BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.956,47
HABER /  DÜNYA

Haşdi Şabi'nin şok Suriye planı! Oluk oluk kan akacak

İran'ın desteklediği Haşdi Şabi örgütü Suriye'ye girme planları yapıyor. Bu konuda Rusya'nın tutumu beklenirken İran Şii hilali projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'un batısındaki Telafer ilçesini kuşatmasıyla birlikte lider kadrosundan gelen "güçlerini DEAŞ'ın Suriye'deki kalesi Rakka'ya kaydıracakları" yönündeki açıklamalar, "İran güdümündeki Haşdi Şabi'nin Telafer'i alıp İran ile Suriye arasındaki kara bağlantısını sağlayarak büyük Halep savaşına hazırlık yapmayı ve böylece İran'ın Şii hilali projesini gerçekleştirmeyi amaçladığı" şeklinde yorumlanıyor.

Irak'ta hali hazırda Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında, uluslararası koalisyon güçlerinin desteği ile devam eden çatışmalarda Irak ordusu ve Peşmerge güçleri Musul'un kenar mahallelerine kadar ilerlerken, Haşdi Şabi'nin de Telafer ilçesi istikametinde ilerlediği belirtiliyor.

BEŞAR ESAD'DAN TALEP GELDİ

AA muhabirine konuşan Eski Ulaştırma Bakanı ve Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları lideri Hadi el-Amiri, "Haşdi Şabi'nin Suriye'deki DEAŞ varlığı ile savaşması talebi Beşşar Esed'den geldi." dedi.Iraklı güvenlik uzmanı Abdurrahman Cuburi de Haşdi Şabi'nin Suriye topraklarına girme olasılığını göz ardı etmediğini belirtti. Cuburi, "Haşdi Şabi güçlerinin Suriye'ye girmeleri, siyasi alanda ve sahada yaşanacak gelişmelere ve tüm bunlardan elde edilecek verilere bağlı." değerlendirmesinde bulundu. 

RUSYA'NIN TUTUMU BEKLENİYOR

Bu verilerin başında Esed'in müttefiki konumundaki Rusya'nın geldiğini kaydeden Cuburi, "Bu konuda Rusya'nın tutumu çok önemli. Esed, İran ve Hizbullah sonuna kadar savaşma ya da savaşmama konusunda Moskova'dan net bir tutum bekliyor." diye konuştu.Halep'te büyük bir savaşın patlak vereceğine dikkati çeken Cuburi, şöyle devam etti:

HAŞDİ ŞABİ O BÖLGELERİ ALMAYA ÇALIŞIYOR

"Bu savaştaki hesaplamalar öncekilerden daha farklı. İran ve Hizbullah ile Rus savaş uçakları Esed tarafındaki ağırlığını artıracak. Haşdi Şabi ise Irak'ta, Suriye'deki müttefiklerini karşılamak için Deyru'z-Zur'a sınır olan Ninova eyaletinin güney batısını almaya çalışıyor. Halep'in rejim güçleri tarafından tamamen ele geçirilmesi durumunda Suriye ve Hizbullah güçleri kentin Türkiye sınırı tarafına ilk savunma hattını kuracak daha sonra da kentin doğusundaki Rakka ve Deyru'z-Zur'a odaklanacaklar." 

BU PLANIN ARKASINDA İRAN VAR

Askeri strateji uzmanı Süleyman el-Hasan ise Haşdi Şabi'nin Suriye'ye girmesini isteyen gücün İran olduğunu belirtti. Hasan, "Haşdi Şabi'nin Suriye'ye girmesi planının arkasında İran bulunuyor. İran bu şekilde Irak, Suriye ve Lübnan'a kadar olan coğrafyada nüfuz alanlarını birbirine bağlamak istiyor." dedi.

İRAN'IN Şİİ HİLALİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEK

Irak ordusunda 2003 öncesi subay olarak görev yapan Hasan, İran'ın Haşdi Şabi üzerinden uygulamaya koyduğunu öne sürdüğü plan hakkında şunları söyledi:"Tahran yönetimi Şii hilali olarak bilinen projesini gerçekleştirmek için Haşdi Şabi'yi kullanarak Telafer'i Suriye'de Esed'in kontrolünde bulunan bölgeler ile Lübnan üzerinden Akdeniz'e ulaşmak için bir bağlantı noktası haline getirmek istiyor. Telafer, İran ve Suriye arasında ana cepheyi teşkil ediyor. Buraya hakim olmak iki ülke arasındaki kara bağlantısını açar."

HAŞDİ ŞABİ SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Haşdi Şabi Heyeti Sözcüsü Ahmed el-Esedi de beş gün önce başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Irak ve Suriye'deki olaylar birbirine geçmiş durumda. Bu da bizi Irak'ın ulusal güvenliğini tehdit eden her yere gitmeye sevk ediyor. Bu konu iki hükümet arasındaki koordinasyonla çözülecektir." ifadesini kullanmıştı.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı ve Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyaz da 29 Ekim'de yaptığı açıklamada ülkesine bağlı güçlerin Suriye'ye girişinin Musul'u kurtardıktan sonra DEAŞ'ın peşinin bırakmamak için olacağına işaret etti.

Bu açıklamalar, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin, her ne çeşitte olursa olsun civar devletlerin işlerine müdahalede bulunulmaması konusunda pek çok defa yaptığı vurgulamalara ters düştüğü gerekçesiyle eleştiriliyor.