BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Hastane otoparkında kan nakli

Rezaletin böylesi! Oğlu ilik hastası. Kan nakli yapılacak, hastanede yatak yok...

Abone ol

Türkiye, henüz 8 yaşındayken omurilik kanserine yakalanan Şanlıurfalı Feyzullah Türk'ü, babasıyla birlikte tedavi için geldiği hastanenin otoparkında yaşarken çekilen fotoğraflarla tanıdı.

Hastalık, yoksulluk ve çaresizliğin bedenini yorduğu küçük çocuğun durumu sonrası beklenen yardım ulaştı.

AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, hasta yakınlarının konaklamalarındaki sıkıntıyı çözmek için Şefkat Projesi'nin temelini attı. Ancak şimdilerde, 12 yaşındaki aplastik anemi hastası Mehmet Gülmez de küçük Feyzullah'la aynı yerde, aynı kaderi paylaşıyor.

Günlük işlerde çalıştığı için sürekli geliri olmayan yeşil kartlı Ali Gülmez (41), 10 yıldır aplastik anemi (kemik iliği yetmezliği) hastası olan oğlu Mehmet'i (12) Malatya'dan Adana'ya getirdi. Gülmez'in Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Balcalı Hastanesi'ndeki kan nakli tedavisi 2 gün sürdü. Ancak, kan nakli hasta yatağında değil, baba - oğulun geceyi geçirmek zorunda kaldığı hastane otoparkında yapıldı.

YATACAK YER GÖSTERİLMEDİ

3 periyotta birer ünite olmak üzere verilen kan, hastanenin Pediatrik Hematoloji Servisi'nde Mehmet'e bağlandı. 1.5 - 3 saat süren transfüzyon, boş yatak olmadığı için serviste gerçekleştirilemedi. Bunun üzerine babası kan torbasını tutarken, Mehmet kolundaki kelebek iğnenin çıkmamasına dikkat ederek, kaldıkları otoparka geçti ve naklin bitmesini burada bekledi.

Parasızlık nedeniyle 3 kızının da eğitimini aksatmak zorunda kaldığını anlatan Gülmez, "Avrupa'da ilik nakli olması için 25 bin YTL gerekiyor. Çok borcum var. Günlük çalışıp, kazandığım parayı tedavi masrafları için harcıyorum. Serviste kan takıldıktan sonra bize kimse 'gidin' demedi. Ama yatacak yer gösterilmediği için, çocuğumun rahat etmesi için, kaldığımız otoparka geçtik" dedi.

HASTA GİTSE DE İZİN VERİLMEMELİ

ÇÜTF Dahili Tıp Bilimleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Hematoloji - Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, 20 yataklı servisin çok yoğun çalıştığını, belirterek "Çocuğun koluna kan takıldıktan sonra aile aşağı inmiş. Görevliler 'Gidebilirsiniz' dememiş" dedi.
Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise "Bu tür hastalar düzenli kan aldıkları için tehlike azdır. Yine de hasta çıksa da müsaade edilmemeliydi. Ayrıca, kaldıkları yer sağlık koşulları açısından iyi değil. Enfeksiyon kapabilir" diye konuştu.