Büyükşehir Belediyesi bariyerlerin kesilmesi için Valilikten izin istedi. Bu izin tam 6 saat sonra geldi...
Abone olBürokrasi Türkiye'nin elini kolunu bağlıyor. En zor şartlarda bile bürokrat kafasından vazgeçilmiyor. İstanbul'da hayatı felç eden perşembe günkü kar yağışında da aynı kafa sahnedeydi. Yoğun kar ve tipi yağışı trafiği kördüğüm yaptı. Hadımköy'de binlerce araç mahsur kaldı. Tek çare bariyerlerin kesilerek trafiğe ters yönden akış izni vermekti. Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi de (AKOM) tıkanan yolların açılması için bariyerleri kesip trafiği ters yöne vermek amacıyla saat 18.00'de İstanbul Valiliği'nden izin istedi. Ancak belediyenin istediği izin saatler sonrasında çıktı. Valilik, tam 6 saat sonra, gece yarısı olumlu yanıt verdi. Bu sırada binlerce araç bürokrasi takıntısı yüzünden yollarda heder oldu. Binlerce kişi çektiği çileyle kaldı.
Yetki kargaşası yüzünden, ekiplerin birbirinden kopuk hareket etmesi, sorunları içinden çıkılmaz hale getirdi. Örneğin Haramidere'de mahsur kalanlara gıda yardımı götüren itfaiye aracına eskortluk yapan polis ekibinin, 'Orası bizim bölgemiz değil' diyerek, Mahmutbey Gişeleri'nden geri döndüğü öğrenildi.
Yetki komedisi
Dev metropolde hesabın kimden sorulacağı bile meçhul. Karayolları'ndan belediyeye, minibüsçülerden taksicilere 17 ayrı kurum söz sahibi. Hepsi de topu başkasına atıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da yetki karmaşasından yakındı. Gürtuna, İstanbul'da ulaşıma 17 ayrı kuruluşun karıştığına dikkat çekti. 'Artık bunu derleyip toplamanın zamanı geldi' diyen Gürtuna, İstanbul'da mutlaka tek bir ulaşım otoritesinin sağlanması gerektiğini ve bu konuda hükümete bir teklif sunduklarını bildirdi. Gürtuna, 'İstanbul'daki yolların yapımı, işletmesi ve kontrolünün tek otoriteye bağlanmasını sağlayabilirsek, bu sefer kimden hesap sorabileceğimizi çok açık ve net bir şekilde biliriz' diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan, 'Vatandaş tepki göstermekte haklı. İstanbul'da 9 parçalı yol yönetimi var. Herkes yetkili ancak sorun çıktığı zaman kimin ne yaptığı belli değil' dedi.
İstanbul Valisi Muammer Güler ise otoyollarda daha kısa aralıklarla bariyerlerin kesilerek, her an için yolu boşaltabilecek bir sistemi kurmak için karayollarına talimat verdiklerini söyledi. Güler, özeleştiride de bulundu: 'Ben çok iyi görev yaptım, benim dışımda hiç kimse bir şey yapmadı demiyorum. Bizde de hata olabilir. Bu olaylardan ders çıkarmalıyız.'
25 trilyonluk fatura
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, kar yağışı nedeniyle tuz, üre, akaryakıt, kumanya, araç bakımı işçilik mesaisi ve yol hasar çalışmalarının maliyetinin yaklaşık 25 trilyon lira olduğunu açıkladı. Çalışmalarda 852 personelin görev yaptığı, bin 500 ton tuz ile 11 ton üre kullanıldığı bildirildi.
Konu Meclis'te
Karla mücadeleye harcanan trilyonlara rağmen rezalet manzaralarının yaşanması Meclis'in de gündemine geliyor. CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, İstanbul'daki yoğun kar yağışına karşı önlem almayarak görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle yöneticiler hakkında soruşturma açılmasını istedi. Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, 'Bu olumsuzlukların yaşanmasında iktidarınız döneminde liyakat ilkesi gözetilmeden göreve getirilen bürokratların sorumluluğu nedir?' sorusunu yöneltti.
Kaynak : Akşam