BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.957,62
HABER /  MEDYA

Haşim Kılıç Yargıtay-Hükümet kavgasını anlattı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, Yargıtay-Hükümet geriliminin perde arkasını anlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, hükümet ve Yargıtay arasındaki tırmananz gerilimi Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a sordu.

Gerilimin nedeni olarak yargıyı ele geçirme çabası çabası olduğunu gösteren Haşim Kılıç, '"Gerilimin tarafları kim?" sorusuna "Biri hükümet, diğeri de Yargıtay'daki hakim grup" yanıtını verdi. "Sizce de Yargıtay'da hükümetin 'paralel' dediği Gülenciler mi hakim?" sorusuna ise Haşim Kılıç, "Birlikte davranan böyle bir grubun olduğu anlaşılıyor" sözleriyle yanıt verdi.

Murat Yetkin'in 'Yargıtay'daki grup hakimiyetini sürdürmek, hükümet de etkisini kırmak istiyor' başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

TIRMANAN GERİLİMİN NEDENİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı ile Adalet Bakanı'nın karşılıklı açıklamalarıyla yeniden tırmanan yargıdaki gerilimi işte böyle yorumladı.

Haberin başlığı belki de Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Venedik Komisyonu'nun onur
madalyasını Komisyon Başkanı Gianni Buquicchio'nun elinden aldı olmalıydı. Çünkü aldı.

Dün Antalya'da başlayan iki günlük "İnsan Hakları Ulusal Koruma Mekanizması olarak
Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru" konferansına katılan Buquicchio, Mahkeme'nin Kılıç'ın
başkanlığında Türkiye'deki hak arayışlarının etkili adresi haline geldiği övgüsüyle bu madalyayı verdi.

Avrupa Konseyi'ne bağlı Venedik Komisyonu, sadece Avrupa değil, dünya çapında siyasi hak ve özgürlüklerin adeta hakem kuruluşu kabul ediliyor.

Ama Kılıç ve Anayasa Mahkemesi (AYM) yalnızca Venedik Komisyonu övgüsü almadı. Konferansa katılıp açılış panelini de yöneten Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Philippe Boillat da AYM'nin son yıllarda hakkını arayan Türk vatandaşları için bir ümit haline geldiğini söyledi.

KRİZ ÇIKAR UYARISI

Kılıç, AYM'nin kurumların değil, halkın gözünde bir ümit haline gelmesini 2010 referandumuyla gelen ve 2012'den bu yana uygulamaya alınan "Bireysel başvuru" hakkına bağladı. Sayılar verdi. 2012'de 1342 olan başvuru sayısı, 2014'ün ilk 9 ayında 18 bin 325'e ulaşarak toplam 29 bin 546 dosyayı bulmuştu. Şimdiye dek yarısına bakılmış, 348 ihlal kararı çıkmıştı. Bunlar arasında mesela İlker Başbuğ, Mustafa Balbay vardı. Kılıç dosyaları hızlandırmak için daha fazla çalışana ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ve şunu söyledi açış konuşmasında: "Devletin özü ve varlık sebebi hukuk güvenliğinin sağlanmasıdır. Sağlanmadığı takdirde siyasi, ekonomik, sosyal krizlerin çıkması kaçınılmazdır."

CEMAAT VE HÜKÜMET Mİ YARGITAY'DA KAVGA EDİYOR?

Birkaç gazeteci arkadaş Kılıç'a sorduk, yargıdaki görünümü nasıl değerlendiriyordu?
Mesela Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın reform paketinin hükümetin yargı üzerindeki kontrolünü artıracağı eleştirisi ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ona sert cevabına ne diyordu?
"Bunları daha sonra, daha ayrıntılı konuşuruz" dedi, ama bizi bütünüyle cevapsız da bırakmadı.
"Yargıda belli bir gerilim var" dedi; "Ama bu öteden beri var."
Sonra aramızdaki soru-cevap faslı şöyle cereyan etti:

- Gerilimin kaynağı ne?

- Gerilimin kaynağı, yargıyı ele geçirme çabası. Biri hakimiyetini sürdürmek, diğeri de onun etkisini kırmak istiyor. İki taraftan biri yargıyı ele geçirmek istiyor.

- Gerilimin tarafları kim?

- Biri hükümet, diğeri de Yargıtay'daki hakim grup.

- Sizce de Yargıtay'da hükümetin 'paralel' dediği Gülenciler mi hakim?

- Birlikte davranan böyle bir grubun olduğu anlaşılıyor.

- Bu gerilim ne zaman biter?

- Bir taraf hakim olduğu zaman biter. Siyasi aktörlerin, sivil toplum kuruluşlarının yargıyı ele geçirme çabasından vazgeçmesi lazım. Tabii herkes böyle büyük bir gücü kendi lehine kullanmak istiyor. Ama bu yanlış. Bu nedenle gerilimler yaşanıyor."

Kılıç, bunları söylemesinin ardından "Daha sonra etraflıca konuşuruz" diyerek konuyu kapattı.
Ancak söyledikleri, yargıda dinmeyen gerilime içeriden ve en yukarıdan yapılan bir "ilk" yorum olarak önem ve değer taşıyordu.

Kılıç, en sert kararları, adeta pamuğa sarıp söyleyen bir hakim. Emekliliğine de birkaç ay kaldı. O bu tür yorumlarda bulunduğuna göre, yargıdaki gelişmeleri daha da dikkatle takip etmek gerekiyor.