BIST 9.886
DOLAR 34,74
EURO 36,63
ALTIN 2.957,42
HABER /  POLİTİKA

Hakim ve savcılara zam!

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 4 yasayı onayladı!

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayladığı 5524 sayılı ''Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun''a göre, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü arazileri belirli amaçlarla Ankara Büyükşehir Belediyesine tahsis edilecek.

Yasaya göre, AOÇ Kuruluş Kanunu hükümleri uyarınca, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihte AOÇ sınırları içindeki arazilerle ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının uygun görüşüyle Ankara Büyükşehir Belediyesi, ilgili meri mevzuat uyarınca öncelikle üst ölçekli plan ve koruma amaçlı imar planı ve bunlara uygun her türlü imar planlarını yapmaya ve yaptırmaya yetkili olacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar, üçüncü şahıslarla AOÇ arasındaki hukuki ihtilafların çözümü için imar planlarının uygulanmasında, sınırları dolayısıyla müstakil ada ve parsel yapılamayan araziler, imar uygulamalarında bütünlük sağlanması açısından mülkiyet hakkını azaltmamak ve herhangi bir değer kaybına sebebiyet vermemek koşuluyla hukuki ihtilafların olduğu plan bölgesindeki ada ve parsellerde toplanabilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının uygun görüşüyle, imar planına uygun olmak şartıyla yol, meydan, alt geçit, üst geçit ve raylı toplu taşım araçları, yeraltı tünelleri ve yeraltı hizmetleri için gerekli arazi ile dere ıslahı yapılması planlanan araziler üzerinde kamu yararı ve hizmetin gerekleri dikkate alınarak, bedelsiz olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi lehine intifa hakkı tesis edilecek. Bakanlığın uygun görüşüyle, AOÇ arazilerinin onaylı imar planında görülen Hayvanat Bahçesi hakkında, 10 yıllığına herhangi bir şekilde bakanlık ve AOÇ tüzel kişiliğine bir külfet ve yükümlülük getirmemesi kaydıyla AOÇ Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında yapılacak bir protokolle, belediye lehine intifa hakkı tesis edilebilecek. Hayvanat Bahçesi içindeki işletmeler, tahsis amacına uygun olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından üçüncü şahıslara kiraya verilebilecek. Belediyeye tahsis edilen araziler, belirtilen amaçlar dışında kullanılamayacak. Amaca aykırı kullanımlara teşebbüsün ve kullanımın tespiti halinde, bu arazilerin intifa ve işletme hakkı AOÇ Müdürlüğüne derhal iade edilecek. AOÇ arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamayacak.

-HAKİM VE SAVCI AYLIKLARINA ZAM-

5536 Sayılı ''Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''a göre ise hakim ve savcıların aylıkları, en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının brüt tutarı kıstas alınarak belirlenecek. Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı, en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı düzeyinde maaş alacak.

Diğer hakim ve savcılara da Başbakanlık Müsteşarının maaşının yüzde 41'i ile yüzde 86'sı arasında değişen oranlarda aylık ödenecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısına Başbakanlık Müsteşarının yüzde 100'ü, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay ve Danıştay birinci başkan vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları ile Adalet Bakanlığı Müsteşarına yüzde 86'sı, Yargıtay ve Danıştay üyelerine yüzde 83'ü kadar ödeme yapılacak. Diğer hakim ve savcıların maaşlarının belirleneceği oranlar da şöyle: Birinci sınıf hakim ve savcılara yüzde 79'u, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılara yüzde 65'i, birinci derecede bulunan diğer hakim ve savcılara yüzde 55'i, ikinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 53'ü, üçüncü derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 51'i, dördüncü derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 49'u, beşinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 47'si, altıncı derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 45'i, yedinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 43'ü, sekizinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 41'i. Buna göre, yapılan düzenlemeyle, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanının maaşı 4 bin 691, Yargıtay ve Danıştay Başsavcısının 4 bin 596, Adalet Bakanlığı Müsteşarının 4 bin 121, 1. sınıf hakimin 3 bin 740, 1. sınıfa ayrılmış hakimin maaşı 3 bin 65, en düşük maaş olan hakim adayınınki ise 1737 YTL olacak.

