Güney Hint Okyanusu'nda Avustralya öncülüğünde devam eden arama çalışmalarında, kayıp Malezya uçağına ait henüz bir iz bulunamayınca arama alanı genişletildi ve daha fazla arama uçağı talep edildi.
Abone olUydular tarafından belirlenen kayıp Malezya uçağına ait ihtimali olan iki parçaya ulaşmak için Batı Avustralya'nın başkenti Perth'in 2 bin 500 kilometre uzağındaki Güney Hint Okyanusu'nda yapılan arama çalışmalarında ikinci gün çalışmaları da sonuçsuz kaldı.
Avustralya Deniz Güvenliği Kurumu üçüncü günkü arama çalışmalarına Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerinden 3 P3 Orion bir adet Yeni Zelanda'ya ait P3 Orion ve iki uzun menzilli jetinde katıldığını, ayrıca dördüncü P3 Orion arama uçağının öğleden sonra aramalara katılacağını duyurdu. Arama çalışmalarına katılan Orionların iki saatlik arama sürelerinin olduğu ancak uzun menzilli jetlerin 5 saatlik bir arama kapasitesine sahip oldukları açıkladı.
Gemiler armalara katılıyor
Bölgede bulunan 6 gemi, kayıp Malezya uçağının arama çalışmalarına katılıyor.
Kayıp uçakta 153 yolcusu bulunan Çin, bölgedeki arama çalışmalarına en az yedi gemi ile katılacağını duyurdu ancak gemilerin bölgeye ulaşmasının günler alacağı belirtildi. Bölgede 6 geminin arama çalışmalarına destek olduğu Avustralya Deniz Güvenliği Kurumu, ikinci gün arama çalışmalarında hava şartlarının normal olmasına rağmen uyduların belirlediği parçaların izine rastlanamadığını bildirdi.
Hava şartlarının iyi olması bekleniyor
Meteoroloji sözcüsü Luke Huntington, yaptığı açıklamada bölgede hava şartlarının ikinci günkü gibi normal olacağını duyurdu.
Huntington, hava şartlarının uçuş için uygun, rüzgarın hafif, görüş mesafesinin daha iyi olacağını açıkladı.
Parçalar en iyi ipucu
Avustralya Deniz Güvenliği Kurumu sözcüsü John Young, yaptığı açıklamada, bir ana önce parçaları bulmak istediklerini belirterek, "Bu kayıp insanlara ulaşmak için en iyi ip ucu" dedi.
John, araştırmanın çıplak gözle yapılacağını ve bu yüzden uçakların alçaktan uçuş yaparak, işinde uzmanlar tarafından parçaların aranacağını aktardı. Bölgede bulunan Norveç ticari gemisi yetkilisi Olav Sollie, iki gündür yaptıkları arama çalışmalarından herhangi bir sonuç elde edemediklerini belirtti. Arama çalışmalarına 25 metre yükseklikteki gemi güvertesinden denizi izleyerek katıldıklarını anlatan Sollie, görüş mesafelerinin iyi, deniz üzerinde herhangi bir şeyi görebilecek durumda olduklarını söyledi.
Parçalardan bir batmış olabilir
Avustralya Federal Hükümeti Başbakan Yardımcısı Warren Truss, uydudan tespit edilen parçalardan birisinin batmış olabileceğini belirtti. Truss, "Uzun zaman önce denizin üzerinde bir şey yüzüyordu belki batmış olabilir" dedi.
Pentagon'dan yapılan açıklamada ise Malezya'nın deniz altında arama yapılabilmesi için Amerika'dan ekipman talep ettiği ve bu talebe yakın bir zamanda cevap verileceği aktarıldı.
Avustralya Savunma Bakanı David Johnston, uydudan alınan resimlerdeki paçaların bulunmasından sonra uçağa ait olup olmadığının belirlenmesinin günler alacağını hatırlatarak, insanlara boş yere ümit vermekten çekindiğini açıkladı.
Çin buz kıran gemisini bölgeye gönderiyor
Kaybolan Malezya uçağında 153 vatandaşı bulunan Çin, Antarktika'yı da içine alması muhtemel bir arama çalışmasına katkıda bulunmak üzere buz kıran gemisi Snow Dragon'un bölgeye yolluyor.
Kara Kutu neden kapatıldı
Kuala Lumpur Pekin seferini yaparken 239 kişi ile 8 Mart Cumartesi günü ardında bir çok soru işareti bırakarak ortadan kaybolan Malezya uçağının, kara kutusunun kapatıldığı iddia ediliyor.
Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hussein, uçağın kara kutusunu bulmak istediklerini hatırlatarak "Uçağa tam olarak ne olduğunu öğrenmek için bu çok önemli bir ip ucu" dedi.
Yolcuların akrabaları hala umutlu
Kayıp Malezya uçağında akrabaları bulunan insanlardan bazıları akrabalarının hala hayatta olduğuna inanıyor.
Çinli Wen Wancheng, uçakta bulunan oğlunun hala hayatta olduğunu söyledi. Uydular tarafından belirlenen parçalardan sonra uçağın denize düştüğü yönündeki haberlere itiraz eden 63 yaşındaki Wancheng, "Ben habere inanmıyorum, benim oğlum hayatta" dedi.