BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Halk baskılara tepki gösterdi

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Gezi Parkı’nda yaşanan olayların basit 3-5 ağaç kesilmesi olmadığını söyledi.<br/>DSP...

Abone ol

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Gezi Parkı’nda yaşanan olayların basit 3-5 ağaç kesilmesi olmadığını söyledi.
DSP Genel Başkanı Masum Türker, partisinin Ordu’daki Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Gezi Parkı’nda yaşanan olaylara değindi. Türker, yaptığı konuşmada, Taksim’deki yaşanan olayların nedeninin basit üç beş ağacın kesilmesi olmadığını, vatandaşların artık Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın kabadayı tavırlarının halkı canından bezdirdiğini, çözüm sürecinde vatandaşları dinlemek için gönderilen Akil İnsanlar, TC yazısının kurumlardan kaldırılması, alkol düzenlemesi, İstanbul’a yapılacak köprünün adının Yavuz Sultan Selim konulması ve Taksim Gezi Park’ında eylem yapan vatandaşlara polisin sert müdahalesi ile halkın galeyana geldiğini savundu.

ÖZGÜRLÜK İÇİN BAŞ KALDIRININ ZAMANI GELMİŞTİR
Masum Türker, dünkü olayların basit olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Taksim gezisindeki olay beş ağaç için olmuş değildir. Bu hükümet öylesine baskı yapıyor ki toplum, insanlar özgür değil. ‘Artık özgürlük için baş kaldırının zamanı gelmiştir’ demiştim. Bunu dediğim gün, Salı günüdür. O gün bütün medyaya dağıtıldı. Kimse bu haberi medyanın manşetlerine taşımayı düşünmedi. Ben o lafı boşuna söylemedim”
Türker, Başbakan’ın artık söylemlerinin kabadayı tavrı olduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Ben kimseyi dinlemem kimseyi takmam tavrı halkı canından bezdirdi. Halkı kızdıran, ilk üzen şey, devlet kamu kurumlarında valiliklerde, TC ibaresinin kaldırılması olmuştur. Barış süreci yapılmıştır. Ortaya akil insanlar koyulmuştur. Akil adamları halk dinlemeye gidiyor, akil adamlarda bilmiyor ne barışı olduğunu, kan dökülmesin diyorlar. Herkes kan dökülmesin istiyor. Ne ödün vermişsin sen, Abdullah Öcalan ile nasıl bir anlaşma yapmışsın, hiçbir açıklama yapmıyorlar. Akil Adamlar tek görevleri ‘Canım bu yapılanlar güzeldir’ diye millete dayatmaya çalışıyor. Allah’a şükür görevleri sona erdi. Şimdi rapor yazacaklar. Bu akil adamlarda olumsuz oldular”

ALLAH EMRETTİYSE NEDEN BİR KANUNLA GEÇİRMEK İSTİYORSUN
Başbakan’ın ‘iki ayyaş’ cümlesi ile bazı kesimlerin Atatürk ve İsmet Paşa’yı kast ettiği söylemlerine katılmadığını ifade eden Türker, şöyle konuştu: “Başbakan tuttu ‘Alkolü sınırlandırayım’ dedi. ‘iki ayyaş’ dedi. Şimdi bu iki ayyaşı bazı kesimler Atatürk ve İsmet Paşa’ya mahal etmeye çalışıyor. Ben red ediyorum. O bilmiyor mu? 23 Nisan 1920’de kabul edilen 6 kanundan bir tanesi o tarihte içkilerin men’idir. Alkolü men etmişlerdir. O zaman Atatürk ve İsmet Paşa’nın olduğu mecliste alkol men edilmiştir. İki ayyaş ile tüm parlamentoyu kast ediyor. Milletvekillerine ayyaş diyor. AK Partili milletvekillerine de ayyaş diyor. Kanunları parlamento da AKP geçiriyor. AKP’lilerinde içinde bulunduğu içki içme olasılığı olan insanların laflarını mı dinleyeceğiz. Orada da insanlar köpürdü. Niye köpürdü. Parlamentodan bu kanun geçmeden ‘Bu Allah’ın kelamıdır’ diyerek bazı şeylerimi dayatacak bize diye düşünmeye başladı. Çünkü ne dedi ‘ İki ayyaşın kabul ettiğine uyuyorsunuz, Allah’ın emrettiğini kabul etmiyorsunuz’ dedi. Allah emrettiyse neden bir kanunla geçirmek istiyorsun. Demek ki beyninde ’ben ne dersem yapacaklar’ geçiyor. Bu da hayat tarzı ile oynanmasını istemeyenlerin tepki koymasına neden oldu.”

KÖPRÜNÜN ADINI ALEVİLERE MEYDAN OKURCASINA YAVUZ SULTAN SELİM KOYDU
İstanbul’a yapılacak köprünün isminin Yavuz Sultan Selim konulmasının Alevi vatandaşlara meydan okurcasına konulduğunu kaydeden DSP Genel Başkanı Türker, şöyle konuştu: “Alevi vatandaşlarımıza meydan okurcasına köprünün adını İstanbullulara danışmadan, halka danışmadan köprünün adını Yavuz Sultan Selim koydu. Şimdi yazarlar Yavuz Sultan Selim’e iftira atıyor, iftira atan yok. Bu ülkede yaşayan alevi arkadaşlar, doğdukları günden bu yana yaşadıkları sürece kendilerine Yavuz Sultan Selim zamanında haksızlık yapıldığına inanıyorlar mı? İnanıyorlar. Şimdi sen istediğin kadar de böyledir, şöyledir. Senin anlatacağın geçerli değildir. O insanların düşündükleri duygulardır. Yavuz Sultan Selim’i söyleyince, ben alevi değilim ama ben bile tepki koydum. Bunu anlamadı. O arada başka bir şey yaptı. O günlerde yalnız Taksim gezisi civarında olan dava açmışlar, mahkeme bitene kadar bekleyenlerin direnişi vardı. Bu direniş demokratik bir haktır. Sivil itaatsizlik olarak kabul edilen siyasal iletişimin bir aracıdır. Başbakan köprünün açılışında polise talimat verdi. İçişleri bakanını, emniyet müdürünü dikkate almadı. Dedi ki, ‘Onlar oradan çıkartılacak’ hiçbir talimata gerek kalmaksızın hemen orada biber gazı operasyonu başladı. Biber gazı operasyonu ile başladığı günden beri arkadaşlarım orada takip ediyor."
Oraya gelen vatandaşların hiçbirisinin siyaset yapmadığını anlatan Türker, sözlerini şöyle tamamladı: "Oradaki gelen insanların ortak bir duruşu var. Diyorlar ki, ‘Biz bu hükümetin, bu başbakan’ın kabadayı tavrı ile bu ülkeyi yönetmesine razı değiliz’ bu iş böyle basit üç beş ağacın kesilmesi olayından çıkmıştır. Neden çünkü bu olayı örtbas etmek için polisin şiddete baş vurması orantısız güç kullanması orada özellikle biber gazını yoğun bir şekilde kullanması halkı daha fazla galeyana getirmiştir. Halk ’Ben de bu nöbette varım’ diye Taksim’e hücum etmeye başlamıştır.”
(İHA)