BIST 9.472
DOLAR 34,42
EURO 36,40
ALTIN 2.837,87
HABER /  POLİTİKA

Hamasa neler söylendi?

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Hamas Lideri Halid Meşal'e dünyanın beklentilerini bildirdiklerini açıkladı

Abone ol

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Hamas Lideri Halid Meşal'in ziyaretinde Türkiye'nin heyete, uluslararası toplumun, camianın beklentilerini doğrudan söylediğini belirtti.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Toplantıda, Hamas lideri Halid Meşal'in ziyaretiyle ilgili değerlendirme yapıldığını belirten Çiçek, ziyaretin Türkiye içinde ve dışarıda tartışıldığını ifade etti. Türkiye'nin bu heyetle yaptığı görüşmede ne söylediğinin esas olduğunu vurgulayan Çiçek, Filistin-İsrail ihtilafının çözülmesinin, hem bölge barışı hem iki taraf hem de dünya açısından sayısız faydaları olduğunu söyledi. Türkiye olarak barışın tesisi noktasında her zaman elden gelen çabanın ve katkının gösterildiğini vurgulayan Çiçek, bundan sonra da bu çabanın devam edeceğini bildirdi.
Çiçek, “Unutulmaması gereken husus şudur; Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye olarak biz, İsrail'i tanımış bir ülkeyiz. Dolayısıyla mesajlarımızı verirken, görüşmelerimizi yaparken Türkiye'nin bu konularda belirlenmiş bazı politikaları var” dedi.

“SEÇİMLER YENİ ÜMİTLERİ YEŞERTSİN...”

Filistin'de, tüm dünyanın gözü önünde bir seçim yapıldığını, şimdi İsrail'de de bir seçim yapılacağını anımsatan Çiçek, “Ümit ediyoruz ki, bu seçimler, sorunun çözümü bakımından yeni ümitleri yeşertsin, yeni kapılar açılsın, aralansın” diye konuştu.
Türkiye'nin bu heyete verdiği mesajların önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:
“Türkiye, doğrusu Filistin'de seçimi kazanan heyete, Hamas'a, uluslararası toplumun, camianın beklentilerini doğrudan söylemiştir. En genel ifadeyle bunu söylemek mümkündür. Uluslararası camia doğrudan veya dolaylı olarak ne beklenti içindeyse Türkiye bunu doğrudan söylemiştir. Filistin'in kendi toprakları üzerinde kurulacak bağımsız Filistin devleti ile İsrail devletinin yan yana barış içinde yaşaması gerektiği ve bunun kabullenilmesi gerektiği en net şekilde söylenmiştir. Bu hedefin gerçekleşmesinde, yani orada bir barış sağlanacaksa, şiddetle değil, şiddete başvurarak değil, eski usullerle değil, daha evvel benimsenen bir yol haritası var, bu yol haritası çerçevesinde müzakerelere devam etmeleri gerektiği telkin edilmiş, çok açık olarak söylenmiştir. Türkiye'nin söylediği şudur; demokratik usullerle seçimi kazanmıştır, dolayısıyla demokratik usullerle seçimi kazananların, yine sorunları demokratik bir anlayışla ve demokratik usullere göre bu müzakereleri sürdürmesi, politikalarını bu esasa göre sürdürmesi gerekmektedir. Demokrasiyle bağdaşmayacak, usullerden sapmayı mümkün kılacak hiçbir davranış, hiçbir yöntem Türkiye tarafından kabul edilmez. Gelen heyete bu anlamda sorumluluğu hatırlatılmış ve bundan sonraki Filistin-İsrail ihtilafındaki yaklaşımının bu çerçevede olması gerektiği açıkça ifade edilmiştir.” Çiçek, Türkiye'nin heyete ana hatları itibariyle söylemeye çalıştığının, tüm dünyanın beklediği husus olduğunu belirterek, “Eğer bu çerçevede bu ihtilafa yaklaşılmış olursa önümüzdeki dönem bu sorunun çözülebilmesi açısından yeni fırsatlar ve yeni imkanlar çıkarabilir. Türkiye'nin yaklaşımı budur” diye konuştu.

