BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Hapisteki gazeteci sayısında artış

Tüm dünyada, cezaevlerine konulan gazeteci sayısının, internet gazetecileriyle birlikte büyük artış gösterdiği açıklandı.

Abone ol

Tüm dünyada, yaptıkları işler nedeniyle cezaevlerine konulan gazeteci sayısının, internet gazetecileriyle birlikte büyük artış gösterdiği açıklandı.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) internet sitesinde yer alan açıklamada, 1 Aralık tarihi itibariyle cezaevlerinde bulunan gazeteci sayısının, geçen yıla göre 9 kişi artarak 134'e ulaştığı bildirildi.

Açıklamada, cezaevlerindeki gazetecilerin 67'sinin yazılı medyada (muhabir, foto muhabiri, editör), 49'unun internet medyasında (internet gazetecisi, editör, günlük yazar), diğerlerinin radyo, televizyon ve belgesel alanında çalıştıkları kaydedildi.

CPJ'nin açıklamasında, 24 ülkede gazetecilerin cezaevlerinde olduğu, bu ülkelerin başında 31 gazeteciyle Çin, 24 gazeteciyle Küba, 23 gazeteciyle Eritre ve 18 gazeteciyle Etiyopya'nın başı çektikleri belirtildi.

Açıklamada, 20 gazetecinin, haklarında herhangi bir suçlamada bulunmadan ya da mahkemeye çıkarılmadan cezaevlerinde tutuldukları, bunların yarıdan fazlasının da Eritre'de olduğu ifade edildi.

ABD'nin de El Cezire kameramanı Sali El Hac'ı 5 yıldan beri Guantanamo'da, AP foto muhabiri Bilal Hüseyin'i ise 8 aydır Irak'ta cezaevinde haklarında bir suçlamada bulunmadan ya da mahkemeye çıkarmadan tuttuğu kaydedildi. ABD topraklarında da 1 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

CPJ'ye göre, gazetecilerin cezaevlerinde olduğu ülkeler ve gazeteci sayıları şöyle:

Çin : 31

Küba: 24

Eritre: 23

Etiyopya: 18

Burma: 7

Özbekistan: 5

Azerbaycan, Burundi: 3

Rusya, Cezayir: 2

ABD: 3 (1'i ABD'de, 1'i Irak'taki ABD güçlerinin gözetiminde, 1'i Guantanamo'da)

Ermenistan, İran, Türkiye, Kolombiya, Maldivler, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Meksika, Vietnam, Sri Lanka, Kamboçya, Gambiya, Tunus: 1