ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, doktorlar genellikle hastalarına salık verdikleri tedavileri kendilerine uygulamıyor.
Abone olMichelle Roberts
Sağlık muhabiri
Doktorların birçoğunun hastalarına önerdikleri tedavileri kendilerine uygulamadıkları ortaya çıktı.
ABD'de yapılan bir araştırmada, yaklaşık 1000 doktordan bir hastalık düşünmeleri ve buna uygun bir tedavi seçmeleri istendi.
Ancak doktorlara kendileri hasta oldukları zaman aynı durumda ne yapacakları sorulduğunda verilen yanıtlar arasında büyük farklılık gözlendi.
Doktorlar kendileri için örneğin ölüm riski yüksek, ama kurtulurlarsa yan etkileri daha az olan tedavi yöntemlerini tercih ediyorlar.
Oysa hastalar sözkonusu olduğunda daha sonra yaşam kalitesini nasıl etkileyeceğine bakmadan, yaşama şansını arttıran tedavilere öncelik tanıyorlar.
Dahiliye Arşivi adındaki tıbbi yayında yer alan araştırma sonuçlarına göre bağırsak kanseri tedavisi için iki ameliyat şeklinden birini seçmeleri istenen 242 doktordan beşte ikisi, kendileri için ölüm oranı daha yüksek, ancak yan etki olasılığı düşük ameliyat şeklini seçti.
Aynı konuda bir hastaya ne önerecekleri sorulduğunda ise, doktorların sadece dörtte biri bu seçeneği tercih etti.
Kuzey Carolina eyaletindeki Duke Üniversitesi'nden Dr Peter Ubel ile meslektaşları, "Doktorlar hastalara tedavi önerirken, kendileri için karar almaları sözkonusu olduğu zamandan farklı düşünüyorlar" diye konuştu.
Burada açık olmayan ise tedavi konusunda karar verirken kendini hastanın yerine koymanın iyi olup olmadığı.
Doktorlar, kişisel görüş bildirmektense, benzeri vakalarla ilgili bilgi vererek, kararı hastanın almasını sağlamaya teşvik ediliyor.