan Hatay Meclisi, 2 Eylül 1938'de toplanarak bağımsız Hatay Cumhuriyeti'ni ilan etti. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen, Başbakanlığa ise Abdurrahman Melek seçildi. 29 Haziran 1939 tarihinde de Hatay, oy birliğiyle Türkiye'ye katılmıştır.