Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a atfedilen "yargıda vahim vesayet" haberi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinden resmi açıklama yapıldı.
Abone olAnayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, Cumhuriyet gazetesinin manşetten verdiği “Yargıda vahim vesayet" başlıklı haberin eksik ve bağlamından koparılarak verilmiş olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet'in ses getiren haberinde AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın yargıda “vesayeti bitirmek adına daha vahim vesayet oluşturuldu” dediği iddia edilmişti. Haberde Kılıç'ın Yargıtay ve Danıştay’da kurulan yeni dairelerle üye sayısının artırılması konusunda “Böyle otobüslerle kamyonlarla taşır gibi üye doldurarak yargının sorunları çözülemez” dediği ileri sürülürken Kılıç'ın 13 Mart’ta emekli olacağı ve bu tarihten sonra özgür olarak konuşacağını belirttiği yazılmıştı. AYM'nin yaptığı resmi açıklamada Cumhuriyet'in haberi için "eksik ve bağlamından koparılarak verilmiş" denildi.
Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:
30 Aralık 2014 Tarihli Cumhuriyet Gazetesinin manşetten verilen “Yargıda vahim vesayet” başlıklı haberi eksik, ve bağlamından koparılarak verilmiş olması nedeniyle aşağıdaki düzeltmenin yapılması zarureti doğmuştur.
Bir düşünce kuruluşunda yapılan iki saatlik konuşmanın bir bölümünde; “Cumhuriyetin kuruluşundan 2010 yılına kadar yargının siyasi bir düşüncenin etkisi ve baskısı ile yönetildiğini, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile bu vesayet sisteminin kırıldığını, ancak, doğan boşluğun özgür ve tarafsız bir yargı anlayışı ile doldurulması gerekirken, bu kez de başka bir gurubun vesayeti altına sokulduğunu, son yapılan yasal değişikliklerle de bu vesayete son verilmek istendiğini, bu şekilde sürekli yeni bir vesayet sistemine yol açan tercihlerle yargının sorunlarının çözülemeyeceğini, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, Yargıtay ve Danıştay’a yapılan son seçimlerde eski dönemlere göre daha çoğulcu bir yapının oluşturulmasının sevindirici olduğunu, buna rağmen, yüksek yargıda üye sayılarını çoğaltmak suretiyle sonuç alınamayacağını, çözümün “Bölge Sistemine” geçilerek Yargıtay ve Danıştay’daki yığılmanın önlenmesi gerektiğini, Amerika Birleşik Devletlerinde bile Federal Yüksek Yargının 9 kişiden oluştuğunu, bizde Yargıtay’ın 516 kişiye ulaştığını” belirttim.
İleri sürdüğüm düşüncelerim eksik ve bağlamından koparılmak suretiyle farklı anlamalara yol açacak şekilde verilmiştir. Yanlış yorum ve anlamalara yol açmaması için bu açıklamanın gazetenizde yer verilmesi rica olunur. 30 Aralık 2014"