BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Halkın gözü soğan fiyatlarında

Çarşı-pazar gündemi soğana kilitlendi. Halk, tek haneye inen enflasyondan çok tavan yapan kuru soğan fiyatlarına bakıyor.

Abone ol

Geçtiğimiz yıl üreticinin fazla ekim yapmadığı kuru soğan, bu yıl fiyatı en çok artan gıda maddeleri arasında başı çekti.

Kuru soğanda geçtiğimiz yılın nisan ayında 80 kuruş ila 1 TL arasında değişen fiyat aralığı bu yılın aynı ayında manavda 3 TL ila 3.5 TL arasında değişiyor.

Akşam gazetesinden Bülent Şanlıkan'ın haberine göre, Türk mutfağının vazgeçilmez tadı kuru soğanı zamlı alan vatandaş fiyatların bir an önce düşmesini bekliyor. Kuru soğanın market ile pazar fiyatı arasında ise bir-iki kuruş oynuyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), mart ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünün soğan, fiyatı en çok düşen ürünün ise yeşil fasulye olduğunu açıklamıştı. AKŞAM İstanbul Kocamustafapaşa’da kurulan Salı Pazarı’nda zam rekoru kıran kuru soğanın izini sürdü. Pazarcıya göre zammın temel nedeni kuru soğanın üretici tarafından az ekilmesi.

Pazarcı esnafı bu yıl üreticinin para etmez kaygısı ile az ekim yaptığına dikkat çekiyor. Özellikle Marmara Bölgesi’ne Trakya’dan soğan getirildiğini söyleyen esnaf, geçtiğimiz dönemde sel felaketi nedeniyle kuru soğan tarlalarının büyük zarar gördüğünü vurguluyor. Marmara Bölgesi’ne bu yıl ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesi’nden soğan getirildiğini anlatan esnaf, fiyat artışını nakliye ücretlerinin de körüklediğine işaret ediyor. Esnaf İstanbul’a özellikle Amasya, Çorum, Ankara Polatlı’dan kuru soğan getirildiğini ifade ediyor.

Vatandaşın Tükiye’nin hemen hemen her tarafında ekilebilen ancak bu yıl zam rekoru kıran kuru soğan ile ilgili esprisi ise “Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana” oldu.

Ekim azaldı, fiyat yüksek

PAZARCI esnafının kuru soğandaki zam ile ilgili görüşleri ise şöyle:

- Emre Onur: 20 yıllık pazarcıyım. Geçen yıl soğan çok ekildi, para etmeyince çöpe döküldü. Bu yılda üretici zarar korkusuyla az ekti. Ürün az oldu. Fiyatlar’da bir anda arttı.

- Zeki Gökmen: 50 yıllık pazarcıyım. Kuru soğan geçen yıl çok yerde para etmedi. İç Anadolu Bölgesi’nden ağırlıklı olarak İstanbul’a Marmara’ya kuru soğan getiriliyordu. Otomatikman ürün az olunca fiyatlar yükseldi. Biz de vatandaşa ucuz alıp ucuz satmak isterdik. Bu durum bizim satışlarımızı da ister istemez etkiliyor...

- Yılmaz Ay: Trakya’da meydana gelen sel felaketi özellikle Marmara’ya daha ucuz gelecek kuru soğanı ister istemez engelledi. Ürün tarlalarla ziyan oldu. Köylü az soğan ekince üründe az oldu ve böylece fiyatlar yükseldi. Piyasada kuru soğanın artması fiyatları düşürecektir...

Domuz gribi de tetiklemişti!

BİLİM adamlarının, kuru soğanın domuz gribi virüsüne karşı direnç sağladığını açıklaması da geçtiğimiz sonbaharda talebi patlatmıştı. Soğanın domuz gribine iyi geldiği haberleriyle fiyatlar bir anda yükselişe geçti. Bu yükselişin ardından da yeterli düzeyde kuru soğan üretimi gelmemesi artan taleple birlikte fiyatı tetikledi.

İnşallah fiyat iner

VATANDAŞ Türk mutfağının göz bebeği kuru soğandaki fiyat artışına içerliyor. Ev hanımı Meliha Gökçen, “Biz soğansız hiç bir şey yiyemiyoruz. Bir dolmaya en az 10-12 baş kuru soğan doğruyorum. Valllahi fiyatı 100 bin TL’de olsa yine alırım. Ama tabii ki fiyatının ekonomik olması bizler için çok önemli. Umarım en kısa zamanda fiyatları makul rakamlara iner” dedi.