BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

HANGİ madde ne getiriyor?

Meclis'deki türban oylaması ateşliydi. Hangi madde ne getiriyor...

Abone ol

AKP ve MHP’nin uzlaşması ile Meclis gündemine getirilen türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifi için Meclis Genel Kurulu saat 15.00’de
toplandı. Görüşmelerin ilk saatlerinde yaşanan gerginlik ilerleyen saatlerde yerini yorgunluğun da etkisiyle sakinliğe bıraktı.

Anayasa Komisyonu’nda 11 saat süren türban teklifi görüşmelerinin ilk turu, Meclis Genel Kurulu’nda ise 13 saatlik bir maratonun ardından tamamlandı.

1. MADDE OYLANDI

Teklifin 1. maddesiyle, Anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrası, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi eklenerek, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' şeklinde değiştiriliyor.

OYLAMA SONUCU

KATILIM                          : 514
KABUL                             : 401
RET                                  : 110
ÇEKİMSER                      : 1
BOŞ:                                : 2

2. MADDEYE DE 'EVET'
    
Teklifin 2. maddesiyle, Anayasanın ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine, ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.

OYLAMA SONUCU

KATILIM                          : 505
KABUL                             : 404
RET                                  : 99

ÇEKİMSER                      : 1
BOŞ:                                : 1

3. MADDEYE DE 'EVET'

Teklifin son maddesi de oylandı. TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğüne ilişkin 3. maddesinin gizli oylamasında 404 kabul, 92 ret oyu çıktı.

OYLAMA SONUCU

KATILIM                          : 498
KABUL                             : 404
RET                                  : 92
ÇEKİMSER                      : 2

İKİNCİ TUR 9 ŞUBAT'TA

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması, 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen Meclis çalışma takvimine göre Meclis Genel Kurulu, saat 11.00’de başlayacak ve ikinci tur oylama sonuçlanana kadar çalışmalarına devam edecek.