BIST 9.720
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.967,46
HABER /  GÜNCEL

'Hapishaneleri fabrikaları dönüştürelim'

İngiliz Adalet Bakanı, mahkûmların işçilere dönüşeceği bir sistem için büyük firmalara çağrı yaptı.

Abone ol

Adalet Bakanı'nın önerisine şirketler yeşil ışık yakarken sendikalar tepki gösterdi.

İngiltere Adalet Bakanı Ken Clarke, Virgin, Marks & Spencer gibi büyük firmaların mahkûmlara hapishanelerde 'iş deneyimi fırsatını sunması gerektiğini' söyledi.

Clarke firmalara ayrıca eski suçluları daha fazla istihdam etme çağrısında da bulundu.

Clarke, bu ayın sonunda firmalara yönelik düzenlenecek resepsiyonda bu konuları firma yetkilileriyle etraflıca konuşacağını belirtti.

Başbakan'ın evinin bulunduğu Downing Street'te düzenlenecek resepsiyona DHL, Marks & Spencer, Virgin, Iceland'in de aralarında bulunduğu 40 firmanın temsilcileri katılacak.

Bakan Clarke "Mahkûmlara iş deneyimi ve iş eğitimi sağlamak hapishane hizmetlerini sürdürmenin çok daha zekice bir yolu" diye konuştu.

Clarke önerdiği tarzda firmaların dahil olacağı bir sistemin mahkûmların hapishane sonrası yaşamlarıyla ilgili olumlu etkilerinin bulunacağını söyledi.

'Firmalar da fayda sağlar'

Bakan'ın planına göre mahkûmlar asgari ücretin de altında ücretlerle hapishanelerde çalışacak.

Firmaların da bu sistemden ticari fayda sağlayacaklarını ekledi.

Hapishanelerin firmaların üretimlerinin yapıldığı yerler haline geldiğini görmek istediğini belirten Clarke bu sistemle mahkûmların hapishane maliyetlerini de kendi ceplerinden karşılayabileceklerini söyledi.

Bakan, İngiltere ve Galler'de iş deneyimi ve iş eğitimi programı uygulanabilecek şekilde fiziki koşulları uygun 131 hapishanenin bulunduğunu belirtti.

Clarke'ın açıklamalarına iş çevrelerinden olumlu sinyaller geldi.

Virgin Grubu adına açıklama yapan şirket sözcüsü mahkûmlara kendilerini geliştirme şansı verilmesi gerektiğini söyledi.

Sözcü, şirkete ait vakfın mahkûmlara hem hapishane dönemlerinde hem de salıverildiklerinde nasıl daha fazla iş imkanı yaratabileceklerinin yollarını araştırdığını da belirtti.

Mahkûmların dergisi Converse'in editörü, aynı zamanda eski bir mahkûm olan Mark Leech ise Clarke'ın adımının yetersiz olduğunu açıkladı.

Leech Clarke'a, firmaların eski mahkûmların işe almasını teşvik etmek için, sigorta primlerinin düşük ödenmesi gibi somut adımlar atılması gerektiğini önerdi.

İngiltere'nin en büyük sendikalarından Genel-İş sendikasının (GMB) lideri Paul Kenny ise hem işsizliğin yüksek olduğu bir dönemde işsizleri bir kenara atacak olması hem de asgari ücretin altının oyulacağı bir sistem yaratacağı için Clarke'ın önerilerinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.