BIST 9.673
DOLAR 35,24
EURO 36,77
ALTIN 2.959,25
HABER /  GÜNCEL

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde mozaik tahribatı

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde restorasyon yapılırken tahrip edilen eserler hakkında Kültür Bakanlığı soruşturma başlattı.

Abone ol

Küçük resim, 'İsis'e Ait Seremoni Mozaiği'nin restore edilmiş hali.

"Mısır efsanelerine göre kral tanrı Osiris'in kız kardeşi ve karısı, güneş tanrısı Horus'un anası olan İsis'e ait seremoniyi canlandıran bu mozaik büyük ölçüde tahrip olmuştur. Mozaiğin sağ tarafında yer alan figürün elinde İsis'e atfedilen nesnelerden birini tutmaktadır. Sol taraftaki hilal desenli giysili figür ise elini havaya kaldırmıştır."

Hatay Arkeoloji Müzesi'nin taşınması sırasında bir kere daha tahribata uğradığı ortaya çıkan "İsis'e Ait Seremoni Mozaiği" bu şekilde tarif ediliyor müzenin internet sitesinde.

Müze'nin eserle ilgili verdiği bilgideki tahribatın nedeninin ne olduğunu bilmek zor ancak bugünkü fotoğraflarda görünen tahribat hem Türkiye'nin gündemine oturdu hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir komisyon kurularak araştırılmasına başlandı.

Hatay'daki yerel gazetelerden Antakya Gazetesi'nden Tamer Yazar'ın iki ay önce yaptığı haberde taşınan mozaiklerin eski hallerinden farklı olduğuna dikkat çekmişti. Bu haber üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir açıklama yapmıştı. Açıklamada, restorasyonu yapılarak taşının bu mozaiklerin incelenmesi için bir komisyon kurulduğu duyurulmuştu.

Dünyanın en zengin ikinci mozaik koleksiyonu

Mozaik koleksiyonu zenginliği yönünden dünyada ikinci, para koleksiyonu yönünden ise üçüncü sırada yer alan müze geçen yılın Aralık ayında yeni yerine taşınmış, buranın açılışını Başbakan Ahmet Davutoğlu yapmıştı.

Roma döneminden kalan ve 3. yüzyıla tarihlenen Narkisos Mozaiği de İsis ile aynı kaderi paylaşmış görünüyor.

Üstteki resim Narkisos Mozaiği'nin orjinal hali, alttaki resim restore edilmiş hali.

Hatay Arkeoloji Müzesi'nin verdiği bilgiye göre koleksiyonda bulunan mozaikler kronolojik olarak M.S 2. yüzyıldan M.S. 6. yüzyıla kadar uzanan dört yüz yıllık dönemde üretilmiş.

1932 ve 1939 yılları arasında aralarında yabancı üniversitelerden arkeologların katılımıyla yapılan kazılardan çıkarılan bu mozaikler, 1948 yılında müzenin açılmasıyla ziyaretçileri kabul etmeye başlamıştı.