142 TRİLYON LİRALIK İLAÇ VE TEDAVİ GİDERİ AKTARILDI

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan 2005 yılı itibariyle 142 trilyon liralık ilaç ve tedavi gideri aktarıldığını, yine şartlı sağlık yardımı olarak, çocuk başına veya anneye 732 trilyon liralık sağlık kaynağı sağlandığını bildirdi. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Başbakanlık Teşkilat Yasası'nda yapılacak değişiklikle Güvenlik Dairesi'nin daha fonksiyonel hale getirilmesini öngören yasa tasarısının TBMM'ye sevkine karar verildiğini bildirdi. Cemil Çiçek ayrıca, Tanık Koruma ve Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili kanun tasarılarını da önümüzdeki hafta TBMM'ye sevk edeceklerini belirtti.

Toplantıda geniş kapsamlı olarak ele aldıkları konunun, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu olduğunu söyleyen Çiçek, toplantıda fonun faaliyetleriyle ilgili kapsamlı bilgi sunulduğunu kaydetti. Bu fonun ve fona bağlı kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nın, devlet ve hükümet olarak yürüttükleri sosyal politikaların en önemli enstrümanlarından olduğunu söyleyen Çiçek, sosyal yardım hizmetlerinin bu fon aracılığıyla vatandaşlara ulaştırıldığını anlattı. Vatandaşa götürülen hizmetlerde devletin yaptığı toplam çalışmaların 3'te 1'ini bu fonun karşıladığını kaydeden Çiçek, bu fondan objektif kriterlere göre il ve ilçelerdeki vakıflara ayda 25 trilyon lira gönderildiğini bildirdi.


FONUN YARDIMLARI


Fondan, il ve ilçelerdeki muhtaç vatandaşların ihtiyaçlarının karşılandığını söyleyen Çiçek, yine bu fondan şartlı sağlık yardımları yapıldığını belirtti. Çiçek, fondan 2005 yılı itibariyle 142 trilyon liralık ilaç ve tedavi gideri aktarıldığını, yine şartlı sağlık yardımı olarak, çocuk başına veya anneye 732 trilyon liralık kaynak sağlandığını ifade etti.

Bütçe'ye aktarılan Yeşil Kart ödemelerinin daha önce fondan karşılandığını belirten Çiçek, Yeşil Kart sahibi olmayan yoksulların ilaç ve tedavi giderlerinin de fondan sağlandığını kaydetti. Çiçek, fon aracılığıyla eğitim yardımları yapıldığını, taşımalı eğitim öğrencilerinin öğle yemeklerinin fondan karşılandığını anlatan Çiçek, bu kapsamda 592 bin öğrencinin ihtiyacı için 118 trilyonluk kaynak aktarıldığını bildirdi.

Şartlı eğitim yardımı adı altında 298 trilyonluk bir kaynak ayrıldığını dile getiren Çiçek, bundan da 1 milyon 447 bin öğrencinin yararlandığını ifade etti. Bununla özellikle kız çocuklarının okullu olması için yapılan kampanyalara büyük katkı sağlandığını söyleyen Çiçek, yine eğitime yardım başlığı altında 21 bin 596 özürlü çocuğun taşıma giderinin de fondan karşılandığını bildirdi.


1 MİLYON 330 BİN KÖMÜR DAĞITIMI


Çiçek, fondan geçen yıl 1 milyon 330 bin ton kömür dağıtımı yapıldığını, kömürün büyük ölçüde devlet işletmelerinden sağlanmasının üretim artışına ve istihdama katkı sağladığını dile getirdi.

Fon aracılığıyla vatandaşların istihdamı için de çeşitli projeler yapıldığına değinen Çiçek, vatandaşlardın kendi işini kurması, kendi ekmeğini kazanabilmesi için yapılmış projeler bulunduğunu dile getirdi. Bu kapsamda fondan ayrılan kaynağın 2002 yılında yüzde 2, 2005'te ise yüzde 14.6 olduğunu söyleyen Çiçek, 2002 yılında ayrılan payın 11 trilyon iken bunu geçen yıl 190 trilyona çıkarıldığını vurguladı.

Vatandaşları, bilgi ve beceri sahibi kılmak, kendine yeter hale getirebilmek için 380 kooperatif aracılığıyla 29 bin ailenin desteklendiğini ifade eden Çiçek, “Bu çalışma alanları fonun ne kadar hayırlı, faydalı olduğunu gösteriyor. Bu politikalara hükümet olarak devam edeceğiz” dedi.

Geçmişte fonun kaynaklarının başka maksatlarla kullanıldığını belirten Çiçek, “Yasadışı demiyorum, başka alanlarda kullanılabiliyordu. Geldiğimiz günden beri bu fonun kaynaklarının amacına uygun olarak kullanılmasını temin etmeye çalıştık, bu nedenle fonun kaynakları arttı” diye konuştu.