Bir dönemin önde gelen sanayicisi bugünün beş kuruşsuz emeklisi! Halis Ağa, kararını verdi, köyüne dönüyor.
Abone olBir dönem Türkiye'nin en önde gelen sanayicileri arasındaydı... Şimdi söylediğine göre 800 liralık emekli maaşından başka hiçbir geliri yok... Hatta oturacak evi, binecek bir arabası da...
Halis Ağa, kendinden 54 yaş küçük kızla evlendi ama sıradan bir emekli vatandaş oldu sizin anlayacağınız.. Şimdi vakti zamanında Lice'de yaptırdığı 54 konuttan birini verirler diye medet umuyor.
Sabah'ın haberine göre milyarlarca liralık malvarlığına TMSF tarafından el konulan Halis Toprak, İstinye'deki yalısı Aslanlı Köşk'te son günlerini geçiriyor. Önümüzdeki günlerde eşyalarını toparlayıp TMSF tarafından satılan bu yalıyı da boşaltacak ve köyüne geri dönecek.
BAŞIMI SOKACAK BİR EVİM YOK, LİCE'YE DÖNÜYORUM
Halis Toprak, beş parasız kaldığını söylüyor: "Şu anda beş kuruşum yok. Sadece 800 TL emekli aylığım var. Başımı sokacak bir evim bile yok. Londra'daki evimi geçen yıl satıp parayı şirketlerime aktarmıştım. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e 5 gün önce bir mektup yazıp, şirketlerime aktardığım yaklaşık 200 milyon TL'nin bana geri verilmesini istedim. Ama ne olacak bilmiyorum. Lice'de 54 adet konut yaptırmıştım. Eğer verirlerse onlardan birinde otururum. Emekli maaşım bana hayli hayli yeter."
YATIRIM YAPTIM AMA DEVLET BENİ CEZALANDIRDI
Doğu ve Güneydoğu'ya yaptığı yatırımlar için devletin kendisine ödemeyi taahhüt ettiği 1 milyar dolarlık yatırım teşvikini vermediğini belirten Toprak, devlete de şöyle sitem etti:
"1947'de Lice'den ayrıldığımda nüfus 12 bin 400'dü. 1997'de gittiğimde ise nüfus 2 bin 400'e düşmüştü. Baktım ilçe harabe olmuş. 'Birşeyler yapmam gerek' diye düşündüm ve 3 fabrika ile 14 sosyal tesis kurdum.
Kimsenin gitmeye cesaret edemediği yerlerde biz yatırım yaptık. O zaman devlet büyükleri bizi şak şaklıyorlardı. Ben devletime inandım, kimsenin gidemeyeceği yerlere yatırım yaptım. Ama devlet beni cezalandırdı.
KİM YAPAR GÜNEYDOĞU'YA YATIRIM
Devletten yatırım teşviki olarak 1 milyar dolar alacağım var. Şimdi de işadamlarına 'Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapın' diyorlar. Kim yapar oraya yatırım?" diye yakındı.
TMSF'nin mallarına el koymasını "renkli film" olarak adlandıran Halis Toprak, Toprakbank'a el konulmasıyla başlayan süreci ise şöyle anlattı:
"Toprakbank'tan kalan 320 milyon dolar borcumuz olduğunu söylediler. Mahkeme 40 milyon dolar borç tespit etti. Bu tamamen yatırım kredisi için alınmış bir paradır. Paraya dolar bazında faiz uygulayıp 320 milyona çıkardılar. Bir hafta sonra '360 milyon vereceksin' dediler. Borcun yazılı olduğu kağıtta Ahmet Ertürk'ün de imzası vardır. 'Bizimle dalga mı geçiyorsunuz' dedim ama laf anlatamadım. Daha sonra borcumuz 453 milyon dolar olarak belirlendi. Şirketlere el koyacaklarını söyleyince mecburen ödemeyi kabul ettim. Taksitlere bölünen parayı ödemeye başladık. Bu kez hepsini peşin istediler ve malvarlığıma el koydular."