Su sıkıntısı hamam sefalarına yansıdı. İşte hamamcıların ilginç tedbirleri.
Abone olGeleneksel Türk hamamlarının yararlandığı kuyulardaki su seviyesinin, kuraklığa bağlı olarak azalması nedeniyle İzmir Hamamcılar ve Banyocular Odası üyelerinin ''su tasarrufu'' uyguladığı açıklandı.
İzmir Hamamcılar ve Banyocular Odası Başkanı Nafi Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamamların yararlandığı su kaynaklarının azalması nedeniyle ''suyu'' daha dikkatli kullandıklarını belirtti.
Karataş'taki asırlık Hoşgör Hamamının sahibi Karaca, şehir suyunun yanı sıra kuyu suyundan yararlandıklarını, kuyudan çekilen su seviyesinin 7 metreden 45 metreye düştüğünü söyledi.
Su seviyesinin düşmesi nedeniyle dalgıç motorları çalıştırdıklarını belirten
Karaca, ''Hamamın su aldığı kuyu 85 metre derinlikte. Önceki yıllarda kuyu suyu sokaklara taşıyordu. 7 metre derinlikteki motorlarımız su çekiyordu. Şimdi o motorlar yetmiyor, dalgıç motorlarla 45 metreden su çıkarmak zorunda kalıyoruz'' dedi.
Su sıkıntısına karşı önlem aldıklarını belirten Karaca, hamamda su
kısıtlaması yaptıklarını, kurnalar dolduktan sonra muslukları kapattıklarını
söyledi. Müşterilere kese yapılırken, muslukların kapalı olması konusunda
personeli uyardıklarını kaydeden Karaca, ''Eskiden hamamda su muslukları
kapanmazdı ama şimdi suyun boşa akıtılmamasına dikkat ediyoruz. Müşterilerimiz de bu konuda çok duyarlı, uyarmamıza gerek kalmadan suyu tasarruflu kullanıyorlar. Kurnaların içindeki sudan faydalanıyorlar'' diye konuştu.
MÜŞTERİ AZALDI
Nafi Karaca, hava sıcaklığının artması nedeniyle hamama gelen müşteri
sayısında da geçen yılların yaz aylarına göre yüzde 70 oranında düşüş yaşandığını söyledi.
Sıcakta insanların hamama gelmek istemediğini belirten Karaca, şu bilgileri
verdi: ''Geçen yıllarda haftada bir hamama gelenler şimdi ayda bir, iki ayda bir geliyor. Yazın müşterilerimiz arasında yabancı turistler de olurdu. Ancak şimdi turist rehberleri, Türk hamamını görmek isteyen turistleri beş yıldızlı otellere götürüyor. Bu da müşteri sayımızın düşmesinde etkili oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı hamamlara standart getirirse, geleneksel Türk hamamı müşterisi artar diye düşünüyoruz. Müşteri azlığı Türk hamamcılığını bitirmek üzere. 1972 yılından bu yana İzmir'deki hamam sayısı 150'den 32'ye düştü. Hamamlar bir bir kapanıyor.
Yaşanan ekonomik sıkıntılar personel sayısını da azalttı. Eskiden bir hamamda 5-6 keseci çalışırdı, şimdi 1-2 keseciyi zor çalıştırıyoruz. Zaman zaman elektrik faturalarımızı bile ödemekte sıkıntı yaşıyoruz.'' Nafi Karaca, hamamcıların maddi sıkıntıları nedeniyle İzmir Hamamcılar ve Banyocular Odası aidatlarını da tahsil edemediklerini belirtti.