BIST 9.938
DOLAR 35,39
EURO 36,55
ALTIN 3.019,76
HABER /  DÜNYA

Halep düşerse yandık Türkiye'nin yeni kabusu

Suriye'nin en büyük kenti Halep, Esad güçlerinin kuşatmasında, rejim güçleri 4 kilometrelik dar koridoru kapatmayı başarırsa Türkiye bundan nasıl etkilenir? İşte Halep'in Türkiye için önemi...

Abone ol

INTERNETHABER.COM

Tüm dünyanın Kobani'ye odaklandığı şu günlerde, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün tehditi altında bulunan bir kent daha var: Halep. IŞİD’in Kobani’de yarattığı zulüm ve şiddet ortamı tüm dikkatleri bu yöne çekerken, Halep ve çevresinde Esad güçlerinin kuşatma operasyonu da sürüyor.

Son olarak Halep’in batısında bulunan ve muhaliflerin tek ulaşım yolu olan Handarat-Sifet bölgesine saldıran ordu güçleri ile muhalif gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Fransa Paris’e yaptığı günübirlik çalışma ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilere 'asıl tehlikede bulunan kentin Halep olduğu'nu vurgulamıştı.

halep.20141104170009.jpgPeki neden Halep tehlikede ve Halep'in IŞİD ve Ortadoğu için kritik önemi nedir? İşte cevabı...

HALEP DÜŞERSE NE OLUR?

Muhaliflerin tek ulaşım yolu olan Handarat-Sifet bölgesine saldırıların sonucu olarak Handerat düşerse, Halep rejim tarafından dört bir yandan tamamen kuşatma altına alınmış olacak ve kentin içinde kalan muhaliflerin dışarı ile bağlantısı kopacak.

BÖLGE ESAD GÜÇLERİNİN ELİNE GEÇERSE...

Suriyeli muhalif grupların Halep'in merkeziyle olan bağlantısı, Leyramon bölgesiyle Handerat arasında kalan 4 kilometre genişliğindeki dar bir koridor vasıtasıyla devam ediyor. Bölgenin Esad güçlerinin eline geçmesi durumunda muhaliflerin geçiş güvenliği tamamen ortadan kalkacak. Bu durumda daha önce Guta, Yermuk ve Humus'tan sonra Halep de rejim tarafından tamamen ablukaya alınmış olacak.

Al Jazeera'nin yaptığı analiz-derlemeye göre, Türkiye'ye oldukça yoğun, büyük bir göç kapıda... Rejimin Suriye'nin en büyük kenti Halep'i kuşatması durumunda kentteki insani durum daha da kötüleşecek. Halep kuşatılırsa muhaliflerin Suriye genelinde aktif savaş yürüttükleri hiçbir büyük kent merkezi de kalmayacak ve rejim ŞİD'in elindeki Rakka ve Dey Ez-Zor dışında Suriye'deki bütün kentlerde kontrolü büyük oranda ele geçirmiş olacak.

suriye-harita.jpg 

SURİYE'NİN EN STRATEJİK KENTİ :HALEP

Halep aynı zamanda kuzey Suriye'nin en stratejik kenti durumunda. Rejimin Halep'i kontrol altına alması durumunda muhaliflerin Suriye'nin derinlerine inme imkanı da büyük oranda ortadan kalkacak.

O HAT TÜRKİYE İLE MUHALİFLERİN TEK BAĞLANTI NOKTASI

Halep'ten başlayıp Kilis'e uzanan 80 kilometrelik hat aynı zamanda muhaliflerin Türkiye ile tek bağlantı noktasını oluşturuyor ve bu hat boyunca yayılan bölgelerde hâlâ büyük bir nüfus yaşıyor. Halep'in tamamen rejimin kontrolüne geçmesi bir yandan muhalifleri Türkiye sınırına doğru çekilmek zorunda bırakacak, bir yandan ise Türkiye'ye doğru büyük bir göç dalgasının yaşanmasına neden olacak.
Şam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

Kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

suriyede-genel-durum-haritasi.jpg 

 erdogan.20141104170031.jpg"VARSA YOKSA KOBANİ, HALEP'İ DÜŞÜNMÜYORLAR, HALEP SURİYE'NİN KALBİ..."

