BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,32
ALTIN 2.920,90
HABER /  GÜNCEL

Hakan Fidan: Kur'an-ı Kerim'e hakaret Danimarka ve İsveç'te moda oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak'ın İsveç Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'e yapılan skandal saldırıya yönelik açıklamalarda bulundu. Fidan, "Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar bir salgına dönüşmeye başladı" dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak'ın İsveç Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'e yapılan skandal saldırının ardından son dakika açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil ile ortak basın toplantısında konuştu. Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Türkiye olarak Venezuela'ya yönelik tek taraflı yaptırımlara ve dış müdahalelere karşıyız.

"Dünya gıda güvenliği büyük tehlikeye girecek"

Tahıl anlaşmasının önemine vurgu yapan Bakan Fidan, "Tahıl anlaşmasıyla beraber 33 milyon ton tahıl dünya marketlerine ulaştı. Şimdi bu tahılın ulaşmaması durumunda gerçekten dünya gıda güvenliği büyük tehlikeye girecek. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmamalar ekonomileri ciddi şekilde etkileyecek Birleşmiş Milletler ile birlikte Tahıl Anlaşması sürecini değerlendiriyoruz. Umarım en kısa zamanda bu kriz çözülür. Cumhurbaşkanımızın sürecin devamı için girişimleri sürüyor." ifadelerini kullandı.

"Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar bir salgına dönüşmeye başladı"

Irak'ın İsveç Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'e yapılan skandal saldırı ve daha önceki saldırılarla ilgili de konuşan Bakan Fidan, "Bu artık yaygın saldırı hale dönüşmeye başladı. Genelde bir İslam ve yabancı düşmanlığında artış var. Ama özel bir spesifik form olarak Kur'an-ı Kerim'e hakaret konusu Danimarka ve İsveç'te bir moda haline dönüştü. Bunu şiddetle kınıyoruz. Kınamakla kalmayıp, çeşitli girişimlerimiz oldu. Bu konuda geçtiğimiz dönemde yapılan hakaretlere ilişkin Türkiye'nin ciddi tepkileri oluyordu ama İslam dünyasından katılım olmuyordu. Bayramın ilk gününde yapılan hakarete verdiğimiz tepkinin akabinde İslam ülkelerinin ciddi oranda Türkiye'nin pozisyonunu sahiplendiğini ve kendilerinin de tavır koyduğunu gördük. İslam dünyası sert bir bildiri yayınladı. Bu da ortak tavır alma açısından önemli bir girişimdi. BM'de de etkisini gösterdi. BM İnsan Hakları Konseyi 12 Temmuz'da 'Kur'an-ı Kerim'e saldırıları' 'dini nefret'e soktu. Dün Stockholm'de, bugün Kopenhag'da aynı saldırılar var. Libya, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Senegal Dışişleri Bakanı ile görüştük. Tekrar İslam İşbirliği Teşkilatı'nı gerekirse bakanlar düzeyinde toplama konusunda görüş birliğine vardık. İslam dünyası bu konuya organize tepki koymadığı sürece Batılı ülkelerde farkındalık oluşmayacağını düşünüyorduk. Fikir özgürlüğü ile kutsal değerlere hakaretin ayrışmasını bekliyoruz. Her türlü tepkiyi koymaya devam edeceğiz." dedi.