BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Hariri için özel mahkeme

BM Güvenlik Konseyi, Lübnan eski Başbakanı Hariri suikastı için özel bir mahkeme kurulmasını istedi

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastının soruşturulması için özel bir mahkeme kurulması konusunda Beyrut'la müzakerelere başlanmasına onay verdi.

Güvenlik Konseyi'nde 15 üyenin oybirliğiyle kabul ettiği kararda, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan, “uluslararası standartlar temelinde uluslararası bir mahkeme kurulması amacıyla Beyrut hükümetiyle görüşmelere başlaması” istendi.
Bu arada, Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri, BM Güvenlik Konseyi'nin kararından memnuniyet duyduğunu ve bu kararın Lübnan'ın içişlerine karışılması anlamına gelmediğini açıkladı.

Saad Hariri, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, babasının katillerinin cezalandırılması ve bunun için uluslararası kovuşturmaya gidilmesinin, diğer Arap ülkelerinde meydana gelebilecek benzer suçların da uluslararası hukukça cezalandırılabileceği anlamını taşıyacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri Annan, daha önce Hariri cinayetiyle ilgili olarak özel bir uluslararası mahkeme kurulmasını istemiş ve konseyden bunun için yetki talebinde bulunmuştu. Annan, muhtemelen Lübnan toprakları dışında kurulacak özel mahkemenin Lübnanlı ve yabancı yargıçlardan oluşmasını tavsiye etmişti.

Refik Hariri, 14 Şubat 2005'te Beyrut'ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda öldürülmüştü. BM Güvenlik Konseyi'nin 1595 sayılı kararıyla geçen Nisan ayında suikastı soruşturmakla görevli bir komisyon kurulmuştu.

Komisyonun görev süresi ilk başta 3 ay olarak belirlenmiş, daha sonra 15 Haziran 2006'ya kadar uzatılmıştı.
Komisyonun başkanlığına ilk olarak Alman Savcı Detlev Mehlis atanmıştı. Mehlis, soruşturma kapsamında hazırladığı 2 raporda, cinayette Suriyeli yetkililerin parmağı bulunduğuna ikna olduğunu açıklamıştı.

Mehlis'in adından bu göreve, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savcı yardımcısı olan Savcı Serge Brammertz getirilmişti. Brammertz'in raporunda da, “Suriye hükümeti, özellikle son üç ayda, komisyonun yardım taleplerinin hemen hemen tümünü resmen yerine getirmiştir” denilmişti.