Avuçiçi Kimlik Doğrulama sistemine, 1 Nisan'dan itibaren bütün özel hastanelerde uygulanmaya başlayacak.
Abone olFujitsu Türkiye'den yapılan yazılı açıklamaya göre, kamu bilişim çözümlerinden olan ve tamamen Türk mühendislerinin tasarımı ile Türkiye’de üretilen "Avuç İçi Kimlik Doğrulama" Sistemi kamuoyuna tanıtıldı. Şu ada 20 ilde 4 aydır uygulanan sistem, 455 hastanede bin 300'ün üzerinde cihaz ile denendi.
Fujitsu’nun tamamen Türk mühendislerinin tasarımı ile Türkiye’de ürettiği "Avuç İçi Kimlik Doğrulama" sisteminin, sağlık hizmetlerinde sahteciliği ortadan kaldırması ve 1 Nisan itibarı ile Türkiye’deki bütün özel hastanelerde uygulanmaya başlanması bekleniyor.
Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim ise, SGK ile birlikte yürütülen Avuç İçi Damar Tanıma Sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bu sistemin Türk mühendislerinin tasarımı ile Türkiye’de üretildiğini ve böylelikle sistemin sağlık hizmetlerinde kaçak ve kayıpların önlenmesinde olumlu sonuçlar verdiğine belirten Zaim, bugüne kadar 20 ilde uygulanan sistem ile birlikte, sosyal hizmetlerde sahteciliğin azaldığına dikkat çekti. SGK’nın bu sistem ile hedefinin, tüm özel ve üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlandığı andan itibaren, toplam sağlık harcamalarında yüzde 12’lik tasarruf elde etmek olduğuna işaret eden Zaim, SGK Avuç İçi Damar İzi Yöntemiyle Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi’nde, 83 farklı iş ortağı bulunduğunu, uygulamanın yaklaşık 500 kişiye istihdam sağladığının altını çizdi.
Fujitsu’nun dünyada ilk defa temassız Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi’ni hayata geçirdiğini belirten Fujitsu Başkan Yardımcısı Satoru Hayashi ise, bu sistem sayesinde her insanda kesinlikle farklı olan avuç içi damar sistemini tarayarak kişileri tespit edebildiklerine dikkat çekti.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Sistemle 1 Nisan'dan sonra hastanelere müracaat aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, “nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı veya pasaporttan” biriyle kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılacak. Kişilerin hastanelere müracaatı sırasında ilk avuç içi damar okuma sisteminden elde edilen biyometrik verinin veri tabanına kayıt işlemi hastanelerce yapılacak. Hastane ve sağlık sunucuları, ilk biyometrik verinin kurum veri tabanına kayıt işleminde hastalardan taahhüt belgesi almak zorunda olacak. Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle SGK’nın zarara uğramasına sebebiyet veren kuruluştan ödenen tutar geri alınacak. Kendi adına başkasının sağlık hizmeti almasını sağlayan kişiden tedavi ücretinin iki katı kanuni faiziyle tahsil edilecek. Bu kişiler hakkında SGK’yi zarara uğratmaktan suç duyurusunda bulunulacak.