Eczacılar ve hastalar karşı karşıya... SGK tahsildarlığına eczacılar isyan ediyor. Hastaların ise ödediğinde kafası karışık.
Abone olÖnceki yazısında eczaneden ilaç alırken ne kadar ödediği konusunda kafasında soru işaretleri oluşan okuyucunun sorularına yanıt veren Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen bugünkü yazısında eczacıların yaşadığı sorunlara da değindi.
Hastaların ve eczacıların karşı karşıya bırakıldığını belirten Esen, iki tarafında mağduriyetinin düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
"SGK da haklı, hastalar da, eczacılar da..." başlıklı yazısında Esen yazısına Nasrettin Hoca fıkrasıyla başladı:
Bence Sen de Haklısın!
Nasrettin Hoca kadılık yaparken iki adam yanına gelmiş, “Aman hocam, ocağına düştük, biz anlaşamadık, bu anlaşmazlığı sen çöz, haklıyı haksızı ortaya çıkart!” demiş.
Biri derdini anlatmış, Hoca dinlemiş, düşünmüş, sakalını sıvazlamış, “Vallahi haklısın” demiş.
Sonra öteki almış sözü, o da kendini anlatmış. Hoca onu da uzun uzun dinledikten sonra sakalını sıvazlayarak “Vallahi sen de haklısın” demiş.
Arkadan hocayı dinleyen karısı dayanamamış patlamış: “Hoca hoca, bu ne biçim iş ya! İkisine de haklısın dedin.”
Hoca bir an durmuş ve karısına dönmüş: “Hanım ne diyeyim, vallahi sen de haklısın!”
Hastalar Dertli, Katkı Paylarından Şikâyetçi
Niye anlattık bu Nasrettin hoca fıkrasını şimdi durduk yerde?
Zira geçtiğimiz hafta yayınlanan sgk sorgulama yazımızdan sonra pek çok okur maili ve telefonu aldık.
Pek çok hasta okurumuz ilaç fiyatlarının ve SGK’nın katılım paylarının yüksekliğinden, eczaneden her ilaç almak istediklerinde fazladan ücret ödediklerinden, sağlığın gitgide daha pahalılaşmasından, katkı payları mantığı ile “sağlığı satın alma” mantığını alıştırıldıklarından, oysa sağlığa erişimin bir insan hakkı olduğundan, hasta halde mağdur olduklarından şikâyet ediyorlar.
Okurlarımız eczanelerde alınan SGK katılım payları ile ilgili bilgi verdiğimiz için teşekkür ederek kafa karışıklığını giderdiğimizi söylüyor.
Ateş pahası ilaç fiyatları karşısında katılım paylarından şikâyet eden, eczanelerde parası çıkışmadığı için reçetedeki bir ilacı alıp diğerini bırakan hastalar haklı mı?
Haklı…
Eczacılar da Dertli
Öte yandan gelen mail ve telefonlardan bir kısmı da eczacı okurlarımıza aitti.
Eczacı okurlarımız da epey dertli. Hem de ne dert; bir dokun bin ah işit!
Eczacı okurlarımız halk arasında “reçete okuma hakkı” ve “meslek hakkı” olarak bilinen tabirin asıl adının hizmet bedeli olduğunu, bu bedelin doğrudan vatandaşça ödenmediğini, SGK’ca ödendiğini, vatandaşa doğrudan değil dolaylı olarak mal olduğunu söylüyorlar.
Eczacılar SGK tarafından kendilerine ödenen meslek hakkı hizmet bedellerinin düşük olduğundan, 25 yada 75 kuruştan daha fazlasını hak ettiklerinden, ilaçlarda %20 kar payı ile ayakta durmaya çalıştıklardan, ilaç depolarının karın çoğunu aldığından, eczacılara sürekli gereksiz denetimler yapılıp SGK tarafından cezalar kesildiğinden şikayetçiler.
SGK’nın piyasadaki eşdeğer ilaçların en düşüğünü karşıladığını, eşdeğer ilaç ile vatandaşa yardımcı olmaya çalıştıklarını, çıkan fark kasalarında kalsa da bu paranın ancak %20’sinin kar olduğunu, ilaçta asıl büyük karı ilaç depoları ve ilaç firmalarının yaptığını söylüyorlar.
Yetmiyor; faturaların bedellerinin geç yatırıldığından, mevzuatın sürekli değiştiğinden, ilaçlardan kar edemedikleri için yan ürünlerin sayışına yöneldiklerinden, pek çok küçük eczanenin kapattığından yakınıyorlar; SGK’nın veznedarı olmaktan memnun olmadıklarını belirtiyorlar.
Aynen doktorlara yönelik şiddet gibi eczacı dostlarımız da hastalar ile sık sık karşı karşıya gelmekten ve mesleki itibarlarının karalanmasından yorulduklarını, eczanelerin sırtındaki SGK tahsildarlığı yükünün toptan kaldırılması gerektiğini söylüyorlar.
Bir Dokun Bin Ah İşit
Eczacılar haklı mı?
Haklı…
Gerçekten de zor şartlar altında faaliyet gösteren bir kesim eczacılar.
Özellikle küçük yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren eczacıların çok düşük karlar ve cirolar ile ayakta durmaya çalıştıklarını biliyoruz. SGK’nın katılım payı gibi alacaklarına aracılık etmek de, teslim etmek gerekir ki, eczacılar için ciddi bir yük.
Bunun bir de SGK ayağı var. Sosyal güvenlik bütçesini sürdürülebilir bir dengeye oturtmak isteyen SGK gelecek nesillerin hakkını korumak için hastalara katılım payı uygulamakta, eczanelere düşük ilaç bedelleri vermekte. SGK haklı mı? O da haklı
…
Ancak eczacılar depo ile SGK arasında sıkışmış durumda. SGK’nın katılım paylarından haberi olmayan vatandaşlar eczacılara patlıyor. Kırılgan hastalar ile gece gündüz demeden hizmet vermeye çalışan stresli eczacılar karşı karşıya geliyor.
Oysa serbest eczaneler ülkemizin sağlık sisteminin sağlıklı işlemesi için hayati öneme sahip olmazsa olmaz nitelikte.
Eczaneler ile hastalar arasında, her iki kesimi de mağdur etmeyen adil bir dengenin kurulması zorunlu.
Eczacıların sorunlarını pek çok platformda dile getirmiş biri olarak eczacı dostlarımızın taleplerini duyurmak boynumuzun borcu; buradan yetkililere duyurmuş olalım.
Siz de Haklısınız
Sağlıkta dönüşüm programı ve sosyal güvenlik reformu sonrasında ülkemizde sağlık hizmetlerine ve ilaca ulaşım noktasında dünya çapında adımlar atıldı.
Artık SSK hastanelerinde koridorlarda yatan hasta devri, hastaneye yatmak için aylarca yatak bekleme çilesi bitti. Hastalar artık SGK ile sözleşmeli en iyi hastaneye gidip tedavi olabiliyor.
Ancak, öte yandan, fark ve ilave ücretler hala can yakmakta. Yani, parası olmayana halen iyi hastane kapalı…
SGK’nın başarılı adımları sayesinde hastalar artık ilacını istediği yerden alabiliyor… Geçmişte olduğu gibi SSK eczanelerinde ilaç bulamama derdi kalmadı.
Ancak, öte yandan da, ne yazık ki eczacılar ile hastalar arasındaki hassas ilişki sağlıklı bir zemine henüz oturamadı.
Eczacılar da mağdur, hastalar da…
E, şimdi bu ne biçim iş, ikisine de haklısın diyorsun dediğinizi duyar gibiyim.
Ne diyeyim; siz de haklısınız…
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYIN
SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN