BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Halis Toprak sevinemedi

Savcının zaman ışımından beraatini istediği Halis Toprak ikinci mütaalayla yeniden üzüldü.

Abone ol

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Toprakbank'ın eski sahibi Halis Toprak, oğulları Ahmet Toprak ve Mehmet Toprak ile kızı Ayla Toprak Zengin'in de aralarında bulunduğu 36 sanık hakkında ''zimmet'', ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''Bankalar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından açılan davanın zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılması istendi.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan 14'ü katıldı. Halis Toprak'ın da aralarında bulunduğu diğer 26 sanık ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada ifadesi alınan sanıklardan Yener Dinçmen ve Nazan Yıldırım, haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundular. Cumhuriyet Savcısı Selamettin Celep, hazırladığı mütalaayı mahkeme heyetine sundu. Mütalaada, Halis Toprak, oğulları Ahmet ve Mehmet Toprak ile kızı Ayla Toprak Zengin'in de aralarında bulunduğu 20 sanık hakkında 1996 ve 1999 tarihleri arasında birçok grup firmasına usul ve yasaya aykırı şekilde kredi kullandırdıkları, banka kaynaklarını grup firmalarına tahsis ettikleri, Toprakbank Offshore Limited Şirketine depo tahsisi yaparak ''nitelikli dolandırıcılık'' suçunu işledikleri iddiasıyla dava açıldığı hatırlatıldı.

Yapılan yargılama sonucu, bankanın yönetim kurulu üyeleri olan sanıkların, Toprakbank Offshore'a depo tahsisi yaptıkları ve bir kısmını kullandıkları belirtilen mütalaada, ancak 1999'dan sonra yapılan depo tahsislerinin kullanıldığına dair kanıt ve belgelerin olmadığı ifade edildi. Mütalaada, 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun yürürlük döneminde meydana gelmeyen eylemler için ''zimmet'' suçunun oluşmadığı savunularak, sanıkların eylemlerinin eski TCK'ya göre suç oluşturduğu kabul edilse bile 5 yıllık asli dava zaman aşımının, davanın açıldığı tarihte dolduğunun anlaşıldığı vurgulandı.

Bu ana davayla birleştirilen 21 ayrı davayla ilgili bilgilere de yer verilen mütalaada, bu davaların iddianamelerinde de bazı sanıkların kullandırdıkları kredilerle ilgili araştırmayı yapmayıp, dönmeyen krediler için takibe girişmeyerek hizmet sebebiyle emniyeti kötüye kullandıkları, nitelikli dolandırıcılık ve zimmet suçunu işledikleri öne sürüldü. Ana davayla birlikte sanık sayısının toplam 40'a çıktığı ifade edilen mütalaada, aralarında Halis Toprak, Ahmet Toprak, Mehmet Toprak ve Ayla Toprak Zengin'in de bulunduğu 36 sanık hakkında ''zimmet'', ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''Bankalar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından açılan kamu davasının zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılması istendi. Mütalaada, bütün sanıklar hakkında ''hizmet sebebiyle emniyeti suiistimal'' suçundan açılan kamu davasının da zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılması talep edildi.

CEZALANDIRMA ve BERAAT İSTEMİ

Mütalaada, Halis Toprak ve Ayla Toprak Zengin'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın ise ''Bankanın itibarını kırabilecek, servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olmak'' suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi. Mütalaada, Veysel Bilen, Nihat Saydam ve Saffet Nilgün Topçubaşı'na da ''Bankanın itibarını kırabilecek, servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olmak'', ''zimmet'' ve ''emniyeti suiistimal'' suçlarından da 6 ile 20 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezaları verilmesi talep edildi.

Mütalaada, Ahmet Toprak, Mehmet Toprak ve Ayla Toprak Zengin de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında bazı suçlamalara ilişkin kasıt bulunmaması ve suçun maddi unsurunun gerçekleşmemesi nedeniyle beraat kararları verilmesi istendi. Mütalaanın sonunda, Veysel Bilen, Nihat Saydam ve Saffet Nilgün Topçubaşı'nın, yurtdışına çıkış yasaklarının devamı, diğer sanıklarla ilgili yasaklama tedbirinin ise kaldırılması da talep edildi. Duruşma, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için ertelendi.