Kadınların en hassas dönemi olan hamilelikte ağız ve diş sağlığına da gereken önem verilmelidir. İşte yapılması gerekenler..
Abone olwww.Hastane.com.tr köşe yazarı Diş Hekimi Deniz Kaldırım hamilelikte rastlanabilecek diş sorunlarına ve nasıl bir bakım yapılması gerektiğini okurları için kaleme aldı.Diş Hekimi Deniz Kaldırım; "Hamilelikte diş sağlığı konusunda toplumumuzda yanlış bilinen bir kanı vardır. O da bebeğin anne karnında gelişimi sırasında annenin diş ve kemiklerinden kalsiyum kaybı olacağıdır." Dedi.
Hamilelik sırasında ağızda bazı değişiklikler olacağını belirten www.Hastane.com.tr yazarı DT. Deniz Kaldırım, bu değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artışa bağlıdır. Bu durumda dişler üzerindeki bakteri plağı birikiminde artmaların olacağını belirtti.DT Deniz Kaldırım, plak diş yüzeylerinden uzaklaştırılmazsa Gingivitis (diş eti iltihabı) oluşur. Bu dönemdeki gingivitise Hamilelik Gingivitisi denir.
Hamilelik döneminde Hamilelik Tümörü gelişme riski olabileceğini belirten Kaldırım; "Bunlar diş eti büyümelerinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlardır. Çoğunlukla kendi haline bırakmakla geçer ancak hastaya çiğneme, diş fırçalama sırasında rahatsızlık veriyorsa diş hekimi tarafından alınır." Dedi.
Hamilelik döneminde rastlanabilecek diş sorunları hakkında bilgi veren DT. Deniz Kaldırım nasıl bir bakım yapılması gerektiğini anlattı:
İyi Temizleyin
Hamilelik döneminde bu tür problemlerle karşılaşmamak için günde en az 2 kere mümkünse her öğünden sonra dişler fırçalanmalıdır.
Gargara Yapın
Mide bulantısı nedeniyle sabah fırçalama yapılamıyorsa antiplak ve flouridli gargaralarla ağız çalkalanmalıdır.
Dengeli Beslenin
Dengeli beslenmeyle C ve B 12 vitamini destekleri de ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
Diş hekimine daha sık gidilerek plak kontrolü sağlanmalı gingivitis oluşumu önlenmelidir.