BIST 9.425
DOLAR 34,56
EURO 36,25
ALTIN 2.996,26
HABER /  SAĞLIK

Hastanelerde yepyeni dönem başlıyor

Hastaları avuç içinden tanıyacak sistem, 1 Nisan'dan itibaren tüm özel ve üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlanacak.

Abone ol

Sağlık karnelerinin kaldırılarak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sisteminden kimlik numarası üzerinden onay alınmaya başlanmasının ardından usulsüzlüklerin tespit edilmeye başlanması üzerine ''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi''ne geçilmesi kararlaştırılmıştı.

Geçen yılın Temmuz ayında ilk kez Konya'da, 1 Aralık'tan itibaren de 20 ilde uygulanmaya başlanan ''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi'' ile özel ve üniversite hastanelerine başvuranlar, daha önce SGK sistemine kaydedilen avuç içi damar görüntüsünden tanınacak. Sistem, başvuru noktalarına yerleştirilecek cihazlar yardımıyla avuç içinden kimliği sorgulanacak hastaya onay vermediği takdirde, tedavi gideri SGK tarafından karşılanmayacak.

Sadece insanların damar yapılarını algılayacak şekilde tasarlanan sistemde, tarama herhangi bir temas olmadan son derece hızlı yapılabilecek. Her bireyin, hatta ikizlerin bile avuç içi damarlarının yapısı ve konumu kendine özel ve benzersiz olduğu, ömür boyu değişmediği için bu bilgilerle sahtecilik yapılamayacak.

12 yaşından küçükler, her iki eli de olmayan ya da damar içi bütünlüğü bozulanlar, acile başvuranlar, serepral palsi, üst ekstremite felci ve benzeri nedenlerle avuç içi damar izi alınmayanlara avuç içi kimlik doğrulama işlemi yapılmayacak. Bu kişiler için uygulama önceki sistemdeki gibi olacak.

ONAY SAYISI AZALDI

SGK yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen yılın Temmuz ayından bu yana ''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi''nde toplam 594 bin 428 kayıt, 1 milyon 606 bin 261 de kimlik doğrulaması yapıldı.

Biyometrik kimlik doğrulaması yapılan illerde, uygulamanın başladığı geçen yılın Aralık ayından itibaren provizyon sayıları azaldı.

Bu illerde Kasım 2012'de 787 bin 646 olan toplam takip sayısı, yüzde 18'lik düşüş gerçekleşerek uygulamanın başladığı Aralık ayında 646 bin 679 oldu.

SGK'ya ulaşan bir haftalık istatistiklere göre, uygulamanın devam ettiği 20 ilde sistem, başvuru yapan toplam 128 bin 709 kişiden 72 bin 145'i için doğrulama verdi. Başvuranların 56 bin 564'ünün kimliği ise onaylanmadı. Bu sayılar, sistem sayesinde yüzde 43,94'lük kaçağın önlendiği anlamına geliyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi''nde, daha önce kaydı olmayan bir kişinin sağ ve sol elinin avuç içi damarları TC kimlik numarasıyla sisteme kaydediliyor.

Bu kişi daha sonra herhangi bir özel ya da üniversite hastanesine başvurduğunda, yine TC kimlik numarası girildikten sonra iki elinden biri cihaza yerleştirilerek onay bekleniyor. Sistem, hastaneye başvuran hastanın daha önce kaydı yapılan aynı kişi olduğunu doğrularsa tedavi giderini kurum karşılıyor.

SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi'' ile 1 milyar dolarlık sahteciliğin önlenmesi amaçlanıyor.Özel ve üniversite hastanelerinde, 1 Nisan'dan itibaren kullanılmaya başlanacak sistemin Türkiye'deki kurucusu Fujitsu'nun Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, projeyle ilgili bilgi verdi.

Sistemin Türk mühendislerinin tasarımı ile üretildiğini bildiren Zaim, ''Projenin bir yıl ön hazırlığını yaptık. SGK'nın çözümün büyük oranda Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesi talebi vardı. Yüzde 74'lük değeri Türkiye'de üretiyoruz. Çözümdeki ürünlerin tamamı, yazılım ve servis burada üretiliyor. Sadece yüzde 26'lık bir bölüm dışardan. 600 kişilik istihdam yarattık '' diye konuştu.

ÇEVRE ÜLKELERE BİLGİ İHRACATI 

Türkiye'nin çevresindeki diğer ülkelerin de sistemle ilgilendiğini belirten Zaim, Balkan ülkelerinin yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır ve Rusya'dan talep geldiğini bildirdi.

Bu ülkelere de sistemi tanıtacaklarını anlatan Zaim, ''Türkiye'den bilgi ihracatı olacağı için bizi oldukça heyecanlandırıyor'' diye konuştu.

Halit Zaim, sistemin işleyişinde şimdiye kadar bir sorun yaşanmadığını ifade ederek, ''Sistem 4 aydır kesintisiz çalışıyor. Zaten 7 gün 24 saate göre hizmet yapılanması var. Sistem buna hazır, dizaynı buna göre yapıldı. Şimdilik kapasitenin yüzde 20'lik kısmı kullanılıyor'' bilgisini aktardı.

SİSTEMLE BANKADAN PARA ÇEKİLİYOR

Fujitsu Başkan Yardımcısı Satoru Hayashi de şirketin uygulayıcı firma olarak projeyi yürüttüğünü söyledi.

Bu teknolojinin yaklaşık 10 yıldır birçok ülkede kullanıldığını anlatan Hayashi, Japonya'nın bu sistemi geniş bir şekilde uygulayan ilk ülkelerden olduğunu dile getirdi.

Bu teknolojinin bireysel işlemlerde, özellikle bankalarda yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Hayashi, şunları kaydetti:

''Sistem özellikle Brezilya'da banka sektöründe yaygın kullanılıyor. Bu sistemle para çekilebiliyor. Japonya'da da sağlık sisteminde genel bir şekilde uygulanıyor. Hastaların bütün sağlık geçmişi bu sistem sayesinde görülebiliyor. Büyük tsunami felaketi sonrasında çok sayıda insan kimlik belgelerini kaybetti. Bu sistem sayesinde hastanelere tedavi için gelenlerde bir sorun yaşanmadı.''

YOKSUL ÖĞRENCİLER RENCİDE OLMUYOR

Sistemin İsviçre, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde de farklı kullanım alanları olduğunu belirten Hayashi, İngiltere'de okullarda yemek ücretini devletin karşıladığı yoksul çocukların rencide olmaması için bilet yerine ''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi''nin kullanılmaya başlandığını da söyledi.