Erdoğan, Suriye’de halihazırdaki gidişatı değerlendirdiği açıklamasında, Ilımlıların (Özgür Suriye Ordusu-ÖSO) vatan savunması derdine düştüğünü, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ÖSO konusunda Türkiye ile aynı çizgide olduğunu Peşmerge'nin tek derdinin Kobani'yi PYD’nin dışındaki bir güce kaptırmamak olduğunu, Halep'i görmezden geldiğini ifade etmişti: Suriye’de şu anda Halep de tehlikede. Halep’i düşünmüyorlar ittifak güçleri, Kobani’yi düşünüyor. Yani orada varsa yoksa Halep’tir. Suriye’nin kuzeyi dediğin zaman Halep’i anlarsın, ama bunlar Halep’i bir kenara koymuşlar varsa yoksa Kobani diyorlar. Kobani’dekiler zaten hepsi geldiler ve biz de kabul ettik. Kapıyı da kapatmadık. Ama Halep’te şu anda geniş bir tarih yok oluyor. İnsanlar yarın orada aynı durumla karşı karşıya kalacak ve şu anda onlar orada son mücadelelerini veriyor. Ve Hollande baktım Halep’e yönelik çok hassas. Kobani halkı zaten Türkiye’ye sığınmış durumda. Dolayısıyla orada halihazırda sivil kalmadı. 1500-2000 kadar silahlı kişi var.

fabius.20141104165750.jpeg
FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI FABIUS: HALEP DÜŞERSE, SURİYE YILLAR SÜRECEK BİR ŞİDDETE MAHKUM EDİLİR

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da IŞİD'e karşı mücadele eden koalisyonun, artık dikkatini, Suriye rejiminin ılımlı muhalifleri ezme noktasına yaklaştığı Halep kentine çevirmesi gerektiğini belirtmiş, Le Figaro, Washington Post ve Arap gazetesi El Hayat’ta yer alan makalesinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı muhalefetin ‘kalesi’ sayılan Halep kentinin, hemen hemen her yönden kuşatıldığını ve bu kenti yalnız bırakmanın, Suriye iç savaşına siyasi bir çözüm bulma umudunu bitireceğini yazmıştı. Fabius'a göre “Böyle bir durum Suriye’yi yıllar sürecek şiddete mahkum edecektir. Aynı durum, her türlü siyasi perspektifin tükenmesi ve ülkenin parçalanarak, giderek daha radikalleşen savaş beyleri tarafından yönetilmesi demek olacaktır. Aynı zamanda Suriye’nin iç kargaşası, zaten kırılgan olan komşuları Irak, Lübnan ve Ürdün’e de ihraç edilecektir.”

ABD uçakları Suriye’deki IŞİD hedeflerini bombalamaya devam ederken Esad’ın silahlı kuvvetleri de operasyonlarını yoğunlaştırarak ülkenin batısı ve kuzeyindeki bazı isyancı grupları ezmeye çalışıyor. Halep kentinde ve çevresinde konuşlanmış bu güçler, ABD’nin müttefik saydığı gruplar.

ÖSO KOMUTANI: HALEP'İN DURUMU ÇOK DAHA ÖNEMLİ VE KRİTİK

Al Jazeera'ye konuşan ÖSO'ya bağlı Mücahitler Ordusu Komutanı Muhammed Bakur, "İmkanlar el verirse Kobani'de IŞİD'e karşı savaşırız ancak şu an mümkün değil. Halep’in durumu çok daha önemli ve kritik" dedi.

isid.20141104165810.jpg

HALEP KUŞATMASI NASIL BAŞLADI?

