BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

'Halep'e taarruz başladı'

Suriye'deki isyancılar ordunun son günlerde çevresine yığınak yaptığı Halep'te operasyona başladığını söylüyor. Havadan bombalanan kente tank destekli birlikler sevk edildi.

Abone ol

Suriyeli isyancılar hükümet güçlerinin ülkenin en büyük kenti Halep'e bir süredir beklenen taarruzu başlattığını söylüyor.

Son bir kaç günde bölgeye sevk edilen ve çevrede yığınak yapan ordu birliklerinin harekete geçtiği, tank ve helikopterlerle desteklenen kuvvetlerin sabah erken saatlerde yoğun bir bombardıman başlattığı haber veriliyor.

Tanklar kentin güney batısından, isyancıların mevzilendiği Selahaddin semtine ilerlemeye başladı. MiG savaş uçakları da alçaktan uçuş yapıyor.

Ülkenin ekonomik merkezi olan kent, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidarını sürdürebilmesi açısından kritik önemde görülüyor.

Pek çok ülke, son günlerde yoğunlaşan çatışmalar ardından, ülkenin aynı zamanda en büyük kenti olan Halep'te bir katliam yaşanmasından endişe duyduklarını kaydetmişti.

Kentte bulunan BBC muhabiri Ian Pannell, pek çok kişinin yaralandığı ya da öldüğü şeklinde haberler olduğunu, izinli doktorların göreve çağırıldığını, sivillerin aileleri ile beraber kent dışına kaçmaya çalıştığını söylüyor.

Dün, Kızılay çatışmaların yoğunlaşması dolayısıyla Halep'teki bazı faaliyetlerini askıya almıştı.

Taraflar yığınak yapıyordu

İsyancılar çatışmanın ilk saatlerinde bazı tankları etkisiz hale getirdiklerini söylüyorlar; ancak bu haberler bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

Ancak bölgedeki gazeteci ve gözlemciler, son haftalarda olanakları artmış olsa da isyancıların silah ve mühimmat açısından hala hükümet güçleri karşısında zayıf durumda olduğunun altını çiziyor.

Cumhurbaşkanı Esad'ın kentte yeniden tam denetim sağlamak için bu olanaklarını sonuna dek kullanacağı beklentisi yaygın.

Geçen hafta içinde isyancılar kentin yüzde 50-70 arasındaki bölümünde denetimi ele geçirdiklerini öne sürmüş, yabancı gözlemciler oranları doğrulayamamakla birlikte, isyancıların son iki haftada denetimlerini giderek pekiştirdiğini kaydetmişti.

İsyancıların silahlı kolu Özgür Suriye Ordusu, ordunun karşı saldırı başlatması beklentisi doğrultusunda bir süredir mühimmat ve tıbbi malzeme stokluyordu.

Suriye'deki çatışmalar 18 Temmuz'da başkent Şam'da bir hükümet merkezine düzenlenen ve üst düzey dört güvenlik yetkilisinin öldüğü saldırıdan bu yana iyice şiddetlendi.

Özgür Suriye Ordusu, saldırı sonrası Şam'ın bazı kesimlerini ele geçirdi, ancak hükümetin başlattığı operasyon ardından çekilmek zorunda kaldı.

Suriye devlet televizyonu haberlerinde "Şam'da başarısızlığa uğrayan isyancıların şimdi Halep'i terör yuvası haline getirmeye çalıştığı" ifadesini kullanıyor.

İsyancılar ayrıca geçen hafta Türkiye ve Irak sınırlarındaki bazı geçiş noktalarını ele geçirdi.

Suriye'de geçen yıl Mart'ta hükümet aleyhtarı eylemlerle başlayan, ancak yerini kısa sürede şiddet ve çatışmalara bırakan olaylar yakın zamana dek yine de Şam ve Halep'i doğrudan etkilemiyordu.

Dün, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye yönetimine operasyonlarını durdurma çağrısı yapmış; ayrıca hiç bir durumda kimyasal silah kullanmayacağına dair açık bir taahhütte bulunulmasını istemişti.

Suriye yönetimi, geçen hafta elinde kimyasal silahlar olduğuna dikkat çekmiş, bunları halkına karşı kullanmayacağını; sadece 'yabancı işgalciler' karşısında bu silahlara başvurulacağını bildirmişti.

Suriye'nin resmi söylemi, ülkedeki şiddetin yabancıların desteklediği ‘silahlı terör örgütleri’nden kaynaklandığı şeklinde. Bu da bu silahların isyancılara karşı da kullanılması olasılığını akla getiriyor.

Birleşmiş Milletler'in ülkedeki gözlemci heyetine üç ay boyunca başkanlık eden Tümgeneral Robert Mood, Beşar Esad yönetiminin son bulmasının "zaman meselesi" olduğunu söyledi.

19 Temmuz'da görevini noktalayarak ülkeden ayrılan eski gözlem heyeti başkanı Mood, Beşar Esad'ın devrilmesinin kaçınılmaz olduğunu, ancak bu süreçte şiddetin daha da kötüye gidebileceğini belirtti.

Norveçli General, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada 'böylesine ağır askeri güç kullanan ve sivil nüfusa orantısız güç uygulayan bir rejimin düşmesinin artık zamana kaldığını' söyledi.

Suriyeli isyancılar, ülkedeki olaylarda 19 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler'in Mayıs ayı itibariyle açıkladığı rakamlar, en az 10 bin kişinin öldüğü şeklinde.

Suriye hükümetinin Haziran ayında açıkladığı veriler ise, 3211'i sivil, 2566'sı asker ve polis olmak üzere 6,947 Suriyelinin öldüğü şeklinde.