BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Hapiste 3 gazeteci var

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, ''halen 3 kişinin hapse atıldığı kanaatinde olduklarını'' bildirdi.

Abone ol

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, ''halen 3 kişinin, konumları itibariyle gazetecilik faaliyeti çerçevesinde hapse atıldığı kanaatinde olduklarını'' bildirdi. Ekşi, Levent'teki Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD)  Tesisleri'nde gerçekleştirilen Basın Konseyi 19. Üyeler Kurulu Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, kuruluşunun üzerinden 19 yıl geçen konseyin saydam bir işleyiş içinde olmaya gayret ettiğini vurguladı.

''Son haftalar içinde basına dönük çok ağır suçlamalar duyulduğunu'' ifade eden Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Önce Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, basını 'yabancı diplomatların manüpülasyonuna açık ve bazı yabancı gizli servislerin aleti olacak şekilde hizmet veren bir konumda' gösterdi. Bunun ardından bir meslektaşımız Burhan Ayeri de bazı somut ifadelerle 'Gül'ün sözlerinin yerinde olduğunu, hatta eksik olduğunu'  ifade eden görüşler beyan etti. Arkasından Başbakan Erdoğan, basınımızı mutad üzere, kamuoyunun kendisini tanıdığı 1994 yılından bu yana sayısız defa söylediği gibi 'iftira atmakla ve yalan söylemekle' suçladı.

Basın Konseyi olarak biz daha önceki yaklaşımdan farklı bir  yaklaşımla bu konudaki iddia sahiplerine 'bu iddiaların neye dayandığını' sorduk, yanıt almadık.'' Ekşi, ''daha sonra Konsey Yüksek Kurulu'nun söz konusu üç ismi, yani Gül, Ayeri ve Erdoğan'ı yasaların izin verdiği en ağır ifadeyle kınadığını, medyanın bu değerlendirmeye itibar etmediğini'' de söyleyerek, ayrıca bu konuda bilgisi olanları konseye bilgi vermeye davet ettiklerini bildirdi.

Oktay Ekşi, bu bağlamda bir bilgi gelirse konunun sürdürüleceğini de anlatarak, ''Basın dünyasında, medya dünyasında bizim anlayışımıza göre ahlaka aykırı yollarla ve amaçla çıkar peşinde hareket ederek mesleğimizi amacından farklı bir şekilde kullanan varsa, Basın Konseyi olarak bunu kamuoyuna açıklayacağız'' dedi.

Ekşi, konseyin BM Genel Sekterliği'ne Türkiye'de danışmanlık yapan 9 sivil toplum kuruluşundan biri olduğuna değinerek, bu konuda da çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun yapılan şikayetlerle ilgili 2005 yılında 99, 2004'te 105 ve 2003'te de 101 karar aldığı dile getiren Ekşi, ayrıca konseyin basın ilgilendiren, özellikle ifade özgürlüğüyle ilgili 39 bildiri yayınladığını belirtti.

HAPİSTEKİ GAZETECİLER

Oktay Ekşi, gazeteci sıfatını taşıdığı halde hakkında soruşturma açılmış, hapse düşmüş, tutuklu veya mahkum olarak hapishanede bulunan kişilerle ilgili rapor hazırladıklarını da hatırlatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

''3 kişinin, bizim açımızdan konumları itibariyle gazetecilik faaliyeti çerçevesinde hapse atıldığı kanaatindeyiz. Dosyalarını yeterince incelemeden net kanaat söylemeyi uygun bulmuyoruz. İncelediğimiz 28 dosyadan 25'ini, ya bilgi eksikliğinden, ya olaylar gazetecilik bağlantılı olmadığından ifade özgürlüğü çerçevesinde hapiste olduğunu düşündüğümüz isimler olarak saymıyoruz.'' Konuşmaların ardından, Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyelerinin 3 yıllık süreleri dolduğundan seçime geçildi.