Hakimlerin maaşlarında düzenleme yapan yasa tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda benimsendi.
Abone olHakim ve savcıların maaşlarında yeni düzenleme yapan yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda benimsendi. Hakim ve Savcılar Kanununda değişiklik yapan yasa tasarısına göre, hakim ve savcıların aylıkları, en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının brüt tutarı kıstas alınarak belirlenecek.
Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı, en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı düzeyinde maaş alacak. Diğer hakim ve savcılar da Başbakanlık Müsteşarının maaşının yüzde 41'i ile yüzde 86'sı arasında değişen oranlarda aylık alacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısına yüzde 100'ü, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay ve Danıştay Birinci Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları ile Adalet Bakanlığı Müsteşarına yüzde 86'sı, Yargıtay ve Danıştay üyelerine yüzde 83'ü kadar ödeme yapılacak.
Diğer hakim ve savcıların maaşlarının belirleneceği oranlar da şöyle: Birinci sınıf hakim ve savcılara yüzde 79'u, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılara yüzde 65'i, birinci derecede bulunan diğer hakim ve savcılara yüzde 55'i, ikinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 53'ü, üçüncü derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 51'i, dördüncü derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 49'u, beşinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 47'si, altıncı derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 45'i, yedinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 43'ü, sekizinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 41'i. Buna göre, yapılan düzenlemeyle, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanının maaşı 4 bin 691, Yargıtay ve Danıştay Başsavcısının 4 bin 596, Adalet Müsteşarının 4 bin 121, birinci sınıf hakimin 3 bin 740, 1. sınıfa ayrılmış hakimin maaşı 3 bin 65, en düşük maaş olan hakim adayınınki ise 1737 YTL olacak.
-YARGI ÖDENEĞİ-
Ayrıca hakim ve savcılara, ödenmekte olan brüt aylıklarının yüzde 10'u oranında yargı ödeneği verilecek. Bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri 15 günü aşarsa, bu günlere isabet eden yargı ödeneği yüzde 50 eksik ödenecek. Hakim ve savcı adaylarına ise kıstas aylığın yüzde 25'i oranında ek ödeme yapılacak. Adalet müfettişlerine de brüt aylık tutarlarının yüzde 5'i oranında ek ödemede verilecek. Ancak Adalet müfettişlerine yapılacak aylık, yargı ödeneği ve ek ödemenin toplam net tutarı, yüksek mahkeme daire başkanına yapılacak aylık ve yargı ödeneği toplam net tutarını geçemeyecek.
-HAKİM VE SAVCILARA BİLGİSAYAR-
Hakim ve savcılara, görevlerinde kullanmak üzere zati demirbaş olarak 1 bilgisayar verilecek. Bilgisayarların hakim ve savcılara verilmesi ve devrine ilişkin usul ve esaslar, Sayıştay ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Adalet Bakanlığınca belirlenecek. Birinci sınıf Sayıştay meslek mensupları, Sayıştay savcı ve savcı yardımcıları ile askeri hakim ve savcılar da getirilen düzenlemeden yararlanacak.
-DENETİM ELEMANLARINA ÖDENEK, TASARIDAN ÇIKARILDI-
Alt Komisyonun tasarıya koyduğu ve denetim elemanlarına ''denetim ödeneği'' verilmesini düzenleyen madde, uzun süre tartışıldı. Madde atlanarak, görüşmelere 1 saat ara verildi. Sayıştay uzman denetçisinin aldığı aylık ve ödeneklerin net tutarları toplamının, Başbakanlık başmüfettişinin her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali haklarının net tutarları toplamından fazla olması halinde, aradaki farkın Başbakanlık ve Bakanlık müfettişleri, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu başdenetçileri ve Maliye Bakanlığı baş hesap uzmanları ile başbakanlık ve bakanlıkların iç denetçilerinden; kamuda en az 20 yıl hizmeti bulunanlara yüzde 35'i, 15 yıl hizmeti olanlara ise yüzde 25'inin denetim ödeneği olarak ödenmesiyle ilgili koyduğu madde, tasarıdan çıkarıldı.
AK Parti'li Mehmet Sekmen'in verdiği önergeye, Alt Komisyon Başkanı AK Parti Denizli Milletvekili Osman Nuri Filiz ve CHP'li üyeler karşı çıkarak, yapılan düzenlemenin korunması gerektiğini söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, müfettişlerin önemli hizmetler verdiğini, kendisinin de denetim elamanlığından geldiğini belirterek, ''Gönül ister ki herkese bir şeyler verilsin. Ama hesap kitap var. İmkanlar dahilinde ancak bir şeyler yapılabilir'' dedi. Yapılan oylamada, önerge, Filiz dışındaki diğer AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.
CHP'li üyeler, düzenlemenin çıkarılmasını eleştirerek, ''hükümetin personel rejimi konusunda sınıfta kaldığını'' ileri sürdü. CHP'li milletvekilerinin, emekli hakim ve savcılar ile adliye personelinin maaşlarında artış yapılması yönünde verdikleri önergeler de reddedildi. Düzenleme, yasalaşması halinde 15 Temmuzda yürürlüğe girecek.