BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.869,24
HABER /  DÜNYA

Hamasa Abbas darbesi

Filistin'de Hamas bir yandan ABD ve İsrail baskısı bir yandan da Mahmut Abbas ile boğuşuyor.

Abone ol

Filistin'de Hamas'ın kurduğu hükümet, uluslararası tecrit ve mali sıkıntıyla boğuşurken, bir yandan da Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yetkilerini kısıtlamasından yakınıyor.

AFP'nin derlemesine göre, İsmail Haniye başkanlığındaki hükümet, Abbas'ı, elini kolunu bağlamak ve düşmesi için felç etmeye çalışmakla suçluyor. Hamas'ın kabineyi oluşturmasından bu yana yönetimdeki gerginlik gazete sütunlarına, cuma namazlarında verilen vaazlara yansıyor, karşılıklı suçlamaların yapılmadığı güç geçmiyor.

Başbakan Haniye, Cuma günü Gazze Şeridi'ndeki Cebeliye mülteci kampında yaptığı açıklamada, isim vermemekle birlikte, önceki El Fetih hükümeti ile Abbas'a yönelik sert ifadeler kullandı. ''İçleri propaganda birimleriyle doldurulmuş'' bakanlıklar devraldıklarını savunan Haniye, ''Bugün kabinenin yetkilerini kısıtlama ve yolunda engel çıkarma girişimleri var. Hükümet, güvenlik alanında ve sınırların sorumluluğu ile diğer yetkileri üstlenmekten yoksun bırakılmıştır, ama maaşları ödemek zorundadır'' dedi.

Hükümeti ABD ve AB'den gelen mali yardımlardan mahrum bırakılan Haniye, bu tür yakınmalarda bulunurken, Devlet Başkanlığı makamına yakın bir kaynak, Abbas ve Haniye'nin bu çok sert suçlamalardan sonra telefonda görüştüklerini ve şikayetlerini doğrudan Abbas'a ileten Haniye'nin, ''Bana çok az yetki verdiniz. Sanıyorum bir başbakanda olması gereken yetkilere sahip değilim'' dediğini anlattı.

Haniye'nin, Abbas'ın kısa bir süre önce birçok kurumu kendi idaresine almasına ve üst düzey memurların çoğunun El Fetih'e bağlı olmasına ilişkin yayınladığı kararnameleri hedef aldığı belirtiliyor. Gazze Şeridi'nin güçlü isimlerinden El Fetih'li Raşid Ebu Şabak'ın iç güvenliğin başına getirilmesi de eleştiri konularından birini oluşturuyor. Bu atamayla Abbas, güvenlik güçlerinin tamamını kendi elinde tutmuş oluyor.

Haniye'nin öfkelendiren bir konu da, Filistin yatırım fonlarının başına yine Abbas'a yakın bir isim olan Muhammed Mustafa'nın getirilmiş olması. Uzun yıllar Dünya Bankası'nda çalışmış olan bu teknokrata verilen görevi, daha önceleri Maliye Bakanlığı üstlenmişti.

Filistin resmi medyası, devlet televizyonu ve haber ajansının kısa bir süre önce Devlet Başkalığı denetimine geçmiş olması da Haniye'nin yakındığı konular arasında bulunuyor.

Başbakan Yardımcısı Nasreddin El Şair, El Kuds gazetesine verdiği demeçte, İsrail ve ABD'yi zikretmemesine rağmen, ''uluslararası, bölgesel ve yerel tarafları'' hükümeti düşürmek için ''bir konser icra etmek'' ile suçladı.

Abbas cephesinde ise hükümetin suçlamaları reddediliyor. Hamas'ın başarısızlığına bahane bulma peşinde olduğunu savunan Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, devlet başkanının yetkililerinin yasalarda belirtilmiş olduğunu söyledi. Rudeyna, ''Programları onları çıkmaza soktu. Filistinliler acı çekiyor ve çektiği acılar her geçen gün artıyor'' dedi.

Hamas, uluslararası toplumdan gelen sert baskılara rağmen, İsrail'in varolma hakkını tanımaya, geçmişte Filistin Yönetimi ile İsrail arasında yapılan anlaşmaları kabul etmeye ve şiddetten vazgeçmeye yanaşmıyor. Bu da Hamas'ı doğrudan yardımların kesilmesi ve uluslararası tecritle karşı karşıya bırakıyor.