BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,44
ALTIN 3.022,15
HABER /  GÜNCEL

Hasan Celal Güzel'e veda

Dün 73 yaşında vefat eden eski bakanlardan Hasan Celal Güzel Meclis'teki devlet töreninin ardından Hacı Bayram Veli Camisi'ndeki törenle son yolculuğuna uğurlandı... Güzel'in tabutuna Cumhurbaşkanı Erdoğan da omuz verdi...

Abone ol

Eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel için TBMM'de cenaze töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra çok sayıda siyasi isim katıldı. Hasan Celal Güzel için ikinci tören Hacı Bayram Camisi'nde yapıldı... Cumhurbaşkanı Erdoğan Hacı Bayram'daki törene de katıldı.

73 yaşında hayatını kaybeden eski bakanlardan Hasan Celal Güzel için TBMM’de düzenlenen törene Hasan Celal Güzel’in annesi sedye ile getirildi.

Akciğer enfeksiyonu, bağırsak problemi ve böbrek yetmezliği tanısıyla kaldırıldığı Ankara Güven Hastanesi’nde yaşamını yitiren eski bakan Hasan Celal Güzel için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devlet töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, eski TBMM başkanları Köksal Toptan, Bülent Arınç, bazı kabine üyeleri, eski bakanlar, MHP ve CHP Grup Başkanvekilleri, siyasiler ve Güzel’in ailesi ile yakınları katıldı.

Güzel’in annesi törene sedye ile getirildi. Hasan Celal Güzel’in özgeçmişinin okunmasının ardından TBMM Cami İmamı Ahmet Yedekçi tarafından dua edildi.

ERDOĞAN: HEP DİK DURDU... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törenden sonra yaptığı açıklamada, "Vatansever, milliyetperver ve bu uğurda da her şeyini vermeye hazır olan bir insandı. O sadece 28 Şubat değil, ne zaman bu ülkede mağdurlar varsa, Hasan Celal abimiz her zaman onların yanında yer aldı. Bu 28 Şubat’ta da oldu. Yani tüm özgürlükler meselesinde o özgürlük savaşçısı olarak ortaya çıktı. Sadece 28 Şubat değil, ondan sonraki 15 Temmuz’da da yine ortaya çıktı ve dik durdu" diye konuştu.

Hasan Celal Güzel için ikinci tören Hacı Bayram Camisi'nde yapıldı. Öğle namazına müteakip düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Güzel'in cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da törende kısa bir konuşma yaptı. Ardından Diyanet İşleri Başkanı Erbaş kısa bir dua etti...

Hasan Celal Güzel'in cenazesi omuzlarda taşınarak cenaze aracına konuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da tabuta omuz verdi...

HASAN CELAL GÜZEL KİMDİR?

Hasan Celal Güzel, 1945 yılında Gaziantep'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Makro ekonomi alanında "Türkiye'nin İktisadi Büyüme Modelleri" adlı tezini verdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı.

Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980 ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynadı. 1983 yılında 38 yaşında Türkiye'nin en genç Başbakanlık müsteşarı oldu. Ayrıca; çeşitli üniversitelerde, akademilerde ve Kara Harp Okulu'nda ekonomi, maliye, hukuk, ekonomik ve sosyal tarih, ekonomik sistemler-doktrinler ve kamu yönetimi konularında öğretim görevlisi olarak hizmet verdi ve akademik çalışmalar yaptı. 1986 Yılında girdiği ara seçimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) Gaziantep Milletvekili seçildi ve Turgut Özal Hükümeti'nde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 yılı genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Ayrıca, 1986-1989 yılları arasında Dışişleri Bakan Vekilliği görevinde bulundu. 1989 yılında yapılan ANAP Olağanüstü Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için adaylığını koydu. Ancak seçilemedi. 23 Kasım 1992'de Yeniden Doğuş Partisi'ni (YDP) kurdu ve Genel Başkan seçildi.

1994 Yılı sonunda "YENİ TÜRKİYE" isimli 2 aylık akademik dergiyi yayınlamaya başladı. Burası 8 yılda bir okul haline geldi. Bu süre içinde 3 bin 500'ün üzerinde makale ve 40 bin sayfalık külliyat ortaya çıkarıldı. Ayrıca Yeni Türkiye Araştırma ve Yayın Merkezi'ni kurarak demokrasi üzerine kitaplar yayınladı. 1998 Yılında Cumhuriyetin 75. Yıldönümü münasebeti ile 5 ciltlik bir 'Cumhuriyet' çalışması, Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümü için 12 ciltlik uluslararası 'Osmanlı araştırması ve 2002 yılında 21 ciltlik uluslararası 'Türkler' çalışmasını gerçekleştirdi.