En çok yüz, göğüs, sırt ve omuzlarda ortaya çıkan sivilceler özellikle ergenlik döneminde can sıkıyor.
Abone olAknelerin en önemli nedeni hormonlardaki değişiklikler, düzensizlikler ve bozukluklar. Ancak yağlı besinler, genetik faktörler, yanlış cilt bakım ürünleri, derideki bakteri ve mantarlar da sivilce oluşumunda önemli rol oynar.
Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Buket Pençe, "Kronik bir deri hastalığı olan aknenin ilk aşamasında siyah ve beyaz noktalar (komedonlar) görülürken ilerledikçe kırmızı kabartılar, iltihaplı sarı yeşil uçlu kabartılar, nodüller ve kistler oluşmaktadır. Akneye yağ bezlerindeki sorunlar dışında derideki bakteri sayısındaki artış ve derinin kalınlaşması da yol açar" dedi.
Yıllardır yapılan çalışmalarda, yiyeceklerle akne arasında bir ilişki bulunmadığının ileri sürüldüğünü belirten Dr. Pençe, ancak son zamanlarda bu kanının değiştiğini söyledi ve yiyeceklerle akne arasındaki bağlantı hakkında şunları söyledi.
İNSÜLİN YÜKSEKLİĞİ TABLOYU KÖTÜLEŞTİRİR
"Son yıllarda eski çalışmalardaki hatalar gösterilerek yine bu ilişkinin üzerinde durulmaya başlandı. Yüksek glisemik yükün akneyi artırdığı, insülin yüksekliğinin uzun sürmesinin akneyi kötüleştirdiği, aşırı yağlı yiyeceklerin akne oluşturduğu gösterilmiştir. Bu çalışmalara göre, insülindeki yükseklik polikistik over hastalığı olanlarda hem hormonları etkileyerek hem de sebum salgılayan hücreleri büyüterek akneyi
Başka bir grup araştırmacıya göre ise süt proteini allerjisi, yağ bezlerinin ağzını tıkadığı gibi sütün kendisi de akne nedeni olan bazı hormonlar gibi etki etmektedir. Süt ve karbonhidrat alımının azaltılması veya kesilmesi ile akne de azalmaktadır.
Bu çalışmaların sonuçları gibi yağlı yiyecekler, süt, tatlı, çikolata ve kızartmaların akneyle ilişkili olduğunun kesinleşmesi için yapılan yayınlar devam etmektedir."