BIST 9.998
DOLAR 35,21
EURO 36,73
ALTIN 2.976,63
HABER /  EKONOMİ

Halkbankın halka arzı

Halkbank'ta süreç başladı. Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, gelinen noktayı özetledi.

Abone ol

Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, Halkbank'ın halka arz işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, 10 veya 11 Mayıs tarihlerinde banka hisselerinin İMKB'de işlem görmeye başlamasını hedeflediklerini bildirdi.

Kilci, Halkbank'ın hisselerinin Birincil Halka Arzı süreci ile ilgili olarak Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve ÖİB'ye halka arz sürecinde aracılık hizmeti veren İş Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İlhami Koç ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Kilci, basın toplantısındaki konuşmada, Halkbank'ın Türkiye'de uygulanmakta olan ''Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı'' çerçevesinde yeniden yapılandırma sürecini büyük ölçüde tamamlandığını, son yıllarda bankacılık alanında büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ve sektörde artan rekabet şartlarına uyum sağladığını söyledi.

Halkbank'ın marka bilinirliliği, yaygın şube ağı, ölçek büyüklüğü ve güçlü mevduat yapısının yanında, Türkiye'nin en kuvvetli KOBİ bankacılığı know-how'ı ile 6,5 milyondan fazla insana hizmet verdiğini anlatan Kilci, ''Bütün halkımızı ve yatırımcıları, bu başarı hikayesine ortak olmaya davet ediyoruz'' dedi.

HALKBANK'IN ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ VE HALKA ARZ İŞLEMİ
Kilci, Halkbank'ın özelleştirilmesinin 15 Kasım 2000 tarih ve 4603 sayılı kanunun amir hükmü olduğunu hatırlatarak, kanunda öngörülen süre ile ilgili olarak yapılan değişiklikler ve yargı kararları gereği yapılan yeni düzenlemelerden sonra Halk Bankası A.Ş'deki kamu hisselerinin 5 Şubat 2007 tarih ve 2007/8 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alındığını, hisselerinin yaklaşık yüzde 25'ine kadar kısmının halka arz suretiyle özelleştirilmesine karar verildiğini anlattı. Halkbank'ın ek satış hakkı dahil toplam yüzde 24,98 oranındaki hissesinin İMKB'de halka arz suretiyle özelleştirilmesi çalışmalarını ÖİB'ye danışmanlık ve aracılık hizmetleri sunan Goldman Sachs ve İş Yatırım liderliğindeki konsorsiyumlar aracılığı ile yürütüldüğünü kaydeden Kilci, şöyle devam etti:

''Bu çalışmalar çerçevesinde, 13 Mart 2007 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapıldı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 27 Nisan 2007 tarihli kararı ile Halkbank, kurul kaydına alındı. Halkbank hisselerinin halka arzına ilişkin olarak yatırımcılar, yurt içi bireysel yatırımcılar, yurt içi kurumsal yatırımcılar ve yurt dışı kurumsal yatırımcılar olarak 3 gruba ayrıldı.'' Kilci, halka arzda 1 YTL nominal değerli hissenin satış fiyatının 6,40-8,00 YTL aralığında belirlendiğini kaydederek, halk arz süreci ve banka ilişkin mali bilgilerin yer aldığı sirkülerin dün ilan edildiğini anımsattı.

''BU HAFTA, YURT İÇİ TALEPLER TOPLANACAK''
Bu hafta 2-3-4 Mayıs tarihlerinde yurt içi taleplerin toplanacağını belirten Kilci, buna paralel olarak yurt dışı kurumsal yatırımcıların taleplerinin toplanmasına devam edildiğini kaydetti. Kilci, halka arz işlemlerinin tamamlanmasını müteakip 10 veya 11 Mayıs tarihlerinde banka hisselerinin İMKB'de işlem görmeye başlamasını hedeflediklerini de bildirdi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, ''Yerli ve yabancı yatırımcıları, ülkemizin bankacılık sektöründe önemli bir yeri olan Halkbank'ın halka arz sürecine katılmaya davet ediyorum'' dedi.

HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ AYDIN
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın da bankanın bir başarı hikayesi olduğunu kaydederek, 2006 yılında yüzde 56 artış ile 863 milyon YTL net karla kapattığını, aktiflerinin 34,5 milyar YTL, kredilerinin 12 milyar YTL, öz sermaye karlılığının yüzde 24, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 32, maliyet getiri rasyosunun yüzde 36 olduğunu anlattı. Aydın, bu özellikleri ile Halkbank'ın benzer bankalardan ayrıldığını ifade ederek, aktifi yönetilebilir, çevrilebilir ve rekabet edebilir bir banka olduğuna işaret etti. Halkbank'ın 3 ana hedefe odaklandığını ifade eden Aydın, bunlardan ilkinin KOBİ bankacılığı olduğunun altını çizdi.

