BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,38
ALTIN 2.941,09
HABER /  SAĞLIK

Hastanede yer arama derdine son yeni dönem başladı

Hastanelerde 'o bölümü bulamıyorum' dönemi sona erdi. 'Navigasyon Destekli Hasta Yönlendirme Sistemi' projesi ile artık herkes hastane içi ve çevresinde gitmek istediği yere rahatça ulaşabilecek.

Abone ol

Hastanelerde yepyeni bir dönem başladı. Geliştirilen yeni uygulama sayesinde artık hastaların istediği yere kolayca ulaşması sağlanacak. Uygulama ilk kez Ümraniye Devlet Hastanesi'nde hayata geçirildi.

Kamu hastaneleri arasında ilk kez Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayata geçirilen, "Navigasyon Destekli Hasta Yönlendirme Sistemi" uygulaması, hastaların bina içerisindeki tüm bölüm ve alanlara kolaylıkla ulaşabilmesine imkan sağlıyor.

Fiziksel altyapı kapasitesinin geliştirilmesi ve teknolojik hizmet erişilebilirliğinin sağlanması amacıyla yapılan çalışma sonuçlarına göre, hastane binalarının içerisinde gitmek istenilen yere kolaylıkla ulaşamamak, hastaların en sık yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor.

Bu soruna kalıcı çözüm olabilmesi amacıyla, İstanbul Kalkınma Ajansının mali desteğiyle Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yürütülen Sağlık Turizmi Projesi'nin alt çalışması olarak, erişilebilirliğin artırılmasını sağlayacak, "Navigasyon Destekli Hasta Yönlendirme Sistemi" projesi geliştirildi.

"Navigasyon Destekli Hasta Yönlendirme Sistemi" projesi geliştirildi.

Sistem, hastane binasının içerisinde stratejik olarak belirlenmiş yerlere, beş kiosk cihazı ile iç ve dış mekan lokasyon uygulama cihazlarının yerleştirilmesiyle çalışıyor. Uygulama, akıllı telefonlara yönelik geliştirilen sistem sayesinde, internete ihtiyaç duyulmaksızın mobil olarak da hizmet veriyor.

"Navigasyon Destekli Hasta Yönlendirme Sistemi" projesi geliştirildi.

Sağlık hizmeti alan yerli ve yabancı hastaların, hastane içi ve çevresinde gidecekleri yerleri kolayca bulabilmelerini sağlayan uygulama, Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde kullanılabiliyor.

Sesli ve yazılı bilgilendirme yapabilmesinin yanı sıra, hastanın fiziki durumu da göz önünde bulundurularak alternatif rotalar oluşturulabilen sistem, binanın tümüne yerleştirilen sinyal vericiler sayesinde internet bağlantısına gerek duyulmadan kullanılabiliyor.

"YÖNLENDİRMENİN İNSAN ELİYLE YAPILMASI BÜYÜK SORUNDU"

Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kamil Özdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamanın İstanbul Kalkınma Ajansı bünyesinde yürütülen Sağlık Turizmi Projesi kapsamında hayata geçirildiğini söyledi.

Özdil, hastaların, hastane içerisinde istedikleri yere kolayca erişebilmelerini sağlamak amacıyla geliştirdikleri sistemin, çoklu dil seçeneği de sunabildiğini ifade ederek, "Bina içerisine bluetooth vericileri yerleştirdik. Bu kapsamda internet çekmese dahi hastalar, binanın herhangi bir yerinden istedikleri yere etkin bir şekilde, başkasının yardım ve yönlendirmesine ihtiyaç duymadan erişebiliyor." dedi.

Ayrıca akıllı cep telefonları aracılığıyla kullanılan navigasyon sayesinde de tüm vatandaşların mobil şekilde ulaşmak istedikleri yere rahatlıkla gidebildiklerini aktaran Özdil, şöyle devam etti:

"En büyük sorun, hastane içerisindeki yönlendirmelerin insan eliyle yapılmaya çalışılmasıydı. Burada her alanda, herkese cevap verebilecek danışma alanları oluşturmak mümkün olmuyor. Hastanemiz çok geniş bir alana sahip, pek çok ünite ve birim var. Bu nedenle çağımızın gereği olarak, bu projeyi geliştirdik. İnsanlar, kendi kendilerine istediklere ulaşabilsinler diye bunu oluşturduk. Bu nedenle hem insan kaynağında tasarruf etme şansı bulduk hem de modern çağın ihtiyaçlarını karşılayacak bir program geliştirdik. Bu uygulama Sağlık Bakanlığı hastanelerimiz içerisinde ilk kez gerçekleştiriliyor. Özellikle mobil verileri kullanabilen hastalar için büyük rahatlık oluşturdu. Süreç içerisinde buradaki uygulama tam olarak oturduktan sonra, diğer hastanelerimizin de bundan istifade etmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak, tüm hastanelerimizde inovatif projeleri öncelikle sürdürmek istiyoruz. Vatandaşımızın hem erişim kolaylığını hem de konforunu arttırmak için tüm gücümüzle gayret edeceğiz."

Proje uygulayıcısı Yunus Bal da normal navigasyon sistemlerinin bina içerisinde uydu sinyali alınamadığı için çalışmadığını, bu nedenle de söz konusu yöntemi geliştirdiklerini dile getirdi.

Yunus Bal, "Hastanelerde beyaz önlüklü insan ararız ki adres soralım diye. Biz bunu ortadan kaldırmak istedik. Amacımız, sistem bulunduğunuz yeri otomatik tespit etsin ve oradan itibaren yolu tarif etsin. Engelli yolu, asansör ya da en kısa yol şeklinde tarif etmesi için çalışma geliştirdik. Sistem, veriyi bir kere indirdikten sonra, internetle bir daha işiniz olmuyor. Bodrum kata girdiğiniz zaman, internet ya da telefon çekmiyor, sıkıntı değil. Sistem kapalı devre de çalışabildiği için ikinci aşamada da hiçbir şekilde internete ihtiyaç duymadan uygulama kullanılabiliyor." ifadelerini kullandı.