BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,34
ALTIN 3.016,38
HABER /  GÜNCEL

Halis Toprak'ın son isteği bakın ne olmuş?

Hayatını kaybeden ünlü işadamı Halis Toprak'ın son isteğini kızı Ayfer Toprak ilk kez anlattı.

Abone ol

İş dünyası, hafta sonunda Fransa’nın Nice şehrinde vefat eden Halis Toprak’ın yaşama vedasıyla sarsıldı. Ünlü iş adamının kızı Ayfer Toprak, babasının son isteğinin börek olduğunu, İstanbul’dan aldığı yufka ve peyniri vakumlayıp Fransa’ya götürdüğünü Esin Övet’e anlattı.

ONUNLA GURUR DUYUYORUM

Babasının ölümüyle kahrolan Ayfer Toprak, ‘Börek istedi. Nice’te yufka olmadığı için buradan götürdüm. Böreği de yaptım ama yiyemedi. İyi ki yapmışım. Son günlerinde yanında oldum şükür. Onun kızı olmaktan gurur duyuyorum. 50 bin kişinin karnının doymasını sağlıyordu’ diye konuştu.

TOPRAK İNŞAAT'I KURDU
1938 yılında Diyarbakır Lice’de doğan duayen sanayici ve iş adamı Halis Toprak, İş hayatına Adana’da başladı.

1977’de İstanbul’da Toprak İnşaat firmasını kurdu. Toprak Holding A.Ş. de aynı yılın mayıs ayında kuruldu. 1992 yılında ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank kuruldu.



Halis Toprak, kızları Ayfer Toprak Karavan, Sevgi Toprak Tunga ile birlikte.

TMSF ŞİRKETLERİNE EL KOYDU

Mali yapısı bozulan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009’da oğlu Mehmet Toprak’a devretti.

 
BORCUN TAMAMINI ÖDEDİ

Aynı yıl Toprak Grubu’nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubuna ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borcunun tamamını ödeyerek geri almıştı.
İş dünyasında ‘‘Halis Ağa’’ olarak da anılan Toprak, TMSF ile zorlu bir süreç yaşadı.

21 ŞİRKETİNİ DEVRALMIŞTI

Toprak Grubu, Toprakbank borçlarını tasfiye için TMSF ile ‘gayrimenkul karşılığı ayni ödeme’ anlaşması yapmıştı. Böylece el konulduktan 1056 gün sonra 29 Haziran 2012’de, 22 şirket (21 fabrika) Toprak Grubu’na iade edilmiş oldu.

Toprak Grubu’ndan yapılan açıklamada ise şöyle denilmişti: “TMSF yönetimi altında Toprak Grubu’na ait 22 sanayi tesisinden sadece bir tanesi (Toprak İzolasyon Fabrikası) bir Alman firmasına satılmış, geriye kalan ve ülkemizin 6 bölgesinde bulunan 21 sanayi tesisi halen Toprak Grubu’na aittir.

Bu sanayi tesislerimizin büyük kısmı halen üretim faaliyetine devam edememektedir. Toprak Grubu’nun hedefi ülkemizin milli serveti olan bu tesisleri en kısa süre içinde tekrar faaliyete geçirip, ilaveten 7 bin 500 kişiye yeniden iş imkanı sağlamaktır. 1977 yılından beri 35 senedir milyarlarca dolar katma değer yaratarak hizmet ettiğimiz Türk ekonomisine, yeniden üretim ve istihdam yaratarak, ihracat yaparak ve vergi vererek katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz.”

'BU DEFA HELALLEŞTİK'

Halis, Mehmet, Ahmet Toprak ve Toprak Grubu şirketleriyle TMSF arasında, Toprakbank A.Ş.’nin borçlarının ödenmesi için 18 Aralık 2004 tarihinde ana protokol imzalanmıştı. 6 Şubat 2008 tarihinde birinci ek protokol ve son olarak 15 Haziran 2012 tarihinde de ikinci ek protokol imzalandı. Toprak Grubu’nun açıklamasında “Bu protokoller sonucunda Toprak Grubu TMSF’ye borcunu tamamıyla ödemiş ve TMSF ile nihayetinde helalleşmiştir. Toprak Grubu’nun 22 şirketinin ve 21 sanayi tesisinin yönetimi 29 Haziran 2012 tarihinde, 1056 gün sonra Halis Toprak’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda Toprak Ailesi’ne geçecek” denildi.