Bölgede yaşanan gelişmeleri Halep’in etkin gruplarından ve ÖSO bileşenlerinden Ceyşul Mücahidin'in (Mücahitler Ordusu) komutanı Ebu Bekir (Muhammed Bakur), Al Jazeera Türk’e yaptığı değerlendirmede, Halep kuşatması IŞİD’in Suriye direnişine ihaneti ile başladığını ifade etti:

"IŞİD yaklaşık dokuz ay önce bize karşı savaş ilan etti. Esed’in de Hanasır bölgesinden başlayan ve Halep’in etrafını çevirme harekatı aynı dönem başladı. IŞİD ve Esed bu dokuz aylık zaman diliminde sırt sırta vererek bize karşı savaştılar. Aradan geçen zaman sürecinde IŞİD’e karşı mücadelemizde sadece Halep bölgesinde 3.200 askerimizi şehit verdik. Bunlar en iyi savaşçılarımızdı. Esed’e karşı bu sayının üçte birisinden bile bahsedemeyiz.

"DESTEK GÖRSEK BUGÜN HALEP DİYE BİR ŞEY KALMAZ"

Halep’in kuzey ve batı bölgesinde 2014 başlarında IŞİD’e karşı çok çetin bir mücadele verdik ve onları bölgeden söküp attık. Azez’e kadar kovaladık. Azez’de toplandılar ve biz onlara belki de bir daha hiç toparlanamayacakları son bir darbe daha vurmak için destek istedik. Bu talebimize karşılık göremeyince operasyon yarım kaldı. O IŞİD, şimdi tüm dünyanın başına bela bir örgüt olarak kan dökmeye devam ediyor. Suriye’yi IŞİD’den tamamen temizleyecek askeri gücümüz o günlerde vardı ve bu konuda çok istekliydik.

İşte Hanasır’dan başlayan ve bugün en tehlikeli boyuta ulaşan kuşatma operasyonunda iki cephede birden savaşmak zorunda kalışımızın çok büyük etkisi oldu."

isid.20141104170102.jpg

"ŞU DURUMDA NASIL KOBANİ'YE ASKER GÖNDEREBİLİRİZ?"


Hür Suriye Ordusu bileşenleri arasında yer alan Ceyşul Mücahidin'in komutanı Ebu Bekir, Kobani’ye gönderilecek 1350 kişilik askeri desteğin yer aldığı listede ismi geçen gruplardan.

Ceyşul Mücahidin'in komutanı, kendilerine Halep Askeri Meclisi'nin eski başkanı Abdulcebbar Agedi’den bu yönde bir teklif geldiğini, ancak kendi yetkili kurullarında görüştükten sonra cevap vereceklerini belirtmelerine rağmen listede isimlerinin geçmesine şaşırdıklarını ifade etti ve ekledi:

"HALEP'İN DURUMU ÇOK DAHA ÖNEMLİ VE KRİTİK"

"Abdulcebbar Agadi’nin sahada hiçbir gücü yok. Böyle bir girişimde neden bu kadar istekli olduğunu ise halen anlayabilmiş değiliz. Kendisi Halep’in eski Askeri Konsey başkanı ve milyonlarca sivilin yaşadığı Halep, dört yıllık savaşın en zor günlerini yaşıyor. Onun Kobani ısrarı temelsiz ve bir o kadar da anlamsız.

İçerisinde bulunduğumuz durum ve şartlar bizi Halep’in maruz kaldığı belanın def edilmesine mecbur bırakıyor. İmkanlarımızın elvermesi halinde Aynel Arab’ta da diğer cephelerde olduğu gibi kendi plan ve hedeflerimiz dahilinde IŞİD’e karşı savaşırız. Ancak bu şu an mümkün gözükmüyor. Halep’in durumu çok daha önemli ve kritik."

Kaynak: İnternethaber arşivi, Al Jazeera, Reuters
(Görseller Al Jazeera'den alınmıştır)