Hamilelik döneminde yaşanılan stres, bebekte gelişme geriliği, öğrenme, dikkat zorlukları ve hatta otizme yol açıyor.
Abone ol Hamilelik döneminde yaşanılan stres, bebekte gelişme geriliği, öğrenme, dikkat zorlukları ve hatta otizme yol açıyor.Araştırmacılar, buna ek olarak stresin bebekte gelişimsel ve duygusal problemlere neden olduğunu bildirdiler. Hebrew Üniversitesi Jerusalem Eczacılık Okulu'ndan Marta Weinstock-Rosin, yaptığı araştırmada, stresli annelerin bebeklerindeki davranışlarla stres altında olmayan annelerin bebeklerini karşılaştırdı.
Analizler, stres altında böbrek üstü bezi tarafından aşırı seviyede salgılanan kortizol hormonunun beyin gelişiminin kritik aşamalarında olumsuz etki yaptığını gösterdi. Araştırmacılar, normal koşullar altında bu hormonun geçici enerji sağlamada faydalı olduğunu, ancak bunun çok az miktarda ve kısa süreli salgılanması gerektiğini belirttiler. Aşırı stres altında ise, çok miktarda salgılanan kortizol hormonun anne karnındaki bebeğin beynine ulaşarak yapısal ve fonksiyonel değişikliklere yol açtığını ifade ettiler.
Normalin üzerindeki kortizol, plesenta tarafından salgılanan başka bir hormonu tetikleyerek bebeğin erken doğumuna yol açıyor ya da bebeğin normal gelişimini etkiliyor. Weinstock-Rosin, hormon seviyesinin yükselmesinin bebek üzerindeki muhtemel diğer etkilerini saptamak için daha fazla deneysel araştırmalar gerektiğini söyledi.
Bu çalışmanın sonuçları, "Stresin Uzun Dönemli Sonuçları" isimli uluslararası bir konferansla kamuoyuna duyuruldu.