BIST 9.985
DOLAR 34,10
EURO 38,15
ALTIN 2.858,26
HABER /  DÜNYA

Haşimi Türkiyeyi rahatlattı!

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, Irak hükümetinin PKK'yı çözmesini istedi

Abone ol

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak hükümetinin, PKK terör örgütüyle mücadelede sorumluluklarını yerine getirememesi halinde, Türkiye'nin ulusal güvenliğini sağlamasının ve bu konuda gereken tedbirleri almasının meşru olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından Başbakanlık Resmi Konutunda onuruna verilen akşam yemeğine katılan Haşimi, konakladığı Swiss Otel'e dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye-Irak sınırındaki "sorun yaratıcı unsurlara" karşı mücadelede çeşitli seçenekleri değerlendirdiklerini ve yapıcı bir diyalog kurduklarını ifade eden Haşimi, herhangi bir yeni teklifte bulunmadığını belirtti.

Sınır ötesi operasyona ilişkin tezkerenin yarın TBMM'de oylanacağına ve tezkerenin hükümete sınır ötesi operasyon konusunda "yeşil ışık" yakacağına dikkat çeken Haşimi, Irak'taki bu terörist faaliyetlerle mücadelenin, Irak hükümetinin temel sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Haşimi, "Ancak eğer Irak hükümeti sorumluluğunu yerine getiremezse, Türkiye'nin, ulusal güvenliğini sağlamak ve ulusal güvenlik çıkarlarını korumak için ne gerekiyorsa yapması meşru hale gelecektir" dedi.

Irak'ta şimdi bu konuya ilişkin olarak farklı bir yaklaşımın ve farklı bir mantalitenin bulunduğunu kaydeden Haşimi, "Irak hükümetinin, her iki ülkenin ulusal güvenliğine zarar veren bu meseleyle mücadelede Türkiye ile güçlerini birleştirmesi için bize zaman verin" ifadesini kullandı.