BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,77
ALTIN 2.962,88
HABER /  EKONOMİ

Hangi bankaya ne ceza gelebilir?

Kredi faizlerini yüksek tutmak için ortak hareket etmekle suçlanan bankaları Rekabet Kurumu, incelemeye aldı.

Abone ol

Türkiye’nin büyük bankalarının kredi faizlerini belirlerken ortak hareket ettikleri, buna delil olarak CEO’ların maillerinin yer aldığı ve soruşturma başlatıldığı yönündeki haberler üzerine Deutsche Bank, hangi bankaya ne kadar ceza gelebileceğini açıkladı.

SORUŞTURMA MART'TAN ÖNCE BİTMEYECEK

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 12 banka hakkında açılan soruşturmayla ilgili olarak, ''Şimdiden bu konuya ilişkin çıkan haberlerin hepsi spekülasyon. Henüz ortada ceza yok'' dedi. Kaldırımcı, bankalarla ilgili soruşturmanın 2013 yılının Mart ayında tamamlanabileceğini belirterek, ''En erken Ocak ayı demiştik. Ama muhtemelen Şubat ve Mart'tan önce bitmeyecek'' diye konuştu.

İŞTE O BANKALAR

Ceza kapsamına giren bankalar Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, ING Bank, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası. Ayrıca Garanti Bankası’nın bazı işlemleri yürüttüğü Garanti Ödeme ve Garanti Konut finansmanı şirketleri kapsama dahil.

The Lira’ nın haberine göre, Deutsche Bank raporunda 12 bankanın rekabeti ihlal ettiği gerekçesi ile yıllık gelirlerinin en az yüzde 2’lik kısmının ceza olarak alınabileceği belirtilirken, bankaların suçlu bulunması halinde 2013 yılında kazançların minimum yüzde 8’lik kısmı gidebilir.

AĞIR CEZALAR

Cezalara bakıldığında, suçlu bulunmaları halinde en yüklü ceza 275 milyon TL ile İş Bankası’nda (ISCTR) görünüyor. İş Bankası’nı 265 milyon ile Garanti Bankası (GARAN) takip ederken üçüncü sırada ise 230 milyon TL ile Akbank (AKBNK) takip ediyor. Listede 186 milyon TL ile Yapı Kredi (YKBNK) dördüncü sırada yer alırken onu 182 milyon TL ile Halkbank (HALKB) ve 172 milyon TL’lik ceza ile Vakıfbank (VAKBN) takip ediyor.

BANKALAR İÇİN YIKIM OLUR

Rekabet Kurumu eski Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Aydın Ayaydın da soruşturmanın dört-beş ay sürebileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Rekabet Kurumu banka cirolarının yüzde 10’una kadar ceza verebilir. Ama Rekabet Kurumu yüzde 10 gibi bir ceza asla vermiyor, cezalar alt dilimden veriliyor, yüzde 1-2 aralığında. Ciro toplam aktifler demek. Kurul, toplam aktifleri ciro olarak kabul ederse bu, bankalar için tam bir yıkım olur. Burada en önemli unsur cironun nasıl tesbit edileceği. Eğer ciro toplam aktifler olarak kabul edilirse bankacılık sektörünü son derece sıkıntıya sokar, çok ağır bir yükümlülük getirir. Ama eğer sadece kredi faizlerini oluşturan meblağı ciro olarak kabul ederse bu daha mantıklı gibi geliyor. Henüz bu bankaların rekabeti ihlal ettikleri yönünde alınmış bir Rekabet Kurulu kararı yoktur, iddialar bu yöndedir. Rekabet Kurulu’nun bundan sonra dört beş ay sürecek bir süreci vardır.

BANKALARA TEPKİ

Rekabet Kurumu'nun incelemeleri sonucunda 12 bankanın kredi kartları faizleri dahil, çok sayıda kredi türünde faiz oranları konusunda ortak hareket ettiğini tespit ettiği yönündeki iddialara ilişkin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şunları söyledi:

"REKABET KURULU GEREKEN CEZALANDIRMAYI YAPACAKTIR"

''Daha evvel ben Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptım. Rekabet Kurulu benim bakanlığım ile ilgili bir kuruluştu. Sanayi Odası Başkanlığı yaptığım dönemde bu kurulu fazlasıyla önemsedim. Tabii ki rekabet hukuku, hakim durumu kötüye kullanarak, herhangi bir piyasayı bozacak, manipüle edecek olan her türlü çalışmanın karşısında olmayı gerektiren, bu amaçla kurulan bir kuruldur. Bu kurul da görevini tam bir bağımsızlık içerisinde gerçekleştiriyor. Ben bu konuda defalarca sizlerin önünde çok şeyler söyledim. Bilhassa bankaların çok daha fazla insaflı olması gerektiğini, bankaların, elbette ki gözümüz yok, en yüksek parayı kazanmanın onların temel amacı olduğunu, ama mutlaka bu konuda, bu kredileri kullanan gerek reel sektör, gerek sanayici, esnaf sanatkar ve aynı şekilde vatandaşın da bu kredilerden canının yanmaması gerektiğini bu fırsatla ifade edeyim. Eğer ortada bir hukuki suç varsa ve gerçekten bir araya gelerek, yazılı veya herhangi bir şekilde faizlerin yüksek noktalarda olması konusunda bir anlaşmaya gitmişlerse, buna mutlaka karşılık olarak, zannediyorum ki, Rekabet Kurulu gereken cezalandırmayı yapacaktır. Tabii ki hukuk yolu bankalara açık olacak.

İNSAFSIZLIK KİMSEYE FAYDA GETİRMEYECEK

Vatandaşı ve piyasayı manipüle edici, regülasyonu bozacak ve yüksek faiz uygulayacak, bunu bir arada yapacak olan bir anlaşmayı tabii şiddetle benim de benimsemediğimi, bankalarımızın bu konuda çok daha fazla duyarlı olması gerektiğini ifade ediyorum."