Çok sayıda firmanın, harcında, temelinde olduklarını anlatan Aydın, bu konuda bir marka olduklarını ve buradaki mutlak üstünlüklerini devam ettireceklerini kaydetti. Aydın, 553 şubeli ve yaygın dağıtım kanallarına sahip bir banka olduklarını, 1,5 milyon insana maaş ödediklerini ve ciddi anlamda bireysel bankacılık yapacaklarını belirterek, ikinci hedeflerinin bu olduğunu söyledi. Sektörün diğer oyuncuları gibi Halkbank'ın da büyümeyi düşündüğünü bildiren Aydın, büyürken karlılık ve verimlilikten vazgeçmeyeceklerini söyledi.

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER GENEL MÜDÜRÜ İLHAMİ KOÇ

İş Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İlhami Koç ise Halkbank'ın ödenmiş sermayesinin 1 milyar 250 milyon YTL olduğunu kaydederek, yüzde 24,98 oranındaki hissesinin de halka arz edileceğini hatırlattı. Koç, Halkbank'ın borsada işlem gören en büyük kamu bankası olacağını ifade ederek, halka arzda çok sayıda yeni yatırımcının piyasaya gelmesini beklediklerini kaydetti. Daha önceki halka arzlardan farklı olarak yatırımcı gruplarına ne kadar pay ayrıldığının önceden belli olmadığını anlatan Koç, halka arzın tamamlanmasının ardından karar verileceğini açıkladı. -

SORULAR
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Halkbank'ın özelleştirme süreci ile ilgili bir soru üzerine, halka arz sonrası kamunun elinde kalacak yüzde 75 oranındaki hissenin nasıl özelleştirileceğine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından alınmış bir karar bulunmadığını söyledi. Kilci, bütün bunların halka arz sürecinden sonra değerlendirileceğini kaydederek, Halkbank'ın 4603 sayılı kanunla, Ziraat Bankası ile birlikte özelleştirilmesi öngörülen, Şubat 2007 tarihli ÖYK kararı ile de özelleştirme kapsam ve programına dahil edilen bir banka olduğunu hatırlattı.

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın da ''piyasalardaki gelişmelere'' ilişkin soru üzerine, bir tahmin yürütmesinin mümkün olmadığını belirterek, ''Hep birlikte göreceğiz, ama olağanüstü bir durum kesinlikle görmüyoruz, daha dirençli bir piyasaya sahip olduğumuzu hatırlatıyorum'' yanıtını verdi. ''Halka arz tarihlerini tasarlarken, son gelişmeleri düşünmemiştiniz, bu tarih kötü bir tarih oldu, tarihin ertelenmesi daha mı doğru olur'' sorusu üzerine de İş Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İlhami Koç, piyasalarla siyasi gelişmeler arasında her zaman bir ilişki olduğunu, ancak son dönemlerde bu ilişkinin gittikçe zayıfladığını söyledi. Piyasaların ağırlıklı olarak ilgilendiği tarafın uluslararası gelişmeler olduğuna işaret eden Koç, Türkiye'de hisse senetleri piyasasında çok büyük bir payın yabancı yatırımcılarda olduğunu, yabancı yatırımcıların da daha çok uluslararası piyasalardaki gelişmelerden hareketle karara vardıklarına işaret etti.

Koç, son 2-3 yılda dalgalanmaların nedenlerinin çoğunlukla uluslararası piyasalardaki gelişmeler olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: ''Elbette ki içerdeki siyasi gelişmelerden de etkilenecektir, ancak uluslararası piyasalar şu anda tarihi zirvelerinde. Tarihi zirvelerde olduğu için buralarda bir kar realizasyonu olması gayet normaldir. Ancak etkisinin ben çok sınırlı kalacağını düşünüyorum. Halka arzın tamamlanmasına yönelik bir olumsuzluk olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki halka arz zamanlaması ile ilgili olarak, sadece piyasalardan yola çıkarak zamanlama yapılmıyor, birçok faktör var, dikkate alınarak yapılıyor. Şu anda ben sadece bu nedenden dolayı bir etki olacağını düşünmüyorum.''