-YARGI ÖDENEĞİ-

Ayrıca hakim ve savcılara, ödenmekte olan brüt aylıklarının yüzde 10'u oranında yargı ödeneği verilecek. Bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri 15 günü aşarsa, bu günlere isabet eden yargı ödeneği yüzde 50 eksik ödenecek. Hakim ve savcı adaylarına ise kıstas aylığın yüzde 25'i oranında ek ödeme yapılacak. Adalet müfettişlerine de brüt aylık tutarlarının yüzde 5'i oranında ek ödeme verilecek.

-HAKİM VE SAVCILARA BİLGİSAYAR-

Hakim ve savcılara, görevlerinde kullanmak üzere zati demirbaş olarak 1 bilgisayar verilecek. Bilgisayarların hakim ve savcılara verilmesi ve devrine ilişkin usul ve esaslar, Sayıştay ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Adalet Bakanlığınca belirlenecek. Askeri yüksek yargı organı üyeliklerine seçilme niteliklerini kaybetmemiş olan askeri hakim ve savcılar, 1. sınıfa yükseldikten sonra, bu sınıfta 3 yılını tamamlamış ve askeri yüksek yargı üyeliklerine seçilme niteliklerini kaybetmemiş olmaları şartıyla bu yasadan yararlanacak. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu ile Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı (ceza ve infaz kurumları hariç) ile Türkiye Adalet Akademisi kadrolarında, sözleşmeli personel dahil, Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan personele, ayda 50 saati aşmayacak şekilde, fiilen yapılan fazla çalışma karşılığında, Bütçe Kanunu ile belirlenen fazla çalışma ücretinin 3 katına kadar fazla çalışma ücreti ödenebilecek. Yasa, 15 Temmuzda yürürlüğe girecek.

-MECBURİ HİZMET-

5535 sayılı ''Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun''a göre ise mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenlerden; eğitimin herhangi bir aşamasında öğrencilikle ilişiği kesilenler, öğrenim sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerine başlamayanlar, görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden görevlerinden ayrılanlar ile göreve başladıktan sonra mecburi hizmetle yükümlü bulundukları sürede kadrolarıyla ilişiği kesilenlerden haklarında borç takibi işlemi devam edenler, faiz yükünden kurtulacak. Bu kişilere, borcunu en fazla 5 yılda taksitlendirerek ödeme imkanı tanınacak. Borçlarını mecburi hizmetle ödemek isteyenler, düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Milli Eğitim Bakanlığına başvurmaları halinde 3 ay içinde atamaları yapılacak. Bu kişilere çıkarılan borç tutarlarının takibinden vazgeçilerek tahsilat işlemine son verilecek. Öğrenim için yurtdışına gidenlere, 18 yaşından sonra yurtdışındaki eğitimde geçirdikleri süre için bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumuna borçlanarak, 12 taksitle ödeme imkanı sağlanacak. Mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenlerden, borcun tamamını ödemeden veya mecburi hizmetini tamamladıktan sonra ölenlerin borç yükümlülükleri ortadan kalkacak. Buna bağlı olarak borçlunun kendisi, mirasçıları ve kefilleri hakkında her türlü borç yükümlülükleri de ortadan kalkacak ve borç takibi işlemlerine son verilecek.

-YÖK'ÜN UYGUN GÖRÜŞÜ ALINACAK-

Eğitimi yarım kalanlardan, en az yüksek lisans (mastır) eğitimini başarıyla tamamlamış olanlar, düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde YÖK'e başvurmaları halinde, devlet memurluğuna ilişkin genel hükümleri taşımaları kaydıyla, öncelikle daha önce kadrolarının bulunduğu kurumlar olmak üzere, YÖK'ün uygun görüşü ve belirleyeceği üniversitelerde durumlarına uygun öğretim elemanı kadrolarından birine atanabilecek. Bunlardan durumları uyanlar için kullanılmak üzere, yılda bir defa yapılmasına ilişkin sınırlamaya tabi olmaksızın, Bakanlar Kurulu kararıyla, ihtiyaca göre öğretim elemanı kadrolarında unvan ve derece değişiklikleri yapılabilecek.

