Hamile kalamıyorsanız bu 9 nedenden şüphelenin!
Bebek sahibi olmayı engelleyen birçok neden var. Bunlar hormonal, metabolik, çevresel hatta psikolojik. Bu nedenleri bilmek ve gerekli önlemleri, tedaviyi almak önemli. İşte o nedenler ve detayları...
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin %16’sı gebelik sorunu yaşıyor. Çiftlerin 3’te birinde sorun kadınla ilgiliyken, erkeklerde bu oran 5’te bir düzeyinde seyrediyor. Bebek sahibi olamayan çiftlerin %50’sinde ise sorun, hem kadın hem de erkekten kaynaklanıyor. Gebe kalmayı engelleyen nedenleri bilmek ve gerekli önlemleri almak, problemin erken evrede çözülmesine imkan sağlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Can Koşal, gebelik oluşumunu engelleyen en önemli 9 nedeni alattı. İşte o nedenler:
HORMON DÜZENİNİN BOZULMASI -Kadında yumurta gelişimi ve çatlamasını sağlayan hormon seviyelerinin bozulması, -Genç kızların ilk adet dönemleri ile menopoza yakın kadınlarda, yumurta oluşum ve çatlamasında oluşan sorunlar, -Düzenli adet gören kadınlarda anovulasyon yani yumurta gelişememesi,
-Polikistik over sendromu (PCOS) gibi temelinde hormonal bozukluk olan bazı hastalıklarda düzenli yumurta gelişiminin olmaması, -Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlığa neden olmaktadır.
RAHİM VE TÜPLERDEKİ HASTALIKLAR -Tüp kanallarında; cerrahi müdahaleler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, apandisit, bağırsak ya da başka sebeplerle yapılan karın ameliyatları ile ‘Klamidya’ gibi cinsel yolla geçen bakterinin iltihabından kaynaklanan tıkanıklıklar. -Rahim kaslarının anormal şekilde büyümesi ile oluşan, yumurtalıkların yer değiştirmesine ve tüplerin tıkanmasına neden olabilen miyomlar. Miyomlar gebe kalmaya engel olduğu gibi döllenmiş yumurtanın rahimde tutunmasını engelleyerek de gebelik oluşumunu sınırlandırabilir.