BIST 9.673
DOLAR 35,20
EURO 36,62
ALTIN 2.961,67
HABER /  GÜNCEL

Hasankeyf insanlık katliamı

Batman Belediye Başkanı Kalkan, Hasankeyf'in yok edilmesinin insanlık katliamı olduğunu söyledi.

Abone ol

Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler ile birlikte Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Hasankeyf'in yok edilmesinin insanlık katliamı olduğunu söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir basın toplantısı düzenleyen Kalkan, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Batman-Diyarbakır yöresinin tarihi zenginliği olarak tanımlanan Hasankeyf'te Ilısu Baraj Çalışması'nın tarihi bir kıyım olacağını öne sürdü. Kalkan, "12 bin yıllık tarih, yapılması planlanan Ilısu Barajı ile sular altında kalacak. Bu tarih yok edilmemeli. Hasankeyf kurtarılmalıdır. Daha önceki yıllarda başlatılan Ilısu Barajı ve çevresini kapsayacak çok sayıda proje çalışması, Avusturya, Almanya ve İsviçre firmalarının girişimiyle yeniden canlılık kazandı" dedi.

Almanya'dan Hermes adlı inşaat firmasının 100 milyon Euro, İsviçre'den 4 ayrı firmanın 100 milyon Euro katılım sağlayacağını öne süren Kalkan, Avusturya firmalarından yapılacak 200 milyon Euro tutarında ortaklık katkısıyla proje çalışmalarının yürütülmesine devam edildiğini öne sürdü. Kalkan, her 3 ülkeden de ihracat risk garantisinin resmi kanat tarafından onaylanması gerektiğini belirterek, aksi halde bu firmaların Ilısu Baraj Çalışması'na başlamasının imkansız olduğunu vurguladı.

Batman Belediye Başkanı Kalkan, Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Özsökmenler ile İsviçre, Avusturya ve Almanya'yı kapsayan bir aydınlatma gezisi başlattıklarının altını çizdi. Almanya'nın bu gezinin son ayağını oluşturduğunu vurgulayan Kalkan, toplam 1.2 milyar dolara mal olacak olan baraj projesinin, Alman firması Hermes tarafından son derece gizli yürütüldüğünü öne sürdü. Kalkan'a göre, bu proje iddia edildiği gibi bölge halkının kalkınması için öngörülmüyor.

Kalkan, başta Diyarbakır, Hasankeyf ve Van olmak üzere bölgenin dünya turizmine açılması, bölgenin ekonomik alanda kalkınması için eğitimin ön plana çıkarılması ve hayvancılığın geliştirilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Kalkan, bu gerçekleştiği zaman hem 12 bin yıllık tarihin korunacağına, hem de bölgede yoksulluk sorununa çözüm bulunacağına inanıyor. Bu tür projelerin önemli olduğunu belirten Kalkan, böylece hem tarih hem de ekolojik denge bozulmadan yoksulluğu yenme şansına da sahip olacaklarını vurguladı.

Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler ise, amaçlarının bu alanda Avrupa kamuoyunu aydınlatmak ve hükümetler üzerindeki baskıyı artırmak olduğunu söyledi. Ilısu Baraj Projesi'nin bir tarih katliamı ve insanlık suçu olduğunu öne süren Özsökmenler, Avrupa ülkelerinin bu tarihi katliama seyirci kalmasını istemediklerine vurgu yaptı. Ilısu Barajı ve Hasankeyf Projesi'ne destek olmak isteyenlerin, bölgedeki toprak ağaları olduğunu iddia eden Özsökmenler, köylünün toprağını bırakıp tekrar yollara düşmesinin ve göçe zorlanmasının çözüm olmadığını vurguladı. Taşınabilirliği de tartışılan bu tarihi bölgenin yerinden kımıldatılmaması gerektiğini öne süren Özsökmenler, yığma yapıların taşındığı an tahrip olacağını ileri sürdü. Avrupa'dan başarılı bir çalışmayla ayrılacaklarını belirten Özsökmenler, bu alandaki çalışmalarını bıkmadan sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.