Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, hamilelik sonrası karın kası toplarlama operasyonlarına ilişkin internethaber.com'a bilgi verdi.
Abone olHamilelik sonrası karın bölgesinde sarkmalar kadınların korkulu rüyaları arasında...
Hamilelik sonrası karın sarkmalarına karşı önlem olarak ise hamilelik öncesi karın kası tamiri estetiği ameliyatlarını tercih edilmeye başlandı. Peki karın kası tamiri nasıl yapılır? Zararı var mıdır? gibi soruları Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar cevapladı.
Karın kası ayrılma sorunu şikayetleri nelerdir ?
Özellikle yemekte sonra karnın şişmesi, öne doğru eğilmede karın bombesinin çok artması ve karnın jöle gibi sallanır durumu başlıca şikayetlerdir.
Karın kası ayrılması nedir ?
Özellikle hamilelik sırasında büyüyen rahmin karın kaslarını ayırıcı etkisi vardır. Karın kası yan yana bir çiftten oluşur. İkisi arasında beyaz hat denilen sıkı ve sert kollajenden yapılı bir oluşum vardır. Tüm hamilelerde bu hat zorlanır. 2-2.5 cm i geçmeyen ayrılmalar çok sorun oluşturmaz. Doğrum yapmış olanların % 40 ında bu ayrılma fazla olur. Bu durumda karın şekli bozulmaya başlar.
Endoskopik karın germe nedir ?
Karında fazlalık olmayan fakat karın kası ayrılmasına bağlı oluşan sorunlarda endoskopik karın germe tercih edilir. Sezeryan hattından girilerek göbek deliğine dokunulmadan ayrılmış tüm karın kası toplanabilir. İstenirse bu sırada bir miktar fazla doku çıkarılabilir. Eğer hastada deri fazlalığı da varsa karın germe yapılır ve karın germe operasyonu sırasında karın kası ayrılması onarılır.
Karın kası onarımı sonrası nüks olur mu ?
Karın içi basıncı çok fazla olan kişilerde basınca bağlı nüks ihtimali vardır, bu nedenle onarılmış kas üzerine biyolojik yama bu ihtimali epeyce azaltır.
Karın kası ayrılması göbek fıtığı ile birlikte olduğu durumda ne yapılır ?
Göbek fıtığı onarımı ile birlikte kas onarımı hem daha kolay hem de daha doğru olur.
Karın kası tamiri sonrası hamilelik etkilenir mi ?
Hamilelik etkilenmez, ancak onarım yerinin tam iyileşmesi ve nüks olmaması için bir yıl hamile kalınmaması daha doğru olacaktır.