-SINAV ŞARTI VE AÇIKTAN ATAMA SINIRLAMASI OLMADAN-

YÖK tarafından atanması uygun görülmeyenler, 60 gün içinde yargı yoluna başvurabilecek. YÖK'e başvurmayanlar, YÖK tarafından ataması uygun görülmeyenler, yargı sürecine başvurmayanlar veya yargı sürecine başvurup talebi uygun görülmeyenler; düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde Devlet Personel Başkanlığına başvuruda bulunabilecek. Bunlar, personel ihtiyacı dikkate alınarak, belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş memur kadrolarına, sınav şartı aranmaksızın ve açıktan atamaya ilişkin sınırlamalara tabi tutulmaksızın 6 ay içinde atanacak.

-ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ-

5531 sayılı ''Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun''a göre de orman, ormancılık ve ağaç işleri endüstrisi işlerinin mesleki standartlarını gerçekleştirmek üzere, ormancılık ve orman büroları kurulacak. Meslek mensupları, kendi alanlarında AR-GE, çevresel muhasebe, maliyet hesaplama, fizibilite raporu, tasarım, keşif, plan ve proje hazırlamak ve uygulamak, standardizasyon, belgelendirme, kalite ve stok kontrolü ve bilirkişilik yapmak, müşavirlik büroları ve laboratuvarlar açmak, özel müesseseler ile işletmeler kurmak ve yönetmek, ormancılık karantina ve rehberlik hizmetlerini yürütmek, her türlü ormancılık çalışmaları için gerekli fidan, bitki, alet ve edevatın ihracat ve ithalat işlemleriyle ilgili hizmetleri yapmaya ve yürütmeye yetkili olacak. TMMOB Orman Mühendisleri Odasına kayıtlı ve ruhsatlı birden çok meslek mensubu, çalışmalarını serbest ormancılık, serbest orman ürünleri ve yeminli ormancılık ve yeminli orman ürünleri ortaklık bürosu ya da şirket şeklinde birleştirebilecek. Bürolarda yapılan faaliyetler, ticari faaliyet sayılmayacak. Şirket şeklinde çalışması halinde, yapılacak işlerden doğan cezai sorumluluk, işi yapan meslek mensubuna ait olacak. Serbest meslek mensupluğu ve serbest yeminli meslek mensupluğu sınavı, oda tarafından yazılı olarak yapılacak. Odaya kayıtlı ve ruhsatlı meslek mensupları, bir işyerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestçe yapabilecekleri serbest ormancılık ve orman ürünleri büroları veya faaliyet konularına göre ayrı ayrı olmak üzere, serbest ormancılık büroları ile serbest orman ürünleri büroları kurabilecek.

-YEMİN EDECEKLER-

Serbest yeminli meslek mensupları, yaptıkları tasdikin doğruluğundan sorumlu olacak. Serbest yeminli meslek mensupları, görevlerine fiilen başlamadan önce, o yer sulh hukuk mahkemesinde, mesleğinin bir kamu hizmeti olduğunu bilerek, kanunları, meslek kuralları ve ahlakını uygulayacağına, mesleğini tam bir bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlükle yerine getireceğine, üzerine aldığı işleri dikkat ve özenle yapacağına dair yemin edecek. Meslek mensupları, görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı, fiillerin niteliğine göre, TCK'nın kamu görevlilerine ilişkin hükümleri uyarınca cezalandırılacak. Oda, mesleğin gereklerine ve onuruna aykırı hareket edenlere uyarma, kınama, geçici olarak meslekten alıkoyma ve meslekten çıkarma disiplin cezaları verebilecek.