BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,35
ALTIN 2.931,90
HABER /  GÜNCEL

Hantal gençlik yetişiyor

Gençler oyun oynamasını bilmiyor. İnsana yabancılaşıyorlar. Bilgisayar ve internet gençleri hareketsizliğe itiyor.

Abone ol

Gelişen teknolojiyle birlikte yaşamın adeta bir parçası haline gelen bilgisayar ve internetin bağımlılık haline gelmesinin, çocuk ve gençleri, asosyalleştirdiği gibi hareketsizliğe bağlı olarak hantallaştırdığı bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bilgin Yüksel, günümüz gençlerinin, geçmişte birçok insanın çocukluğunda severek oynadığı ve ömür boyu unutamadığı seksek, körebe, ip çekme, çok taş, uçurtma ve evcilik gibi oyunların adını bile bilmediklerini, bilgisayarın tek ve en büyük oyuncak haline geldiğini belirtti.

Yüksel, ölçülü olduğu sürece gençlerin ya da çocukların bilgisayar ve internet imkanlarından faydalanmasının doğal olacağını, ancak bunun bağımlılık haline getirilmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Çünkü bu bağımlılık, gelişme
çağında olan çocuk ve gençleri spordan uzaklaştırıyor. Oysa spor, çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için son derece gerekli bir aktivitedir'' dedi.

Yüksel, bilgisayar başında uzun süre oturmanın yol açtığı en önemli hastalığın obezite ve iskelet yapısı sorunları olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''Çünkü bilgisayar başında sürekli aynı pozisyonda oturmak iskelet yapısını bozuyor, eklem ağrılarına neden oluyor. Bunun yanı sıra günümüz gençliğinin en önemli tutkularından birisi de fast food yiyecekler. Bilgisayar başında alışkanlık haline gelen ve (abur cubur) tabir ettiğimiz yiyecek atıştıran
gençlerin obez olması son derece doğal. Bu beslenme şeklinin alışkanlık haline gelmesi, tekrar verilemeyen kilolar, beraberinde hantal gençlik yaratmakla kalmayıp, başka sağlık sorunlarına da zemin hazırlıyor.''

AİLELERE UYARI

Yüksel, ''bilgisayar ve internet bağımlısı'' çocukların ailelerinin, çocuklarını sanal yerine doğal aktivitelere yönlendirmede çaba harcaması gerektiğini belirterek, şu uyarı ve önerilerde bulundu:

''Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirebilir, onlara yeni olanaklar yaratabilirsiniz. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini desteklemelisiniz. Var olan arkadaşlık ilişkilerini sürdürmesi ve yeni arkadaşlık ilişkileri kurması için onu yüreklendirmelisiniz. Çocuğunuz,
bilgisayarda çok uzun ve gereksiz zaman geçirmek yerine arkadaşları ile olmayı seçecektir.

Bilgisayar ve internette geçirilen zamanın sınırlandırılması, bilgisayarın herkesin bulunduğu bir odaya konması gibi basit önlemler de çocuğunuza etkili bilgisayar kullanma alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olabilir''..