BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  DÜNYA

Hakaretin adı özgürlük!

İsveç başbakanı, İslam dünyasını rencide eden karikatürleri basan gazeteyi savundu

Abone ol

İsveçli ressam Lars Vilks'in çizdiği İslam dünyasını rencide eden karikatürleri protesto etmek amacıyla, İsveç'te yaşayan Müslümanlar protesto gösterilerinde bulunurlarken, başbakan Fredrik Reinfeldt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Basın özgürlüğü bizim temel prensiplerimizden biridir. Gazetelerde neyin basılacağına biz karar veremeyiz'' dedi.

Vilks'in çizdiği karikatürleri protesto eden 300 kişilik bir grup, bugün Örebro'da cuma namazı kıldıkları kültür merkezinden çıktıktan sonra karikatürleri yayınlayan yerel Nerikes Allehandas Gazetesi önünde toplanıp protesto gösterisi yaptı.

Başbakan umursamadı

Bu arada gösterilerin yapıldığı saatlerde İsveçli basın mensupları, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'e geçen yıl Danimarka'da yaşanan karikatür krizini hatırlatarak, Müslüman ülkelerin İsveç ürünlerine karşı boykot uygulama riski olup olmadığı sordular.

Reinfeldt, soruya yanıt verirken, ''Bizim için 2 önemli konu vardır. Biri ülkede bulunan Müslüman, Hristiyan, inanan ya da inanmayan herkesin diyalog içinde birbirlerine saygı duyarak birarada yaşamaları. Biz bu konuda çok ileri gittik ve bunu başardık. Ayrıca bizim için önemli ikinci konu da basın özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü, bizim temel ilkelerimizden biridir. Gazetelerde neyin basılacağına, neyin basılmayacağına biz karar veremeyiz'' dedi.

İran'a taş attılar..

Başbakan Fredrik Reinfeldt'in bu açıklamalarını, İsveç Haber Ajansı TT'nin geçtiği biçimde kullanan İsveçli basın kuruluşları, açıklamadan memnun kaldıklarını belirttiler.

Karikatürle ilgili açıklama yapan Folk Parti Milletvekili Fredrik Malm da, İran'ın kendi basın yasalarını değiştirmesini isteyerek, ''Bize karışacağına kendi yasalarını değiştirsin'' diye konuştu. Gazetelerin internet sayfalarında protestolarla ilgili haberlere geniş biçimde yer verildi.