Hangi ayda hangi balık yenir?
İklimsel özellikler balığın kalitesini, tadını ve miktarını etkiler. Belli aylarda bazı balıklar daha fazla tutulurlar.
İklimsel özellikler balığın kalitesini, tadını ve miktarını etkiler. Belli aylarda bazı balıklar daha fazla tutulurlar. Her balığın yağlandığı bir ay vardır ve balıklar yağlanınca etleri de çok lezzetli olur. Genelde yağlı balıkların ızgarası, yağsız balıkların ise kızartması yapılır. Balık alırken dikkat edilecek en önemli şey balığın taze olmasıdır. Balık takvimi hangi balığın, hangi ayda gerçek lezzetine ulaştığını ve tüketilebileceğini gösteriyor.
Ocak: Kefal ve hamsi tam olarak yağlanmıştır. Lüfer, palamut, uskumru ve istavrit halen lezzetlidir. Çinekop, kofana ve mezgit boldur. Tekir ve kırlangıç çok tutulur. Barbunya, kılıç, mercan ve sinarit az tutulur.
Şubat: Kalkan mevsimi başlamıştır. Tekir gene boldur. Uskumru, lüfer ve palamut artık yağını kaybetmeye başlamıştır. Gümüş balığı ve kefal lezzetlidir. Hamsi artık yağını ve lezzetini kaybetmektedir. Ayrıca istavrit, zargana, mezgit yine tezgâhlardadır.
Mart: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli olduğu zamandır. Uskumru artık çiroz olmaya yüz tutmuştur. Gümüş balığı artmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybetmiştir, tava ve pilaki yapılmaya uygundur. Kofananın ızgarası olur. Minakop ve tekir her zaman olduğu gibi lezzetlidir. Barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir.